Tudattalan pénzügyi nevelés – 2 rész

Az már egyértelműen kiderült, hogy a tudattalan pénzügyi nevelés csak egy esetben lehet jó: akkor, ha Te, szülőként jó példa vagy a gyereked számára a pénzügyek terén (is). Mivel azonban – sajnos – a legtöbb magyar családban nem ez a helyzet, nagyon el kell gondolkodni rajta, hogy megengedhető-e egy családban a nem tudatos, sőt tudattalan pénzügyi nevelés luxusa. Amiért ez olyan nagyon káros, az az a tény, hogy ezzel ültetünk el a gyerek fejében három olyan működésmódot, amiktől később már nagyon nehezen tud majd megszabadulni. Nagyon fontos, hogy ezt szülőként megértsd, különben nem kicsit fogod nehézzé tenni felnőttként a gyereked életét.

A tudattalan pénzügyi nevelés hatásai

Mint már említettem: a tudattalan pénzügyi nevelés kétélű fegyver. Lehet jó is, ha Te vagy a tökéletes mintakép a gyereked számára a pénzügyekben (bár még akkor is lehetne mit csinálni tudatos nevelés terén is – erről bővebben majd a hírlevélben olvashatnak a feliratkozott olvasók 😀 ). Mivel azonban tökéletes példakép a lehető legritkábban tud lenni egy szülő a gyereke számára, ezért nagyon is elkel, hogy a saját tudattalan, ösztönös pénzügyi viselkedésünkre is figyelmet fordítsunk.

A pénzpedagógus (köz)beszól: 

A tudattalan pénzügyi neveléshez is elég, ha elég jó szülő vagy.

foto: olcsobbat.hu
Köszönet a képért!

Most mindenki megnyugtatására szeretném gyorsan leszögezni: attól, hogy nem Te vagy a tökéletes minta a gyerekednek, még mindig Te vagy a legjobb minta a számára! Szülőként a kölcsönös kötődés okán Neked van a legnagyobb és legjobb lehetőséged arra, hogy mintákat adj át a gyerekednek, hogy szépre és jóra tanítsd őt. Mivel azonban senki és semmi nem tökéletes, különben ez lenne minden létező világok legjobbika, és már nem lenne hová fejlődni, mert minek, Te sem vagy az szülőként. Bruno Bettelheim óta pedig tudjuk, hogy nem is kell tökéletesnek lenni. Csak elég jónak. 😀 

Szóval a tökéletesség, a tökéletes példakép státusza miatt semmiképpen ne frusztráld Magad és a szülő-gyerek kapcsolatot! Nyugi, elég jó vagy! 

Ajánlott olvasmány: Bruno Bettelheim – Az elég jó szülő

A tudattalan pénzügyi nevelés rossz pénzügyi magatartásmintákkal párosulva hihetetlen rombolást képes véghez vinni a gyerek még zsenge személyiségében. Igen, jól hallottad, a személyiségében. Létezik ugyanis pénzügyi személyiség is, amely része a komplex személyiségünknek. Tehát ha a pénzügyi személyiség nem kiegyensúlyozott, akkor az egész személyiség sem lesz az.

A tudattalan pénzügyi nevelés 3 hatása

A tudattalanul küldött üzenetek a gyerek számára három nagy területen fognak lecsapódni, amelyek jelentős hatással vannak arra, hogy hogyan fogja majd élni az életét. Ezért nem hagyhatja egy szülő sem figyelmen kívül azt a tényt, hogy ezek a megnyilvánulásai hogyan befolyásolják majd a gyereke életét – akár felnőtt korában is. A hatások ugyanis nemcsak mélyre hatóak, hanem hosszan tartóak is. Ezért kerül iszonyú figyelembe és energiába megszabadulni tőlük.

A téves üzenetek hatása

Sajnos a legtöbbünk feje tele van össztársadalmi szinten is elfogadott tévhitekkel a pénzügyekkel kapcsolatban, amelyeket hajlamsoak vagyunk megdönthettelen igazságként kezelni. Igaz ez még akkor is, ha személyesen még soha nem szereztünk tapasztalatot az adott területen. Ilyen pl. az a kijelentés is, hogy „Ma meggazdagodni nem lehet tisztességes úton, akinek jobban megy, az csal, lop, hazudik.” Legtöbbünk ugyan még sosem próbált meggazdagodni, legalábbis komolyan vehető kísérlete még nem volt, nemhogy közelről gazdag embert látott volna, mégis megingathatatlan bizonyossággal állítja, hogy aki gazdag, az bűnöző. Ezek az üzenetek annyira automatizmussá váltak a gondolkodásunkban, hogy már észre sem vesszük, amikor kicsúsznak a szánkon. Méghozzá visszatérően. A gyerek agyában viszont ezek az üzenetek rögzülnek, főként, ha sulykolsszerű gyakorisággal hangzik el, és/vagy meglehetősen erős érzelmi töltettel adjuk neki elő.

Ezekkel az üzenetekkel nincs baj, sem azzal, hogy rögzülnek, addig, amíg valamilyen előre vívő, működő magatartásmintát adnak neki. Akkor van baj, ha ezen az alapon tévhitek rögzülnek. Ezekből ugyanis a tranzakcióanalízis nevű pszichológiai irányzat mai állása szerint olyan driverek, „viselkedésmeghajtók” lesznek, amelyek minden törekvést a helyes pénzügyi gondolkodásmódra egyszerűen leblokkolnak, gátolnak.

A tudattalan pénzügyi nevelés lehet jó is, de ha az alapok nem jók, inkább árt, mint használ.

foto: saját montázs
Professzor MalacPersely új desingja a mydentity.hu munkája.

A pénzpedagógus (köz)beszól: 

Vegyél elő egy papírt és egy tollat, és írd össze, hány ilyen üzenet kering a fejedben, amelyekről már most tudod, hogy gátolták az előrehaladásodat a személyes pénzügyeid területén!

Néhány példával segítek: 

„A nők nem értenek a pénzhez…” – akkor minek foglalkozni vele bármikor is az életben?

„A pénz minden jónak megrontója.” – akkor Isten ments, hogy a közelembe engedjem!

„A befektetés kockázatos!” – akkor elveszíthetem azt is, amim van, maradok a bankbetétnél… ami már az értékét sem képes megtartani, gyakorlatilag én nem kapok semmit a pénzemért (rövid távon legalábbis), hanem az állam tesz zsebre mindent, nekem meg marad a helybentopi.

Ezek után gondold végig, hogy ezek közül melyeket hagoztatod otthon is előszeretettel –  és már tudod is, mi mindent adtál át a gyerekednek. 

A rossz szokások hatása

A tudattalan pénzügyi nevelés másik sarkallatos pontja, amely tulajdonképpen az elsőből, vagyis a gondolati automatizmusainkból következik, a rossz pénzügyi szokások hatása. Melyek lehetnek az ilyen rossz pénzügyi szokások?

 • a pénzügyeink kontrolljának hiánya – az is egy rossz szokás, bár kétségtelenül nagyon kényelmes rossz szokás, amikor fogalmunk sincs róla, valójában
 1. mennyit költünk
 2. mire költünk
 3. mennyi a tartozásunk
 4. mennyi a tényleges bevételünk, stb.
 • az önkontroll hiánya – a „mert én megérdemlem” alapon elköltött apró összegek, pl. csokira, cigire, stb., mert ezt stresszes életünkben egyfajta kényeztetésnek, kompenzációnak fogjuk fel, és ezzel azt üzenjük magunknak és a gyereknek is, hogy az ilyen apróságok nem számítanak – holott ha összeadnánk az egy havi, vagy egy éves mennyiségre kiadott pénzt, lehet, hogy kisebb agyvérzést kapnánk…
 • az önfeláldozás szokása – vannak nem kevesen az olvasóim között is, akiknek az volt a természetes, hogy a saját igényeiket mindig háttérbe szorították a családtagjaikéval, vagy bárki máséval szemben, aztán egyszer csak azon kapják magukat, hogy maguk maradtak, és semmijük sincs…
 • és még lehetne sorolni.

Ezek olyan szokás- és viselkedésminták, amelyek semmiképpen nem hagyják érintetlenül a gyereket: vagy ő is ezt veszi át, vagy éppen ellenkezőleg, az lesz a természetes, hogy ezt kihasználja Veled szemben (pl. az önfeláldozók esetén ez tipikus viselkedési forma). Bármelyik is történjen meg, ez előbb-utóbb vita tárgya lesz Köztetek: vagy azért, mert kihasználtnak fogod érezni Magad, vagy azért, mert borzasztóan frusztráló lesz, ha a gyereked tükröt tart Eléd a saját viselkedésével…

A téves szemlélet- és gondolkodásmód hatása

Mindezekből logikusan következik, hogy a hatáslánc végén egy nem túl hatékonyan működő, inkább kudarcos életvitelre ítélő szemléletmód áll majd. A tudattalan pénzügyi nevelés ezt fogja megerősíteni – a tudatos pedig már itt is sok mindent képes lesz helyreállítani, vagy inkább helyes pályára terelni.

Az a baj a téves gondolkodásmóddal, hogy hajlamos arra rávenni az ember fiát/lányát, hogy

 • alapállásból kritizáljon mindent, ami eltér az általa elfogadott szemlélettől
 • nem igazán elfogadó más nézetekkel szemben
 • nem késztet új dolgok megismerésére, megtanulására (ez legalább annyira fontos oka annak, hogy a gyerekeink már rég elveszítették az iskolában tanulható dolgok iránt az érdeklődésüket, mint az, hogy az iskola maga nem tud érdekes lenni)
 • az elkövetett hibák nem más utak kipróbálása felé terelik, hanem kifogások gyártására ösztönzik, stb.

Legalább ezerféle gondolkodásbeli faramuciságot lehetne itt felsorolni, de mindnek ugyanaz a hatása: az életedben nem fog jelentősen változni (pénzügyi téren sem) semmi.

A tudattalan pénzügyi nevelés veszélye

Mert van veszélye, és éppen ez:

ha nem jó az alapállás, akkor garantált a (pénzügyi) sikertelenség.

És bár úgy érzed, hogy inad szakadtából dolgozol, és mindent megteszel az előbbre jutásért, mégsem haladsz semmerre.

A jövő héten a tudatos pénzügyi nevelés alapjait fogjuk lerakni, hogy még csak véletlenül se érezze magát a gyereked felnőttként olyannak, akinek esélye sincs a jobb életre, akármit is csinál.

Bejött, amit olvastál? Nyomj egy like-ot! Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Írj egy kommentet, hogy ez egy marhaság! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját és a gyerekeid pénzügyei iránt!!!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube