A kisördög és a takarékosság

Újabb szájkarate meccset rendezünk a kiskakas és a kisördög között! A téma ezúttal a megtakarítások és a befektetések. A kisördög-dumák egy részével már más szemszögből találkozhattál, de mivel a mostani témába is vágnak, hát megint elővette őket a kisördög. Mintha azt hinné, hogy attól, hogy többször mondja, attól igaz lesz…

Hát, ha igaz nem is lesz, de hihető, az igen. Sajna pszichológiailag így vagyunk berendezve: ha sulykolva kapunk valamit, azt egy idő után hajlamosak vagyunk magától értetődőnek venni. Ha jobban megnézed, miket magyarázott eddig a kisördög, az mind ilyen régről hozott, netán nemzedékeken keresztül emlegetett (ál)bölcsességek. Egyike-másika még igaz is – volt. Valamikor. Más dumák meg félig-meddig igazak, ezért is olyan szimpik. Azt viszont már tudhatod, hogy mi mindig a dolgok mögé nézünk, sőt nem csak mi nézünk oda, hanem Téged is oda állítunk, hogy jól lásd: mi igaz abból, amit a kisördögöd állít.

A mai menet a takarékosságé: nézzük, milyen okosságokat tálal nekünk a kisördög…

 • Ha sokat spórolok/élére rakom a garast, akkor előbb-utóbb összegyűjtök annyit, hogy meggazdagodjak.
 • A külső gyarapodás sokszor benső fogyatkozást jelent. (Spurgeon)
 • Jó a takarékosság, de a túlságos takarékosság már fösvénység.
 • Késő a takarékosság, amikor már fogytán a vagyon. (Seneca)

Igen, jól látod, most még a híres, és egyébként bölcsnek tartott embereket is megszállta a kisördög! Ami nagy bölcsességnek számított az ókorban, ma már nem biztos, hogy megállja a helyét. Úgyhogy ideje néha az öröknek hitt bölcsességeket is felülvizsgálni… Mondjuk, kezdhetné a kiskakas is:

„Na, húzzuk be a féket! Hékás, az, hogy takarékos, meg az, hogy fösvény, nem szinonímák! Még akkor sem, ha baromi okos ember állítja! Az, aki félre tesz, mert célja van vele, az miért ugyanaz, mint aki félre tesz, de az egyetlen célja vele az, hogy félre tegyen???”

Na, asszem, a kiskakas megragadta a lényeget: a takarékosság és a fösvénység közti alapvető különbséget. Persze ezen kívül akad itt még más is, úgyhogy mindjárt nekiugrunk:

 • Ha sokat spórolok/élére rakom a garast, akkor előbb-utóbb összegyűjtök annyit, hogy meggazdagodjak – Erről már volt szó korábban, most sem mondhatok mást, mint akkor: attól, hogy a gyűjtöd és félre teszed a pénzt, az értéke még nem lesz több, sőt az is megeshet, hogy meg sem tartja az értékét – ha megeszi az infláció. Szóval szép dolog a spórolás, de magában kevés. Nem ettől leszel jómódú, vagy gazdag, hanem attól, hogy mozgásban tartod a pénzt!!!

A coach (köz)beszól: 

Hallottad már azt a kifejezést, hogy „kifolyik a pénz a kezéből”? És azt, hogy „fut a pénze után”? Tudsz olyan szólást, mondást, amelyben nem valami mozgás kapcsolódik a pénzhez? (Ja, egyet igen: „ül a pénzén”. De az az illetőt jellemzi, és nem a pénzt.) Szóval a pénznek természete az, hogy mozog, azaz hogy likvid. Hát hagyd, hogy mozogjon! Jól meg akkor jársz, ha Te mozgatod. 🙂
 • A külső gyarapodás sokszor benső fogyatkozást jelent. (Spurgeon) – Na, ekkora marhaságot már régen mondott egyébként bölcsnek tartott ember! Nem az anyagi gyarapodás lesz az, ami lelkileg szegénnyé tesz, hanem a jellembeli hiányok, amik akkor jönnek ki, ha nagyobb összeg van a zsebedben, vagy a bankszámládon. Soha nem a pénz ront meg, hanem az, amit hiszel róla…

A coach (köz)beszól: 

Ha azt látod, hogy valaki sok pénzhez jut, és megváltozik a viselkedése, akkor mi jut eszedbe? Az, hogy ezt a pénz okozta? Vagy inkább az, amit az illető a pénzbe belelátott? És azon is elgondolkodsz, hogy ez eddig is az illető személyiségében volt, csak a pénzre ráruházott hatalomérzet kihozta a valós énjét? 
 • Jó a takarékosság, de a túlságos takarékosság már fösvénység – Már a kiskakas is az arcodba kukorékolta, hogy a takarékosságnak, és a fösvénységnek semmi köze nincs egymáshoz. A takarékos ember azért gyűjt, mert célja van a pénzzel, valamilyen cél elérése érdekében kell neki a pénz – azaz eszközként használja a pénzt a céljai megvalósításához. A fösvény meg azért gyűjti a pénzt, hogy simogathassa – vagyis a pénz neki nem az eszköz, hanem a cél. Remélem, átjön a különbség még a biteken keresztül is.
 • Késő a takarékosság, amikor már fogytán a vagyon. (Seneca) – Hm, ebben legalább egy féligazág már benne van, tehát Seneca azért nem mondott akkora marhaságot. Az ugyanis tökéletesen jogos, hogy az sem menthet fel a takarékosság kötelezettsége alól, hogy esetleg gazdag vagy. Ugyanis ez egy átmeneti állapot, ha semmit nem csinálsz azért, hogy ebben az állapotban is maradj. Ha viszont valami mégis csak balul üt ki, és fogyóban van a pénz, meg a vagyon, akkor van csak igazán szükség a takarékosságra! Semmi sem örökérvényű, tehát a lecsúszás is visszafordítható – főleg, ha megtanulod, hogyan kell felfelé kapaszkodni a lejtőn. Rögtön nem lejtő, hanem emelkedő lesz belőle… 🙂

A pénzügyi nevelő is belekotyog: 

Különösen ajánlott ezen a most nehéz helyzetben lévő devizahiteleseknek elgondolkodni. Meg egy kicsit itt szétnézni, hogy itt is kaphatnak segítséget. 🙂

Mi a tanulság?

 1. Takarékoskodni márpedig muszáj!
 2. Takarékoskodni mindig csak valamilyen cél érdekében lehet.
 3. Ha cél nélkül gyűjtögetsz, akkor csak zsugori vagy, bocs.
 4. A takarékosság csak az első lépés: utána is mozgásban kell tartani a pénzt, különben jön az infláció, és tönkrevágjaa pénznek azt az értékét is, ami eddig megvolt.
 5. Mindez tanulható.

Akarsz tanulni? Sőt a gyereke(i)dnek is meg akarod tanítani? Akkor iratkozz fel! Ingyen tanfolyamot kapsz!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube