Szabad-e a gyereknek nyáron…???

Talán tűnhet furának, de volt már ügyfelem, aki megkérdezte tőlem, hogy szabad-e a gyereknek nyáron a pénzügyekkel foglalkoznia? Pontosabban szabad-e a csemetét nyáron pénzügyileg nevelni? Engem meglepett a kérdés, mert nem éreztem, hogy a pénzügyi nevelésnek évszakfüggőnek kellene lennie. Már csak azért sem, mert attól, hogy Te pl. nyáron szabadságra mész, a pénzügyeid még egyáltalán nem. Sőt nyugodt szívvel mondhatom, hogy ha a pénzügyied szabadságolják magukat, akkor Neked jó ideig nem jut egy kanyi garasod sem arra, hogy szabira menj… Miért kellene, hogy ez másképpen legyen a pénzügyi neveléssel???

Hiszen ha a pénzügyek nem állnak meg/le, akkor mindig lehet róluk valamit tanulni, belőlük ellesni, bennük tapasztalni.Márpedig a pénzügyi nevelésnek, mint bármely más nevelésnek, ez a három területe van:

  • a tanulás
  • a példakövetés
  • és a személyes tapasztalás

Akkor világosodtam meg, amikor az anyuka arról kezdett el beszélni, hogy éppen én mondtam azt mindig, hogy nyáron hagyjuk már békén a gyereket tanulással, ne kényszerítsük arra, hogy ismételjen, biflázzon, gyakorló feladatokat, meg ún.

foto: freedigitalphotos.net

készségfejlesztő füzeteket oldjon meg. Akkor most hogyan tanítsa ő a gyereket nyáron?

Akkor megkérdeztem az anyukától, hogy ha már megvette az Eznemjáték Kisokos sorozatom első darabját, a Játéktárat, akkor használja is-e vajon. Mondta, hogy már belenézett. (Vagyis konkrétan nem.) Mondtam, hogy csak azért kérdezem, mert ha használják, akkor a Játéktárban szinte kizárólag játékokat, a fennmaradó kisebb részben a gyerek életkorához illeszkedő, neki kihívást jelentő, érdekes feladatokat találnak, amiket a gyerek élvez. És itt azon a szón van a hangsúly, hogy élvez.

Élménypedagógia szülő módra

Én úgy gondoltam, sokkal több értelme van a gyereket úgy tanítani, hogy észre se vegye, hogy tanul. Mert hogy szórakozik. Arra meg, hogy valaki ilyen élményekhez juttassa a gyereket, bőven elég, ha ő az apja, vagy az anyja. (Persze, tudom, hogy nagyon sok gyakorló pedagógus is használja az élménypedagógia eszközeit, és csak azt tudom mondani, hogy hurrá, ők csinálják igazán jól. De ha jobban belegondolsz, akkor minden szülő így tantja és neveli a saját gyerekét…)

Akkor most mit szabad nyáron a pénzügyi nevelésben és mit nem? 

Bármit, amit élményt nyújtó formában tudtok megtenni. Tehát szabad a gyereknek:

  • nyáron elmenni dolgozni, pénzt keresni – mert az is egy élmény, mert tapasztalatot szerez vele, és egészen más jellegű tevékenység, mint amit év közben a suliban csinál. Arról nem is beszélve, hogy lehet jókedvvel is dolgozni. Különösen ha a gyerek valamilyen számára fontos cél megvalósítása érdekében dolgozik, keres pénzt.
  • nyáron pénzt csinálnia, azaz “vállalkoznia” – igen, jól hallottad, van lehetősége a gyereknek is arra, hogy már gyerek fejjel kisebb-nagyobb vállalkozást vigyen, és azzal csináljon pénzt. (Erről később még lesz szó, csak figyelj, és kövesd rendszeresen a blogom!) És garantálom Neked, hogy attól nagyobb élmény nem fogja érni az életben sem, hogy a maga ura lehet!
  • nyáron könyvelni – pontosabban a saját pénzügyeit átlátni. Ha akar is valamit konkrétan a gyerek a pénzével, amit megtermel (vállalkozóként vagy munkavállalóként), akkor tudni is akarja majd, hogy mikor hogy áll vele, mennyi van és hol. És nyugodtan megmutathatod neki azt is, hogy Te, a felnőtt hogyan csinálod. (Ebben az lesz neki a nagy élmény, hogy felnőttes dologba vonod be, és hidd el, nagyon akar majd hasonlítani Rád!)

Tehát a válaszom egy hatalmas IGEN! Szabad a gyereket nyáron pénzügyileg nevelni. Sőt kell is!

Tetszett? Oszd meg! Nem tetszett? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube