A méhek és a megfiatalító pénzügyek

Olvasom a Mindennapi Pszichológia c. kéthavi folyóiratban, hogy a hosszú élet titka a méhek gondolkodásában rejlik, úgyhogy ha valaki sokáig akar élni, akkor tanuljon a méhektől! Történt ugyanis, hogy az Arizona Állami Egyetem tudósai valahogy rájöttek, hogy az idősebb méhek roppant hatásosan képesek meggátolni az agyuk öregedését (ezek szerint a méheknek van agyuk… 🙂 és nem csak kezdetleges idegi hálózatszerűségük): olyan melókat is megcsinálnak, amelyeket általában a fiatalabb társaik végeznek. Na, ezen nekem természetesen azonnal elkezdett pörögni az agyam, és nem is volt nehéz belátni, hogy bizony a fiatalság kulcsa az, hogy fiatalnak érzem magam, illetve az, hogy fiatalként élek.

Lehetne most rögvest mondani, hogy persze, ezt csinálja most az Y-generáció is a mamahotellel, meg a felelősségvállalásra való hajlandóság teljes hiányával. Csakhogy a méhek ettől okosabbak! Szó sincs itt a mamahotel biztonságáról, meg a gyerekkor elnyújtásáról! Mindjárt Te is meglátod, hogy miért is jó ez a fiatalságodnak, no meg a pénztárcádnak – mert a méhektől most nem csak a szorgalomra fogsz jó példát látni!

A méhek és a pénzügyi intelligencia

A méhkas nem mamahotel!

Elsőként szeretném azt a csípőből érkező felvetést cáfolni, hogy ilyet már az emberek is tudnak, hiszen tessék csak megnézni az Y-generációt a maga kapunyitási pánikjával, a mamahoteljével, meg azzal, hogy egy fikarcnyi hajlandósága sincsen arra, hogy felelősséget vállaljon a saját életéért. Kezdjük rögvest a felelősségvállalással! Az idősebb méheknek eszükbe sem jut a felelősséget eltolni maguktól, hiszen dolgoznak, nem is keveset, és a munkájuk a kas számára jelentős, sokat ér. Tehát felelősen viselkednek a kas és a királynőjük iránt. Tevékeny részt vállalnak a kas fennmaradásában. Sőt, itt éppen azon van a hangsúly, hogy az elvártak felett teljesítenek, hiszen az erejük teljében lévő fiatalok munkáját vállalják fel, nem elégszenek meg a nyugdíjas státusszal… Ennek szellemében mondja meg nekem valaki, hogy hol van itt a mamahotel?

A felelősségvállalásuk jutalma nem csak a fiatalos észjárásuk, hanem az is, hogy a kas stabil, és minden tagja számára a lehető legnagyobb biztonságot nyújtja – így az idősebb, de fiatalos méheknek is.

Mit jelent ez a Te pénzügyi intelligenciádra nézve? 

 1. vállalni kell a felelősséget a saját Életedért – benne a saját pénzügyeidért, mert
 2. csak ez adhat egy stabil anyagi hátteret, amely a lehető legnagyobb (anyagi) biztonságot rakja a hátad mögé.

  foto: saját montázs

Ha fiatal akarsz maradni, élj úgy, mint a fiatalok!

Jelentem, a méheknél ez a jelmondat, nem a hajnalig tartó, rendszeres bulizásra vonatkozik! Ők ugyanis már fiatalon sokkal felelősségteljesebbek ettől, nekik már az kész buli, ha életben maradnak, úgyhogy dolgoznak rogyásig. (Pontosabban őszig, amíg meg nem jönnek az első olyan hidegek, hogy hibernálódnak. Na, Neked a hibernálódástól nem kell tartanod, kb. ez az egy dolog, amit most ráhagyhatsz a méhekre, és nem kell eltanulnod tőlük.) Náluk a fiatalos életmód azt jelenti, hogy szorgalmasak.

Mindenben! Dolgoznak, élesítik az érzékeiket, használják azt a kis agyukat, amelynek az erejét adó tényezőre még visszatérek, mert pénzügyi szempontból az sem elhanyagolható faktor.

Mit jelent ez a Te pénzügyi intelligenciádra nézve? 

Trenírozd Magad! Ne hagyd, hogy elcsökevényesedjenek az izmaid, az érzékeid, az agyad! Járasd, használd – keress kihívásokat! Legyél szorgalmas! A melóban sem árt, de a tanulásban mindenképpen jeleskedj! A pénzügyek ugyanis nem az a terület, amelynél egyszer csak megáll az élet, és még 20 év múlva is jól elvagyok azzal, amit ma tudok.

A coach (köz)beszól: 

És ha már itt tartunk, akkor még egy kutatási eredmény: egyre több tudományos értekezésben lehet olvasni arról, hogy az időskori elbutulás, de akár a szervi panaszok is megelőzhetőek, ha szellemileg frissen tartjuk magunkat. (Mondjuk, ez régóta ismert tény. Így ugyanis klasszul be lehet csapni az agyunkat. Ha a tanulás, az új megismerése, a kihívások, a lázas kíváncsiság tölti ki az agyad, akkor nincs időd arra, hogy Magadat rágd, a bajaiddal foglalkozz . Ha van is valami bajod, nincs időd, alkalmad, hogy beleéld Magad. Ergo nem erősíted a betegséged, a betegségtudatod, mert nem azzal foglalkozol. Vagyis a kisebb betegségek simán leteríthetőek, a nagyobbak bekövetkezésének valószínűsége csökken, illetve gyorsabban gyógyíthatóak  a rendszeres szellemi kondizással. 

Magyarul: a náthát ne gyógyszerrel, hanem rendszeres tanulással, gondolkodással kezeld!

Jó társaságban könnyebb fiatalnak maradni!

A méhek társas lények. (Elvileg ugye az ember is az.) De nem ám akárhogyan! Azt mondtam, hogy a méhek használják az agyukat, ez is a kasért végzett munka része, ez is fiatalít rajtuk.

DE!

A méhek magukban csak roppant kis aggyal (idegrendszerfélével) rendelkeznek. Ez magában kevés lenne ahhoz, hogy olyan szuperül ellegyenek, mint a befőtt télen. A méhekben a kollektív tudat, a kas tagjai közti kapcsolat a csodálatos! Együtt nagyon intelligensek, mert eszement jól megtanultak egymással

 1. kommunikálni,
 2. együttműködni.

Így tudják ugyanis multiplikálni, megtöbbszörözni az egyedenkénti kevéske tudást. Így létezik a közös emlékezet is. (Bár el kell ismernem, ebben nem kevés szerepe van a genetikának és az evolúció során kicsiszolt szokásoknak, viselkedésnek is.)

Mit jelent ez a Te pénzügyi intelligenciádra nézve? 

Nálunk, embereknél is létezik a kollektív tudás, ráadásul többféle formában:

 1. az egész internet egy kollektív tudáshálózat, és benne a kifejezetten tudásgyűjtő oldalak, mint pl. a Wikipedia
 2. a legtöbb könyv ismeretet közvetít és ezek legtöbbje majd mindenki számára hozzáférhető – így a bennük foglalt tudás is kollektivizálható
 3. nem csak könyvek, hang- és videoanyagok is széles körben és széles körűen használható – a témák és a felhasználók sokféleségét tekintve is
 4. talán még nem ment ki a divatból, hogy az emberek személyesen is találkozzanak, ismerkedjenek, beszélgessenek, ismeretet cseréljenek, nézőpontokat mutassanak be egymásnak. Erre jók a haveri összeröffök, de akár egy szakmai konferencia is.

Ezek mind olyan fórumok, ahol a tudás megosztása révén kollektívvé tehető a szakértelem. Ráadásul mindezek a tudásfórumok alapvetően a kétoldalú kommunikációról is szólnak. Akár a méheknél: ha jól kommunikálsz, pláne, ha jól kérdezel, akkor minden Számodra lényegeset, hasznosat megtudhatsz. Akkor meg miért hagynád ott?

Pénzügyekből is csipegess fel minden tudásmorzsát, ami a céljaid eléréséhez szükséges! Aztán majd még csinálni is kell vele valamit, amit szintén nem árt majd ellesni a méhektől…

 

foto: freedigitalphotos.net

Táncolj és repülj!

És itt jön egy nagyon fontos momentum, amit tényleg el kell tanulni még a legkisebb méhecskétől is! A méhek, ha valami új info jut a birtokukba, ami számukra fontos, pl. egy új viráglelőhely pontos elérési útvonala, azt a kasba visszatérve „eltáncolják” társaiknak. (Igazából ez nem tánc, hanem így tudnak olyan kémiai anyagokat, hormonokat a levegőbe juttatni, amit a társak érzékelnek, és ennek alapján megértik a pontos útleírást is. Hogy hogy csinálják, ne kérdezd, de az tény, hogy nagyon jól műxik. Náluk.) Azaz tulajdonképpen a tánc a kommunikáció lelke.

Namármost a méheknél is igaz, hogy minden tudás csak annyit ér, amennyit hasznosítanak is belőle. És a méheknek ezt az evolúció nagyon a kicsi agyukba is véste. Ha nem így lenne, a méhek már rég éhen haltak, és kipusztultak volna. Ez azért elég motivációs tényező volt ahhoz, hogy a méhek a tudással kezdjenek is valamit: elkezdik használni. Azonmód. Kérdés, apelláta és kifogásgyártás nélkül. Azon helyben szárnyra kapnak, és szinte az egész kas zúg az új lelőhely felé. Aztán a nap végén meg elégedetten nézegetik, hogy hogy tele van a kaptár. Ez is komoly meló, ha messzebb van a lelőhely, akkor zömében a jó karban lévő fiatalok húznak a virágporért meg a nektárért, de az idősebbek is komolyan kiveszik ebből a feladatból a részüket – mert így minden eddig tanult dolgot hasznosítanak, újra pörgetik az agyukat, amikor ezeket a korábbi tapasztalatokat felhasználják új helyzetben. Így fiatalok is maradnak, meg jóllakottak is.

Mit jelent ez a Te pénzügyi intelligenciádra nézve? 

Csak egyet: amit megtanultál, használd is! Ne félj kipróbálni új dolgokat! Lehet, először nem úgy sikerül, lehet, hogy még buksz is. Ezért kell az elején csak annyival próbálkozni, ami nem fáj, ha elveszíted is, mert nem rendít meg anyagilag. (Ez különösen a tőzsdére igaz, de jó, ha például újoncként a befektetési alapokkal is így kezdesz el „játszani”.)

Egy biztos: az életszínvonalad emelkedése ellen nagyobb merényletet nem is követhetsz el, mint hogy megtanulsz valami fontosat, tényleg használhatót a pénzről, a pénzügyekről, a pénzkezelésről, a vagyonépítésről, aztán – nem csinálsz a tudásoddal semmit.

A coach (köz)beszól:

Ha ennyi telik csak Tőled, akkor sajnos kénytelen vagyok azt mondani, hogy adsz a látszatra. De csak arra. Nálad a tanulás csak arra szolgál, hogy elmondhasd, csináltál valamit. Pótcselekvés a valódi cselekvés helyett. Pedig a dolog két sebességes: először tanulsz, aztán ki is kell azt próbálni, akkor vagy kész. Nem pedig akkor, amikor megállsz félúton. 

Coachként tudom, nem olyan egyszerű ügy ez a csinálás, sok ügyfelem van, aki fejben tudja, mi a jó és a helyes meg a szép, a gyakorlatba való átültetés viszont nem megy neki. Na, ilyenkor jövök én a képbe, és adok szárnyakat. Gyakorlatilag én leszek az, aki a tánc után megröptetlek… 🙂

Foglaljuk össze!

Mit is tanítanak a méhek a pénzügyi intelligenciáról? 

Íme a méhek pénzügyi négyparancsolata:

 1. vállald a felelősséget a saját életedért! – beleértve ebbe a saját és a családod fenntartását, vagy akár a nyugdíjadra való előzetes spórolást is.
 2. használd, járasd, trenírozd Magad, az agyad, a tudásod! – tanulj, de olyan szorgalmasan, ahogy egy méhecske gyűjti a nektárt!
 3. használd mások tapasztalatát, tudását is! – építs kapcsolatokat olyanokkal, akiktől tanulhatsz!
 4. csináld! – ha már megvan a tudás, akkor használd is! Próbáld ki, amiről olvastál, szerezz tapasztalatot, de azért nem árt az óvatosság!

Szóval csak úgy, ahogy már régóta mondom itt az eznemjatek.com-on: olvasd, tanulj, játssz és csináld!

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube