Szeptemberi pénzügyi nevelés – 4 rész

A szeptemberi pénzügyi nevelés során most egy olyan kulturtechnikát veszünk elő, amire a lehető legkevesebben gondolnak kultrutechnikaként, sokkal inkánn valami kreatív szórakozásként, hobbiként – ezért jó néhányan meg is kérdőjelezik a létjogosultságát az iskolai oktatásban. Mert hogy ez úgyis csak készségtárgy, vagy van hozzá tehetsége a gyereknek, vagy nincs, de többnyire nincs, és egyébként is csak arra jó, hogy drága felszerelést kelljen venni hozzá a gyereknek, különben meg a gyerek is csak utálja… Persze, hogy utálja, ha egész nap csak ilyeneket hall otthon – a rajzról. Pedig a rajz még a pénzügyi nevelésben is hasznos lehet. Most megtudod, hogy miért és hogyan. 

Szeptemberi pénzügyi nevelés

Ha már visszaült a gyerek az iskolapadba, az első unalamasabb órán mit kezd el csinálni? Jó esetben a füzetébe, rosszabb esetben a padjára firkálgatni. Lehet, hogy csak absztrakt mintát, lehet, hogy a lap szélén egész virágos mező lesz óra végére.

Szeptemberi pénzügyi nevelés - és a rajz?

foto: saját montázs
Professzor MalacPersely design-ha: mydentity.hu

Miért is? Mert az emberi agy alapvetően képekben gondolkodik! Ha emlékezünk, képeket látunk lelki szemeink előtt felvillanni. (Elsőként. Aztán majd jönnek hozzá lelki füleinkben a hangok, később az illatok és ízek is, legvégül az érzetek, érintések…)

A pénzpedagógus (köz)beszól: 

Na, ezért nem értem végképp, miért kényszerítik bele a suliban a gyerekeket abba, hogy mindent írásban jegyzeteljenek le! OK, hogy meg kell tanulniuk írni, de arra ott az írás gyakorló. Ha azonban képes jegyzetet írhatnának, pontosabban rajzolhatnának a gyerekek, annak számtalan előnye lehetne: 

 1. a gyerekek sokkal jobban megjegyeznék, mert a képeket könnyebb megjegyezni (ld. azt a kitételt, hogy alapvetően képekben gondolkodunk, és nem betűkben)

 2. a képek tömörítik a mondanivalót, tehát gyorsabban lehetne jegyzetelni

 3. a képek tömörítik a mondanivalót, tehát kisebb helyen is elfér ugyanaz a lejegyzett tartalom

 4. a képek tömörítik a mondanivalót, tehát ugyanaz a tartalom áttekinthetőbben jegyzetelhető le, ezzel is megkönnyítve a megjegyezhetőséget

 5. a képek tömörítik a mondanivalót, tehát ugyanaz a tartalom áttekinthetőbben jegyzetelhető le, azaz a szerkezeti, ok-okozati összefüggéseket is lehet a jegyzetben szemléltetni, ergo már jegyzetelés közben könnyebb megjegyezni a jegyzetelt tartalmat…

Ha mindent figyelembe veszed, akkor talán már lehet is látni az összefüggést a

pénzügyi intelligencia és a rajz

között.

A pénzügyekről korábban már határozottan állítottam, hogy tipikusan az a terület, amely állandóan változik, mindig van benne valamilyen újdonság, tehát nem árt rohamléptekkel követni a fejlődését. Ezt pedig csak tanulással lehet.

A rajz lesz az egyik olyan eszköz, amivel a gyerek fejlesztheti a tanulási képességeit – no és a strukturális gondolkodását. ›››

 

Szeptemberi pénzügyi nevelés +

 

Hogy mi mindenre jó még a gyereked pénzügyi intelligenciájának fejlesztése kapcsán a rajz, azt a hírlevélből tudhatod meg. (Még nem iratkoztál fel? Itt megteheted!)

Ezen kívül a PIQ MalacPersely Ezin májusi számából további tippeket, ötleteket, információkat is szerezhetsz a tanulási képességek fejlesztéséhez – no és persze a pénzügyi neveléssel kapcsolatos összefüggésekről -, amelybe Botis Tamara tanulási szakértő (eszleny.hu) is besegített.

Na és persze itt is van még ismeret dögivel! Nemsokára indul a Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0! 

Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0

Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0 – ahogyan a mydentity.hu ábrázolja. 😀

További ismereteket is szerezhetsz a témában, ha szeptember folyamán csatlakozol a

Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0

résztvevőihez!

 • Megújult, felspécizett tartalom,
 • kiegészített tudásanyagok,
 • még több kiegészítő anyag!
 • Ezen felül zárt Facebook-csoport,
 • egyszeri személyes tanácsadás,
 • és még sok minden más is…

Figyeld a hírleveleket és az Eznemjatek.com Facebook-oldalát, le ne maradj! (A PIQ MalacPersely Ezin olvasói és előfizetői már tudják, hogy ők kedvezménnyel vehetnek majd részt a tanfolyamon. 😀 )

 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube