Tudattalan pénzügyi nevelés – 3 rész

Mire ez a cikk megjelenik, én már jól megérdemelt hassüttetést végzek egy nagyobbacska víz mellett. Azonban még ez sem akadályozhatja meg azt, hogy ne mondjam el Neked: mennyire fontos, hogy tudatosan is foglalkozz a pénzügyi nevelés módjaival – legalább alapszinten. Ha olvastad a múlt heti hírlevelet, ez már egyértelmű a Számodra, mert Te már pontosan tudod, hogy miért olyan lényeges kérdés ez. Most azt is meg fogod tudni, hogy mivel kezdd a tudatos pénzügyi nevelést.

Tudatos kontra tudattalan pénzügyi nevelés

Tudattalanul nem nehéz nevelni, mindenki ezt teszi, ha akarja, ha nem, ezt már láttuk. Még ha jók a pénzügyi gondolkodási sémáid és viselkedésmintáid, akkor is felmerül a kérdés:

elég a tudattalan pénzügyi nevelés? 

A tudattalan pénzügyi nevelés arra jó, hogy mintákat adjon a gyereknek. Ezek rögzülnek is szépen, különösen, ha Te Magad is következetesen ugyanúgy viselkedsz, ugyanazokat a gondolkodási sémákat használod. Ez eddig rendben van.

A tudattalan pénzügyi nevelés mellé kell a tudatos is.

foto: saját
Professzor MalacPersely desingja a mídentity.hu munkája

Ami nincs már rendben, hogy ez még egy meglehetősen passzív hozzáállás. Márpedig a pénzügyek mindig is „csinálósak” voltak. Az, akinek fejlett a pénzügyi intelligenciája, az rengeteget gyakorolt a pénzügyek terén, sokat próbálkozott, és sok hibán keresztül jutott el a saját nyerő stratégiájáig. Vagyis ami nélkülözhetetlen a pénzügyi nevelésben (és a pénzügyi intelligencia önálló fejlesztésében is) az

a tanulás.

Megfigyeléssel is lehet tanulni, de cselekvéssel, próbálkozással csak igazán! Ezért olyan fontos, hogy akármennyire is magas a Te pénzügyi intelligenciád, és akármilyen jó példát is mutatsz a gyerekednek a személyes pénzügyek menedzselésében, a tudatos pénzügyi nevelés továbbra sem lesz mellőzhető az eszköztáradból.

Tudatos pénzügyi nevelés – az alapok

Nagyon röviden összefoglalva a következő pontokra figyelj:

  1. szülő-gyerek kapcsolat – ezen belül is a bizalom kiemelt fontosságú. Ez igaz mindenféle nevelési folyamatra, feladatra, így a pénzügyi nevelésre is.
  2. szülői hitelesség – az egész eddigi szövegelésem a szülői példáról szólt, mégpedig azért, hogy nehogy úgy járj, mint az a bizonyos pap, aki bort ivott, de vizet prédikált…
  3. életkori sajátosságok – minden szülő maga ismeri legjobban a saját gyerekét. Senki más nem fogja olyan jól, alaposan és mélyen ismerni a gyerekedet, mint Te. Éppen ezért tudni fogod azt is, hogy mikor mit hogyan tudsz neki úgy tálalni, hogy meg is értse, és csak annyit mondj el neki, amit még biztosan megért.
  4. érdeklődési kör – nagyon fontos, hogy a gyerek érdeklődési köre felől közelíts, és ehhez megint csak Te, a szülő értesz a legjobban a fentebb már taglalt oknál fogva (Te ismered a gyereked a legjobban). Egy biztos, a játék tutira érdekelni fogja, azzal érdemes próbálkozni.
  5. a mi kis magyar valóságunk – tetszik, nem tetszik, itt élünk, tehát ezek között a feltételek között kell boldogulnunk. (És lehet is, majd meglátod!) Elolvashatsz nagyon sok könyvet, de nem biztos, hogy használni is tudod a benne foglaltakat. Miért? Mert a szakirodalom szinte teljesen amerikai, jobb esetben német, és azért valljuk be őszintén, ott eleve más a közfelfogás, az alapvető attitűd pénzzel, befeketetéssel, vállalkozással – sőt gyerekneveléssel kapcsolatban is.
  6. a pénzügyi intelligencia 7 köre – nem árt, ha ismered, milyen tulajdonságok, személyiségjegyek, képességek, készségek kellenek ahhoz, hogy a gyerek pénzügyi intelligenciáját magas fokra fejleszd. Különben honnan tudnád, hogy mit játssz vele, milyen feladatok elé állítsd?
  7. kapcsolódó intelligenciák – ez lesz az a pont, ahol a pénzügyi nevelés ki fog hatni a gyereknevelés egész területére, hiszen ahhoz, hogy a gyerekből sikeres felnőtt legyen, aki „beválik” azt életben, legalább három különböző intelligenciaterület kooperatív együttműködtetése kell, és ebből a pénzügyi IQ csak az egyik.

Ezek a tudatos pénzügyi nevelés alapjai. Ezek azok a területek, amelyeket nem hagyhatsz ki semmiképpen sem, ha azt szeretnéd, hogy a gyerekedből sikeres, gazdag mentalitású felnőtt váljon.

Mivel itt csak körvonalaztam a megoldást, de a hogyanról még messze nem esett szó, így maradtak még nyitott kérdések. Ezekre azonban mindre választ kapsz az augusztus végén induló

Pénzügyi Nevelési Tréning 2.0

tanfolyamán.

Figyeld a hírleveleket, és a FB-oldalt, mert ez a tréning más lesz, mint az év elején indított, a blogon még mindig elérhető ingyenes verzió! Átdolgoztam, kiegészítettem, felturbóztam a tréninget, tehát öveket becsatolni, mert kilövünk ám! 

Bejött, amit olvastál? Nyomj egy like-ot! Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Írj egy kommentet, hogy ez egy marhaság! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját és a gyerekeid pénzügyei iránt!!!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube