Szeptemberi pénzügyi nevelés – 2 rész

A szeptemberi pénzügyi nevelés tovább forog a tanulás körül – és még mindig nem pont úgy, ahogy a suliban megszoktad, vagy ahogyan a gyerek az iskolában megszokta. (Hála az égnek!)

Ma egy másik alapvető kultúrtechnika kerül sorra, mégpedig a számolás. Azt hiszem, ez az az alapvető műveltséghez tartozó tudás, amely mindenkinek úgy él a fejében, mint elengedhetetlenül fontos képesség a pénzügyi területen való boldoguláshoz.  A furcsa csak az, hogy valamiért mindenki úgy gondolja, hogy ehhez matekzseninek kell lenni. Pedig a dolog messze nem erről szól. 

Szeptemberi pénzügyi nevelés – folyt. köv.

Ami nagyon fontos, hogy a számolással mint alapvető kultúrtechnikával kapcsolatban tiszta legyen Számodra, azt elolvashatod a leporolt blogbejegyzésben. Már itt is kapsz egy kis ízelítőt abból, hogy mi is kell a matekból ténylegesen ahhoz, hogy a

Matematika és pénzügyi nevelés

foto: saját montázs
Professzor MalacPersely desingja a mydentity.hu-nak köszönhető.

pénzügyeidet magabiztosan legyél képes kezelni. (Igaz, ezt a postot eredetileg felnőtteknek írtam, de irányadónak jó a gyerekek esetében is.)

A pénzpedagógus (köz)beszól:

Sokszor olvasom ilyen-olyan pénzügyi neveléssel is foglalkozó, médiában gyakran szereplő szakértőktől, és némelyik gurutól, hogy a gyerekek többre képesek, mint hinnénk, hamarabb megértik a bonyolultabb összefüggéseket, mint azt a felnőttek gondolnák. Ez igaz. Az előszeretettel citált 8 éves ingatlanbefektető kisfiú, aki az apja helyett is képes felmérni egy-egy ingatlan értékét és már most képes önállóan javaslatokat tenni arra, hogy érdemes-e egy adott ingatlanba beruházni, vagy sem, ékes példa erre. De! Egyrészt ki kéne indulnunk a kis magyar valóságból, hogy nálunk nem minden gyereknek van alkalma testközelből megtanulni az apukától a befektetés csínját-bínját, másrészt vannak azért a befektetésnek, pénzkezelésnek matematikai vonatkozásai is, amelyeket, hacsak a gyerek nem kifejezetten matekos érdeklődésű, akkor csak egy bizonyos életkorban fog megtanulni az iskolában. Megmondom őszintén, a napokban ezért is olvastam kissé kételkedve egy anyuka büszke beszámolóját arról, hogy a most 8 éves gyereke milyen okos pénzügyi döntéseket hoz (ez már lehetséges, mert az alapvető matematikai műveleteket tudja hozzá), és ő már a gyereknek 4 éves kora óta adott zsebpénzt, ezért is tartanak ma itt, ahol. Nem ismerem a gyerek matematikai fejlődését, de hacsak nem volt oda már ovis korában annyira a számokért, hogy már négyévesen legalább százas számkörben képes volt számolni, akkor elég nehezen értelmezhető számomra, hogy egy 4 éves hogyan volt képes egyáltalán megérteni, mikor mennyit adott ki a pénzéből.

Félreértés ne essék: minden gyereknek megvan a saját fejlődési ritmusa – a matek terén is. Ebbe bőven belefér, hogy egy négyéves képes legyen százas, netán ezres számkörben jól elboldogulni. (Hogy műveleteket is képes legyen ebben a körben végezni, az már jóval kérdésesebb, márpedig a zsebpénzről való önálló döntéshez ez elengedhetetlen.) De azért valljuk be őszintén, nem ez a nagy magyar átlag. És ha az lenne is: nem ráér az a gyerek a suliban a tantervnek megfelelően mindezt megismerni? Nem hiszem, hogy ebből versenyt kéne csinálni, hogy kinek a gyereke volt képes hamarabb bánni a zsebpénzzel, meg kié tudott már hatévesen kamatot kialkudni magának az Anyabankban… Mi a gyereket a felnőttkorra készítjük fel, erről szól a nevelés, legyen az pénzügyi vagy szexuális vagy bármilyen, mert az a cél, hogy a szülők az önálló életre alkalmassá tegyék a gyerekeiket. Ebbe persze beletartozik a pénzügyi nevelés is, de hacsak a gyereknek nem ez a kirobbanóan elsőrendű érdeklődési köre, akkor nem biztos, hogy neki már 8-10 évesen befektetésekről kéne tudnia dönteni. Bőven elég, ha 18 éves korára, amikor tényleg fontos döntéseket kell majd hoznia a saját életéről, tudni fogja. Nekem ez a kiérlelt pénzügyi intelligencia szimpatikusabb.

Szeptemberi pénzügyi nevelés és a ráadás

Még mindig van mit mondanom, úgyhogy olvasd el a heti hírlevelet is! Ha még nem iratkoztál fel, akkor nem tudod, miről maradsz le. Hogy megtudd, iratkozz fel! És akkor nem fogsz lemaradni sem… 😀

Még mindig áll az a megállapításom, hogy a szeptemberi pénzügyi nevelés leckéihez kiválóan illeszkedik plusztudásanyagként a PIQ MalacPersely Ezin pénzügyi nevelési e-magazin májusi száma, amelyben Botis Tamara (eszleny.hu) tanulási szakértő cikke is megjelent.

És még mindig jó buli lesz a Pénzügyi Nevelési Tréning 2.0! 😀

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0

Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0 – ahogyan a mydentity.hu ábrázolja. 😀

További ismereteket is szerezhetsz a témában, ha szeptember folyamán csatlakozol a

Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0

résztvevőihez!

  • Megújult, felspécizett tartalom,
  • kiegészített tudásanyagok,
  • még több kiegészítő anyag!
  • Ezen felül zárt Facebook-csoport,
  • egyszeri személyes tanácsadás,
  • és még sok minden más is…

Figyeld a hírleveleket és az Eznemjatek.com Facebook-oldalát, le ne maradj! (A PIQ MalacPersely Ezin olvasói és előfizetői már tudják, hogy ők kedvezménnyel vehetnek majd részt a tanfolyamon. 😀 )

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube