Szeptemberi pénzügyi nevelés – 1 rész

A szeptember az iskolakezdés szezonja, és ezzel együtt az újrakezdésé. A gyereknevelésben ez a hónap kifejezetten a tanulásról, a tanulás újrakezdéséről szól. Mit tanul a gyerek 10 hónapig? És hogyan? Hogyan lehet a legeredményesebb? Ezer ilyen kérdés kering mostanában a szülők fejében.

Amire viszont kevesen gondolnak, az az, hogy a szeptemberi pénzügyi nevelés is foroghat a tanulás körül – legfeljebb nem pont úgy, ahogyan azt a suliban megszoktuk. És tudod, mi a legszebb az egészben? Az, hogy ezek a módszerek nemcsak a pénzügyi nevelés terén segítenek ám a szülőknek, és nemcsak a pénzügyi intelligencia csiszolásához segíti hozzá a gyerekeket. Hanem ahhoz is, hogy egy egész életen keresztül klépesek legyenek tanulni.

Szeptemberi pénzügyi nevelés

Érdekes dologra szántam rá magam. Leporolom egy régi, pontosabban egy évvel ezelőtti sorozatomat. A mai naptól egy ötrészes cikksorozatot olvashatsz majd arról, hogy a pénzügyi intelligencia fejlesztése szempontjából nézve melyek azok a

Szeptemberi pénzügyi nevelés

foto: saját montázs
Professzor MalacPersely desingja a mydentity.hu munkája

dolgok, amelyeknek az elsajátítására különös hangsúlyt kell, hogy fektess szülőként. Azért pont ezekre, mert ezek nélkül a mai világban senkinek sem lehet gyémántszerkezetűre csiszolt pénzügyi intelligenciája. Arról pedig, hogy ezeket készségszinten el is sajátítsa a gyerek, Neked, a szülőnek kell gondoskodnod a szeptemberi pénzügyi nevelés keretében.

A pénzpedagógus (köz)beszól:

Igen, Neked. Tudom, ez nem kevés idő- és energiaráfordítással jár. Nem vagyok elvarázsolódva, három gyerek mellett én is megtanultam becsülni ezt a fajta szülői teljesítményt. De muszáj. Az iskolában – a pedagógusok minden igyekezet ellenére is – csak arra van idő, hogy az alapokat lerakják. A begyakorlás a legtöbbször otthonra, vagyis a szülőre marad. (Én sem örülök neki, de ez van. Az új Nemzeti Alaptantervet – NAT-ot – nyálazgatva pedig egyre inkább az a benyomásom, hogy ez még inkább így lesz.) Egyelőre tehát ránk, szülőkre vár a feladat, hogy a gyerek az alapvető kultúrtechnikákat készségszinten legyen képes alkalmazni. Mire végigolvasod a cikksorozatot, rájössz, hogy ez milyen nagy felelősség Rajtad. Nemcsak a gyereked pénzügyi jövőjét, hanem az eljövendő munkaerőpiaci lehetőségeit illetően is. Vagyis az, hogy a gyerek kezébe megélhetés kerül, itt és most kezdődik.

Itt kezdd a szeptemberi pénzügyi nevelést!

A mai első „lecke” arról szól, hogy miért is fontos a gyerek számára, hogy készségszinten, azaz értő módon megtanuljon olvasni. Tanítsd meg olvasni! – ez a cikk címe, és meg fogsz lepődni, hogy a készségszintű értő olvasásnak milyen sok köze van a kifejlett pénzügyi intelligenciához.

Szeptemberi pénzügyi nevelés – ráadás

Természetesen ezen a héten sem maradsz ráadás nélkül! Ha nem elégszel meg azzal, hogy a tavalyi anyag ismétlésével kezdd, mint a suliban, akkor iratkozz fel az eznemjatek.com hírlevelére, ahol csakis az olvasóim plusztudáshoz juthatnak a témában. És nemcsak ehhez! Egy letölthető anyaghoz is hozzájuthatsz így, amelyben koncentráció fejlesztő játékok leírásai szerepelnek.

És ha még ez sem elég, mert buzog Benned a tudásvágy (aminek én nagyon örülök, és hihetetlenül tiszteletre méltónak tartok!), akkor még egy lehetőséged van, hogy a tanulás és a pénzügyi nevelés kapcsolatáról többet tudj meg: olvasd el a PIQ MalacPersely Ezin pénzügyi nevelési e-magazin májusi számát, amelyben Botis Tamara (eszleny.hu) tollából is szerepel egy vendégcikk a tanulásról és annak pénzügyi nevelési összefüggéseiről – természetesen az elmaradhatatlan játékokkal és kihívást jelentő feladatokkal.

Jövő héten folytatom a sorozatot, akkor újabb alapvető kultúrtechnikát, a pénzügyek terén oly alapvetőnek hitt számolást vesszük majd elő. 

Bejött, amit olvastál? Nyomj egy like-ot! Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Írj egy kommentet, hogy ez egy marhaság! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját és a gyerekeid pénzügyei iránt!!!

Utóirat olthatatlan tudásszomjú szülőknek:

A technika ördöge engem sem kímélt – szeptember elejére ígértem a Pénzügyi Nevelési Tréning 2.0-ás változatát. Nos, ezt az ígéretemet sajna nem tudom tartani, csúszásban vagyok, amiért elnézést. De ígérem mindenkinek, aki ugrásra készen várja a startot, hogy naaaaaaaaaaagy kárpótlást kaptok érte… 😀 Nézd meg az előzetest!

További ismereteket is szerezhetsz a témában, ha szeptember folyamán csatlakozol a

Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0

résztvevőihez!

  • Megújult, felspécizett tartalom,
  • kiegészített tudásanyagok,
  • még több kiegészítő anyag!
  • Ezen felül zárt Facebook-csoport,
  • egyszeri személyes tanácsadás,
  • és még sok minden más is…

Figyeld a hírleveleket és az Eznemjatek.com Facebook-oldalát, le ne maradj! (A PIQ MalacPersely Ezin olvasói és előfizetői már tudják, hogy ők kedvezménnyel vehetnek majd részt a tanfolyamon. 😀 )

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube