Tanítsd meg írni!

Igen, persze, igazad van, már megint… Az írást is az iskolában kell, hogy megtanulja a gyerek – alapvetően. De azért ahhoz, hogy az igazán jól menjen, csak kell a gyakorlás. Na, itt jössz a képbe Te, mert annyit azért el kell mondjak a pedagógusok védelmére, hogy most már végképp nem ők lesznek a felelősek azért szeptembertől, hogy mit is kell tanítaniuk (még azért sem, hogy hogyan), és az tutti, hogy a begyakorlásra nem lesz sosem elég idő. Ez pedig éles ellentétben áll mindazzal, amiről a másik blogrovatomban az írástudás és a pénzügyi intelligencia összefüggéséről írtam…

Mit csinálhat mégis egy elfoglalt szülő, aki este ér haza a melóból, fáradt, és amúgy is van még ezer más dolga, plusz már a gyerek agya sem fog úgy, ahogy egy ilyen suliból hazaküldött gyakorló feladathoz kellene? Mit tegyen, mit tegyen? Szakítson egy fél órát a az életéből, és játsszon a gyerekkel!

Igen, még írást is lehet játszani!

Hogy hogyan? Csak egy kis fantázia kérdése.

A lényeg az, hogy a játék kedvéért a gyerek rá legyen “kényszerítve” arra, hogy írjon. Ha esetleg még azzal is meg tudjátok fejelni ezt, hogy a kifejezőkészségét, az egyértelmű leírás képességét is fejlesszétek, na, az a telitalálat.

1. Ország-város – szerintem ez a játék sok szülőnek beugrik gyerekkorából. A szigorúan kötött alapszabály, hogy a kezdőbetű adott, tehát egyértelmű, ha nem tartja be a gyerek ezt a szabályt, akkor abból a körből kiesik, de legalábbis nem kap pontot. Tehát a maga módján az Ország-város is segíti az egyértelmű kifejezést.

2. Láncmese – nem, nem az irodalomórán tanult értelemben! Ez attól sokkal szuperebb! Vegyetek elő egy lapot, és mindenki vegyne a kezébe egy tollat, vagy ceruzát, a lényeg, hogy stabilan tudjon vele írni. Vegyetek elő találomra egy könyvet,

foto: freedigitalphtos.net

találomra üssétek fel, és találomra szúrjatok ki valamelyik oldalán egy épkézláb mondatot. Ezt írjátok fel a lap tetejére középre, ez lesz a mese címe. Aztán sorsoljátok ki, hogy ki kezdi a meseírást. Mindenki egy-egy mondatot ír a meséhez, de úgy, hogy csak akkor látja a többiek mondatait, amikor kézhez kapja a papírt. A játékosok nem beszélik meg a sztorit, legfeljebb akkor, amikor a legvégén összeolvassák a mesét. Az egy-egy mondat kitalálására és leírására mindenkinek egy-egy perce van, úgyhogy gyorsnak kell lenni, és jól kell megválasztani a mondatokat, hogy tényleg abba az irányba menjen a történet, amerre mi szeretnénk. Vagyis egyértelműen kell tudni fogalmazni. 🙂 Eszement történetek kerekednek ki, nagyon jókat lehet röhögni.

3. Fél szavak – nagyon jó játék az is, amikor összeírtok cetlikre egy csomó elmagyarázandó fogalmat, aztán mindenki húz belőle egyet magának. A húzástól számítva 3 perce van mindenkinek, hogy egy-egy szót körülírjon – de csak szavakkal. Semmi összefüggő szöveg, az tilos! A három percet illik jól kihasználni, mert utána már csak azokat a szavakat lehet a játékban felhasználni, amelyet ez alatt az idő alatt összeírt a játékos. A ráutaló szavak alapján kell majd kitalálni a feladványként szereplő fogalmat. Az nyer, aki kevesebb szó alapján találja ki a feladványt. Ez is nagyon bulis, mert iszonyú sok olyan találgatás is elhangzik, aminek köze sincs a feladványhoz, úgyhogy a végén lehet jókat grurlni a röhögéstől.

4. Tabu – szintén van egy feladvány (fogalom, tárgy, élőlény, mindegy), amelyet körül kell írni. És itt szó szerint írásra kell gondolni. Szintén három perc a rendelkezésre álló idő, ami alatt le kell írni, mi is ez a kitalálandó valami. Viszont: vannak nem használható, azaz tabu szavak is, amelyeket nem szabad a leírásban szerepeltetni. Így a játék kihívás a leírást adó játékosnak is, de azoknak is, akik ennek alapján igyekeznek megfejteni, miről is van szó.

5. Képes sztori – majdnem képregény… Kell hozzá néhány fotó, amit újságból vágtok ki, vagy a netről nyomtattok ki. Max 5 fotó kell egy feladathoz, amit véletlenszerűen húztok ki a képek kupacából. Aztán jöhet a játék! Az öt kép mellé ugyanis kaptok még egy teljesen véletlenszerűen kiválasztott mondatot is, ami a történet címe lesz. (A választás módszere lehet a láncmesénél alkalmazott eljárás is, hogy egy könyvet felüttök akárhol, és az első “szembejövő” mondat lesz a cím.) Ezek után 5 perc áll rendelkezésre, hogy a címnek megfelelően az 5 kép alapján egy összefüggő történetet alkosson a játékos. Emlékszem, mekkora sikere volt nálunk annak a történetnek, amelynek a címe A kvantummechanika alapjai volt, és szerepelnie kellett benne a képek alapján a csokifagyinak, egy vegyeskórusnak, egy pórázon vezetett macskának, az űrutazásnak és a felmosórongynak… :)))

Ezek a játékok játszhatóak természetesen szóban is, de itt a lényeg az írásbeliség – no meg a gyors észjárás. Az alapvetően fejlesztendő készségek itt a folyóírás fejlesztése, és a nyelvi kifejezőképességé, azaz az, hogy egyértelmű legyen az, amit leírok. (Különben hogyan lehetne kitalálni azt, ami a feladványban szerepel?)

Remélem, jókat fogtok ezzel bulizni akkor is, ha netán megint elbújik a nap. Írd meg, hogyan váltak be Nálatok ezek a játékok!

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube