Tanévi végi pénzügyi nevelés – jutalom a jó biziért?

Ahogy közeledik a tanév vége, úgy sűrűsödnek a kérdések a postaládámban: pénzügyi nevelés szempontjából jó ötlet-e, ha a szülők, nagyszülők, keresztszülők, etc. pénzzel honorálják a jó bizonyítványt? Hát akkor most itt a szakértő válasz – korcsoportokra bontva.

Tanév végi pénzügyi nevelés – jutalom a jó biziért? 

 

Rövid válasz: nem jó ötlet.

 

Hosszú válasz: nem szoktam javasolni, de sok mindentől függ, hogy tényleg nem, vagy feltételekkel, de igen.

 

Alapállás: én úgy vagyok vele, hogy a gyerek nem nekem, hanem magáért tanul. Ugyanis a tanulás révén ő lesz több, értékesebb, okosabb, ügyesebb, szórakoztatóbb, stb. Ezért természetesen elismerés jár, ami bátorítja majd a gyereket a további próbálkozásokra. Csakhogy ha jobban belegondolsz, ugyanezt megteszed akkor is, amikor a gyerek járni tanul, beszélni tanul, maga után elpakolni tanul, akármit is tanul: észre veszed, örülsz neki, és a gyerek ezért próbálkozik, ismétel annyit, hogy hátha újra boldoggá tesz a tudásával, ügyességével. Ahogy elnéztem a három különböző korú gyerekemen, ennyi pont elég is volt nekik. Még az iskolában is. Ezzel ugyanis a teljesítményt, és nem a jegyet “díjaztam”, ami nem ugyanaz! Úgy gondolom, ezzel nagyobb kedvet csinálok a gyerekeimnek a tanuláshoz, mint bármilyen pénzzel.

 

A tanulás másik mozgató rugója a gyerek kíváncsisága. Ha pénzt ajánlok neki a jó jegyért, félő, hogy nem tanulnak, hanem csak magolnak – a jegy, vagyis a pillanatnyi eredmény lesz a fontos, nem pedig a tartós tudás. És ez a legnagyobb baki szerintem azzal, hogy a jó bizonyítványért helyezem kilátásba a pénzt mint jutalmat! Egy gyerek számára, különösen, ha kisebb gyerekről van szó, a bizonyítványért ígért távoli pénzjutalom ígérete olyan messzi, hogy egyáltalán nem biztos, hogy egész évben hajtani fog érte, és egyenletesen jó teljesítményre törekedne. Ahogy közeledik az év vége, és kézzel foghatóbb közelségbe kerül a jutalompénz is, úgy nő a valószínűsége annak, hogy kampányszerű magolásba kezd – hiszen a jegy számít, ami a bizonyítványba kerül. Ha valami, akkor ez egészen biztosan baromi fárasztó lesz a gyereknek: olyan sűrű lesz az év vége a gyereknek, hogy valósággal kiszipolyozza az agyát. Mindez azzal súlyosbítva, hogy amúgy is erre az időszakra sűrűsödnek a suliban a számonkérések, olyan megterhelés a gyereknek, ami miatt egyre többen panaszkodnak tanárok és szülők is, hogy a gyerek gyakorlatilag egy zombi a tanév végére.

 

Vagyis nálam az az alaphelyzet, hogy a tanulás, tanulni tanulás nem a pénzügyi nevelés terepe.

 

Tanév végi pénzügyi nevelés – mikor lehet? 

 

Vannak azonban olyan esetek, amikor – ahogy mondani szokás – a jó jegyek és/vagy a bizonyítvány pénzügyi jutalmazása “szódával elmegy”. Mégpedig akkor, amikorTanév végi pénzügyi nevelés - pénzt a jó biziért?
  • ez rendszeres – tehát a nevelés megszokott részét képezi. Ezért is tessék időben egyezkedni a nagyikkal, keresztszülőkkel, nagynénikkel, nagybácsikkal, hogy ha a pénz mint jutalom Nálatok nem bevezetett és/vagy nem elfogadott dolog, akkor a rokonság is lesz szíves ehhez tartani magát.
  • tudatosan meghozott döntés eredménye – vagyis nem ötletszerűen, amikor már úgy érzed, nincs más eszköz a kezedben arra, hogy rávedd a gyereket a tanulásra, hanem már kezdettől, szisztematikusan alkalmazott módszerként használod.
  • nem egyedül erre az egy eszközre támaszkodsz a tanulás ösztönzésében – a gyerek nem hülye, max kisebb, mint Te. Ha kizárólag a pénz van képben mint ösztönző, pláne, ha előtte már “mindent” végigpróbáltál, akkor a gyereknek is lejön majd, hogy ő “áll nyerésre”. Ki is fogja használni, efelől ne legyen egy másodpercnyi kétséged sem.
  • jó példával jársz elől – talán ez a legfontosabb “hozzávaló” mind közül. Ha ez nincs benne a receptben, akkor megeheted, amit enélkül főzöl: a végeredmény szinte garantáltan egy anyagias kölyök lesz… Vagyis a gyereknek látnia kell Rajtad, hogy még felnőttként is használod azt, amit a suliban megtanultál, illetve még felnőtt fejjel is érdeklődő, nyitott vagy, és rendszeresen tanulsz. (Ez az élethosszig tartó tanulás korában nem is olyan irreális.)
  • a gyermeked az a típus, aki
  1. képes önállóan tanulni – nincs szüksége segítségre
  2. van benne elegendő szorgalom (kötelességtudat) ahhoz, hogy addig tanuljon, amíg valóban tudja is, amit kell
  3. akkor érzi azt, hogy szeretve van, ha ajándékokat, apró meglepiket kap Tőletek

Vagyis ilyenkor sem elsősorban a pénzügyi nevelés dominál, hanem sokkal inkább a tanulás ösztönzése. Pénzügyi nevelés szempontjából kevés haszonnal bír a jójegyek és/vagy a jó bizonyítvány pénzzel való jutalmazása. (Ami haszna van, azt a következő részben egy mondatban el tudom intézni…)

Tanév végi pénzügyi nevelés – ennyi feltétellel megy csak? 

 

Igen. Ennyivel.

Sőt. Ha jobban megnézed a listát, és kivonod belőle a pénzt, akkor rájössz, hogy mindez pénz NÉLKÜL is kiválóan működik. Hát, ezért van az, hogy minden család, ahol úgy nőtt fel a gyerek, hogy pénzt kapott a jó jegyekért, jó bizonyítványért, képes jól is bánni a pénzzel, nem lett anyagias, és tanulni is tud, azoknál mindig volt egy erős, jól működő családi rendszer – szülői mintákkal, szabályokkal, elvárásokkal. Vagyis az égegyadta világon semmi szükség nem lett volna náluk arra, hogy pénzzel ösztönözzék a tanulást. Arra viszont jó volt a dolog, hogy így saját zsebpénzhez jutottak  a gyerekek – ami fölött aztán TÉNYLEG önállóan rendelkezhettek, hiszen ők dolgoztak meg, tanultak érte.

Ezt mind tartsd szem előtt, mielőtt úgy döntesz, hogy pénzzel akarod a gyereket rávenni arra, hogy jó bizonyítványt hozzon haza.

U.I. Ha elsős gyermeked van, akkor a Pénzmesék blogján ott van a folytatás is! Nemcsak szülőknek, pedagógusok is elkezdhetik… 🙂

 

Napfényes jókedvet, jólétet, szünidőt

 

🙂 Csilla 🙂 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube