Zsebpénz bankkártyán

Ha már homár, legyen kövér… Szóval ha már arról elmélkedtem a Hyde park-i hordón állva, hogy kiütéssel győz-e a bankkártya a készpénz ellen, akkor egy kicsit elgondolkodtam azon is, hogy mi történik a gyerekek pénzügyi nevelésével, ha tényleg nem lesz már kápé forgalomban. Kétségtelenül nehezebb lesz az ügy, hiszen a gyerekek a munkájuk jutalmát szeretik rögtön kézben fogni, de talán még akkor sem reménytelen. Mindennek három titka van: az egyik az, hogy valami más kell a kápé helyett, amit a kezébe vehet, a másik az, hogy a gyereket meg kell tanítani magabiztosan alkalmazni a négy alapműveletet, a harmadik pedig az, hogy ugyanilyen magabiztos aktakukacot kell nevelni belőlük…

Akkor egy kicsit bővebben is… 

Mivel kiesik a pénz a pénzügyi nevelés témaköréből mint kézzel fogható fizikai való, ezért más cselekhez kell folyamodni. Ma már

foto: stck.xchng

amúgy is előszeretettel kínálnak a bankok a gyerekeknek is bankszámlát, hozzá pedig bankkártyát. A párom és én is adtunk ilyet a gyerekeinknek. A nagyoknak. Mikor már elég biztosak lehettünk benne, hogy tudnak annyira előre gondolkodni, hogy képesek felmérni a következményeit annak, ha túlköltik magukat, ill. hogy be tudják osztani a pénzt. De kisiskolásként még biztos nem adtam volna nekik.

Mi van akkor, ha viszont már kisiskolásként is csak az a lehetőségem marad a zsebpénzosztásra, hogy a gyerek bankszámlájára utaljam a zsebpénzt, mert már az iskolai büfében sem tudja másképpen megvenni a szendvicset? 

Tekintsünk el most attól a körülménytől, hogy ez jelen pillanatban meglehetősen utópisztikus Magyarországon… és éljük bele magunkat a szituba!

A gyerek kártyával fizet, így nem mindig tudja, hogy éppen hogyan is áll, hol is tart a zsebpénzével. Mit lehet tenni? 

A gyerekkel együtt leülni a bankszámlával együtt az internetbank elé, és rendszeresen megnézni, hogy hogyan áll, mire költött és mennyit. Gyakorlatilag bevétel-kiadás naplóztok. És van is akkora mázlitok, hogy mindezt az internetbank tálcán kínálja Nektek, és Excel-ben le is tudjátok belőle tölteni (legalábbis a jobb internetbankok tudnak ilyet is).

Ha pedig már táblázat, akkor mindent lehet benne összegezni, részletezni, csoportokba rendezni, ezt pedig mind jól átbeszélni. Azaz ehhez a gyereknek tudnia kell:

  • magabiztosan használni a négy alapműveletet
  • imádnia kell nyilvántartást vezetni, de legalábbis értenie kell, hogy ennek sok értelme és haszna van

Ehhez viszont a gyerek részéről nem árt némi absztrakció, vagyis az elvont dolgok megértése. Amíg ez nem megy, mert még kicsi hozzá, akkor muszáj leszünk kimutatások helyett, vagy mellett valami kézzel fogható dolgot is használni. A legegyszerűbb, ha játékpénzt használsz, de lehet éppen zseton, kártya, színes homok, vagy babszem – a lényeg, hogy szemléltesse a gyereknek, most éppen hol tart a pénzével. Hogy ezt milyen formában teszitek meg, az már csak a Ti fantáziátokon múlik – és jól teszed, ha ennek megálmodásába bevonod a gyereket is. Hidd el, neki lesznek a legszuperebb ötletei.

Úgyhogy kápé ide, bankkártya oda, akármelyik lesz is a pénzügyeitek intézésének fő terepe, Te már felkészült szülőként várod az Új Idők eljövetelét… :))) 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube