Tanítsd meg rajzolni!

Talán érdekes és érdemes is volt a rajzolásra mint alapvető kultúrtechnikára másképpen is ránézni, mint ahogyan azt az iskolában szokás. A rajzolás, a képszerűség, a vizualitás hatása a gondolkodásra a digitális korban vált egyértelművé. Ezért is olyan borzasztó nyögve nyelős manapság az iskola a gyerekek számára: ők már strukturálisan, a tananyag és a tanárok pedig többnyire még lineráisan gondolkodnak. Ez pedig egy olyan különbség, ami nem kevés konfliktus forrása. A tanár ugyanis lépésről lépésre magyaráz, ami a gyereknek lassú és unalmas, mert ő már gondolatban régen végigért a folyamaton…

Márpedig a strukturális gondolkodásé a jövő. Úgyhogy ha segíteni akarod a gyereket a felnőttkori pénzügyi gondolkodása megalapozásában, és abban, hogy olyan képességekre tegyen szert, amelyek számítanak a munkaerőpiacon, akkor itt van néhány tipp, hogyan is tudod ezt benne fejleszteni…

Képes és strukturális gondolkodás

Erre a legjobb alappélda a képregény. Nem is véletlen, hogy szeretik a gyerekek. Ráadásul az a duplahaszna is megvan, hogy

foto: saját montázs

egyszerre képes a hagyományos, lineáris gondolkodást is érzékeltetni az események sorrendiségének ábrázolásával, illetve a struktúrában gondolkodást is – a képiségével, meg a történet vezetésével is. Ha ugyanis a cselekmény párhuzamosan több szálon fut, vagy netán időben visszafelé haladva (ahogyan a Ponyvaregény c film is – nem tudom, megjelent-e képregény változatban is, mert az nagyon tutti lenne!), akkor máris kész a struktúra is a gyerek agyában a képregény nyomán.

Mit tehetsz?

  1. megválogatod, hogy milyen képregényeket olvasson a gyerek, és aztán a kezébe adod őket, hadd olvassa!
  2. képregényt készítetek a gyerekkel – hadd rajzoljon, hadd találja ki a sztorit is. Én azon hidaltam le, hogy anno a még írni nem tudó ovis lányom is már képregényt rajzolt. A szöveget is ő találta ki (egy rémség volt az egész), és a buborékokba én írtam a párbeszédeket, de az ötlet az elejétől a végéig az övé volt. Azóta már kicsit cizelláltabb a történetalkotása is, és már nyomtatot betvekkel ír is, úgyhogy simán kihagy az alkotó folyamatból, viszont a műélvezetbe kötelező érvénnyel bevon. 🙂
  3. fotó-montázs-képregény – az is egy jó módszer, időnként kreatívabb tanárok nyomán egyik-másik suliban is látom az iskolai faliújságon, hogy a gyerekek képesújságokból kivágott, vagy netről levadászott, kinyomtatott fotókból készítenek képregényt, vagy montázst. Ezt jól kiegészíthetik a gyerekek által kreált szövegek. Egy bajom van csak ezzel: többnyire plakátokban merül ki ez a módszer, pedig képregényként sokkal sirályabb, kreatívabb lenne. Pláne ha a kész fotókat ki kell egészíteni a gyerekek rajzainak (elég nehéz például a képregény főhőseit minden képregénykockához annyi példányban előállítani fotóként).

A másik jó példa… a kreatív jegyzetelési formák

Igen, több fajta is van belőlük. Az egyik például a vizuális, vagy grafikus jegyzetelés, főleg workshopokon, konferenciákon használják. Itt láthatsz is rá egy példát:

foto: grafacity.eu – Köszönet érte!
Vizuális vagy grafikus jegyzetelés – tutti rögzül minden!

A másik, manapság erősen felkapott jegyzetelési forma a mindmap, vagyis az elmetérkép. Ebben az a jó, hogy mostanság már lehet ehhez is (ingyenesen letölthető) szoftverekhez is hozzájutni. A rossz bennük az, hogy mégiscsak az az igazi, amit kézzel csinál a gyerek (vagy éppen Te). Az benne az extrajó, hogy ez is őrületesen fokozza a bevésés hatékonyságát, és hasonlóan a grafikus jegyzeteléshez, a gondolatmenet egész váza, struktúrája is azonnal, egyetlen pillantásra látszik.

Van belőle olyan, amelyik szinte már a grafikus jegyzetelésbe csap át

Forrás: rajzhobby.hu

és van olyan, amely inkább csak a struktúrára szorítkozik

Forrás: harmonet.hu

Egyszer próbáljátok ki, hogy a gyerek például egy kötelező olvasmányt ilyen módon jegyzeteljen ki! Őrület lesz, hogy egyetlen A4-es lapra el fog férni egy komplett olvasónapló, az ágakon ugyanis minden meglesz, ami szempont lehet: a szereplők felsorolása, a jellemzésük, a cselekményvezetés, a kortabló, stb. Arra viszont nem mernélek még bátorítani Benneteket, hogy ebben a formában is adja be a gyerek az olvasónaplót, nem biztos, hogy a pedagógusok nagy többsége erre számítana… viszont az biztos, hogy onnantól jöhet akármilyen dolgozat is a kötelezőből, a gyerek jól fogja megírni.

Házi feladat:

egyszer terveztesd meg a gyerekeddel ilyen módon a felnőtt életét, benne a pénzügyeit! Garantáltan megdöbbentő lesz az eredmény!

Hát még ha Te is egyszer rászánsz egy fél órát, és ilyen módon összerakod a pénzügyeid rendszerét… 🙂

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube