Új pénzügyi játék a neten!

Böngésztem a neten, és egy új pénzügyi játék jött velem szembe (azonnal fel is vettem az ingyenesen elérhető játéktáramba a Pénzügyi játékok menüpont alatt). Ez a játék ugyanis a pénzügyek egy meglehetősen elhanyagolt területére viszi kirándulni a gyerekeket.

Új pénzügyi játék

 

Mivel az új pénzügyi játékot a Közép-magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület honlapján találtam, így nem nehéz kitalálni, hogy a játékban található kérdések a pénzügyeknek a Új pénzügyi játék - megtanítja, amit az MNB a pénzünkért kitalált.fogyasztóvédelemre vonatkozó területére irányulnak.

Pénzügyi játék – a pénzügyi fogyasztóvédelemre? 

 

Na igen. Ha ez a kérdés csodálkozást vált ki Belőled, akkor ez a tény is azt jelzi, hogy a dolog nem mindennapi, nem természetes – pedig annak kellene lennie. A pénzünk védelme ugyanis nem merül ki annyiban, hogy

  • kihasználjuk az adótörvények biztosította kedvezményes lehetőségeket (ergo nem csalunk, elhallgatunk, hanem a törvényes lehetőségeket használjuk fel arra, hogy csak annyit adózzunk, amennyi feltétlenül indokolt),
  • hogy az inflációt meghaladó mértékű kamatokat, hozamokat biztosító befektetéseket keresünk a pénzünk jelenlegi értékének megőrzésére,
  • illetve hogy próbáljuk olyan helyen tartani, ahol illetéktelen nem férhet hozzá.

Ezek is mind nagyon fontosak – remélhetőleg Te is élsz velük, így jó példát is tudsz mutatni ezeken a területeken a gyermekednek is. (Ugye? 😉 ) A pénz védelméhez ugyanis hozzátartozik még egy terület:

a fogyasztóvédelem

– vagyis azok az eszközök, amelyek abban támogatnak, hogy ne dobhasson át senki a palánkon, és ne nyúlhassa le a szemed láttára, a Te hozzájárulásoddal a pénzedet.

Itt van pl. egy gyönyörű eset képben elbeszélve:

Pénzügyi fogyasztóvédelem - erre már pénzügyi játék is van!

 

Ez ugyan a tipikus fogyasztóvédelmi tevékenységet illusztrálja, de mégiscsak zsebre megy, tehát sok köze van a pénzed védelméhez.

Mostanában a Magyar Nemzeti Bank aktívkodik a pénzügyi fogyasztóvédelem területén (különös tekintettel az elmúlt időszakra, amikor a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, leánykori nevén a PSZÁF-ot benyelte) – és azóta már számos olyan szabály született, ami a mindennapi életünkben védi a pénzünket a bankokkal, biztosítókkal, egyéb pénzintézetekkel fenntartott kapcsolataink során. Pl. a valamikor olyan népszerű unit-linked (befektetési egységekhez kötött) életbiztosítások esetében fogalmazott sok olyan ajánlást, amelyet az ellenőrzések során is érvényesítenek, tehát jobb, ha a pénzintézetek betartják őket. De az, hogy pl. a bankok nem módosíthatnak többé egyoldalúan, minden előzetes értesítés nélkül szerződést, emelhetnek csak úgy díjat, az is az MNB legutóbbi aktivitását mutatja.

Ezek azok a lehetőségek, amelyekről azért jó, ha tudsz, mert így nem lehet átverni – és így lényegében az aktív asszisztálásoddal kizsebelni. Hát ezért tartom hasznos dolognak az ilyesmiket a gyereknek is megtanítani.

Úgyhogy csak játssza a gyerek szorgalmasan az új pénzügyi játékot, a Pénzügyi Hódítók Játékát. 🙂

 

Napfényes jókedvet, jólétet! 

🙂 Csilla 🙂 

 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube