Szeptemberi pénzügyi nevelés – 5 rész

Bár már szeptembernek vége, de én még nem fejeztem be a szeptemberi pénzügyi nevelést. Mert a négy alapvető kultúrtechnikán ugyan túlvagyunk, de valami, ami legalább ennyire fontos, mégsem sorolódik a kultúrtechnikák közé, kimaradt. Ezért akár szeptember van, akár október, ezt most pótoljuk. 

Szeptemberi pénzügyi nevelés

Tudom, hogy már októbert mutat a naptár – amikor viszont írom ezt a postot, még éppen szeptember van… 😀 Nem ez azonban a legfőbb oka annak, hogy még mindig nem álltam le a szeptemberi pénzügyi neveléssel – pontosabban a tanulás és a pénzügyi intelligencia csiszolásának kapcsolatát taglaló postjaimmal. Ennek egyetlen oka van: még mindig van mit mondanom.

Merthogy valami nagyon fontos dolog kimaradt. Mégpedig a

kérdezés

A kérdezés nemcsak a tanulásban fontos technika, hanem a pénzügyekben is.

Tanulás  és pénzügyi intelligencia

Ha már így szóba került, akkor elárulom: azért baromi fontos, hogy a gyerek megtanuljon tanulni, mert az önálló tanulás képességére egész életében szüksége lesz. (Ezt hívják lifelong learningnek, 3L-nek, vagy élethosszig tartó tanulásnak.) Azt

Szeptemberi pénzügyi nevelés - és a kérdezés

foto: saját montázs
Prof MalacPersely desingja: mydentity.hu

pedig már unalomig ismétlem, hogy a tanulás és a pénzügyi intelligencia, valamint az ebből adódó pénzügyi “beválás”, sikeresség több szempontból is összefügg egymással:

  1. ha képes a gyerek önállóan tanulni, az új ismereteket önállóan feldolgozni, a korábbi tudásával integrálni, akkor képes lesz tartani a lépést a saját választott szakmája fejlődésével, a szaktudása friss, és bármikor alkalmazható lesz. Így a gyereked jövőbeni értéke a munkaerőpiacon minimum szinten tartható, sőt akár emelhető is. Ez pedig azt is jelenti, hogy van előrelépési lehetősége a cégnél, a szakmában, stb., ergo minimum a stabil pénzkereseti lehetőséggel, jobb esetben pedig akár az anyagi előbbre jutással is számolhat.
  2. ha képes a gyerek önállóan tanulni, az új ismereteket önállóan feldolgozni, a korábbi tudásával integrálni, akkor képes lesz lépést tartani a pénzügyi szakma fejlődésével, a tudása friss, és bármikor alkalmazható lesz ezen a területen is. Így a gyermeked képes lesz nemcsak a pénzt “okosan”, vagy sokkal inkább intelligencsen forgatni, hanem arra is, hogy vagyont építsen magának. (Igen, még akkor is, ha úgy kezdi, hogy havonta “csak” 10.000,- forintot tud félre tenni.) Ez pedig azt jelenti, hogy jó eséllyel számíthat vagyongyarapodásra – ezzel pedig egy stabilabb, nyugodtabb életre és jövőre. (El sem hiszed, hogy mit jelent a tudat, hogy 50-60 évesen is azt mondhatja magáról valaki, hogy van jövőm!)
  3. ha képes a gyerek önállóan tanulni, az új ismereteket önállóan feldolgozni, a korábbi tudásával integrálni, akkor képes lesz kíváncsi maradni – ami minden személyes fejlődés első számú feltétele. Sokkal inkább fogja izgalmas kihívásként és kalandként megélni a tanulást, semmint igavonásként. Hogy ennek mi köze van a pénzhez, a pénzügyi intelligenciához? Látszólag semmi. Mert nem közvetlen a hatás. De a kíváncsiság komoly hajtóerő, és mindig is ez vitte előrébb a világot. (Képzeld el, ha a tűzre nem lettek volna kíváncsiak az őseink, hanem maradtak volna a félelemnél… Még ma is a kőkorszakban élnénk.) A sok érzelmi momentum mellett a kíváncsiság lesz az a motiváció, ami a gyereked későbbi vagyonépítését segíteni fogja, mert emiatt fog elolvasni, megtanulni mindent, amit csak lehet egy-egy újabb befektetésről, a vállalkozásról, stb., és ezért fogja ki is próbálni azokat.

Pénzügyi nevelés és kérdések

Ahhoz, hogy ez mind reflexként épüljön be a gyerekedbe, egy valami kell, de az nagyon: az, hogy tudjon, akarjon és szeressen kérdezni. A kíváncsi ember kérdéseket tesz fel. Egyfolytában. Nem véletlen, hogy a 2-3 éves kicsik szája be nem áll, mert csak úgy folynak ki rajta a kérdések. Ez egy idő után lehet ugyan idegesítő, mégis a legtöbben azt mondják rá, hogy de aranyos, de ügyes.

A pénzpedagógus (köz)beszól: 

amikor véletlenül, nagy ritkán a kamaszaink kérdeznek, akkor miért nem érezzük ugyanezt? (És itt most vonjuk le a kamasz szájából “kieső” kérdés stílusa miatti felháborodásunkat…) 

Ez az egyik oka, amiért újra elővettem a Tanítsd meg kérdezni! c. cikkemet.›››

A másik ok pedig az volt, hogy bizony a pénzügyekben is sok előnyt jelent, ha tud valaki kérdezni… ›››

Ezt a cikket anno felnőtteknek írtam ugyan, de a pénzügyi nevelés szempontjából is érdekes a dolog, hiszen itt fogod majd távlataiban látni, miért is áldozod fel az idődet, erődet, energiádat: azért, hogy a gyerek akárkivel ül szemben, mindig a kezében maradhasson a saját pénzügyeinek irányítása, a saját pénzügyei feletti kontroll. Hiszen ha megelégszik a sablonkérdésekre kapott sablonválaszokkal, akkor könnyen előfordulhat, hogy félinformációi leszenk – akkor már nem ő dönt a saját pénzéről, hanem az, akire a félinformációk alapján rábízta.

Szeptemberi pénzügyi nevelés +

Most figyelj, változások vannak!!!

A heti hírlevél átalakul kissé. (Ennek az volt az első lépése, hogy nem egyszerűen csak blogértesítőt kapsz már egy ideje, hanem maga a hírlevél is hasznos infok tárháza, tulajdonképpen az itteni postok kiterjesztése lett. Már csak ezért is érdemes feliratkozni rá.) Most pedig második ütemben PPP-t csinálok belőle… 😀 Nem, ez nem a közszféra fejlesztéseinek magánpénz bevonásával történő finanszírozására alkotott konstrukció lesz, hanem a Pénteki Pénzügyi nevelési Plusz, és ezentúl péntek esténként fog érkezni – így már szombaton délelőtt neki tudsz esni… 😀

Az természetesen nem változik, hogy ezentúl is hasznosságok, okosságok, játékok, ötletek lesznek benne pluszként, amivel szintén a feliratkozóimat szeretném a hűségükért jutalmazni. Ezen a héten pl. azzal, hogy a kérdezési technikák begyakorlásához hasznos játékokat, ötleteket osztok meg! Próbáljátok ki hétvégén, legyen egy klassz hétvégi délutánotok!!! (Még nem iratkoztál fel? Itt megteheted!›››)

Ezen kívül a PIQ MalacPersely Ezin májusi számából további tippeket, ötleteket, információkat is szerezhetsz a tanulási képességek fejlesztéséhez – no és persze a pénzügyi neveléssel kapcsolatos összefüggésekről -, amelybe Botis Tamara tanulási szakértő (eszleny.hu) is besegített.

Na és persze itt is van még ismeret dögivel! Most már tényleg nemsokára indul a Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0! 

Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0

Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0 – ahogyan a mydentity.hu ábrázolja. 😀

További ismereteket is szerezhetsz a témában, ha szeptember folyamán csatlakozol a

Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0

résztvevőihez!

  • Megújult, felspécizett tartalom,
  • kiegészített tudásanyagok,
  • még több kiegészítő anyag!
  • Ezen felül zárt Facebook-csoport,
  • egyszeri személyes tanácsadás,
  • és még sok minden más is…

Figyeld a hírleveleket és az Eznemjatek.com Facebook-oldalát, le ne maradj! (A PIQ MalacPersely Ezin olvasói és előfizetői már tudják, hogy ők kedvezménnyel vehetnek majd részt a tanfolyamon. 😀 )

 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube