A pénz intimitása

Van itt még valami, amiről feltétlenül beszélnünk kell a pénzed és az anyagi helyzeted kapcsán. Ez pedig nem más, mint hogy egyáltalán hajlandó vagy-e ezekről beszélni.

Csak hogy értsük egymást, itt a kisördög dumája:

„Az anyagi helyzetedről beszélni egy idegennel? Nem őrültél meg, remélem! Az, hogy kinek mennyi a keresete, mennyi pénz áll a házhoz, és azt mikor mire költi a legmagánabb magánügy, kinek mi köze hozzá!”

A legtöbb embernek tényleg ez az alapállása, ha megkérdezik arról, mennyit szokott beszélgetni az anyagiakról másokkal. Ez az alapállása még akkor is, ha pedig kéne, hogy beszéljen az anyagi helyzetéről. De tartod is Magad ehhez az alapálláshoz? Mivel a kiskakas már megint rázkódik a röhögéstől a kerítés tetején, minimum gyanús, hogy erről egészen más lesz a véleménye:

„Pénzügyek és intimitás? Ez most komoly??? És amikor a családtagjaidtól, a szomszédtól, a haveri körtől, a kollégádtól kérsz befektetési tanácsot? Amikor a banki ügyintézővel, meg a biztosítási üzletkötővel beszélgetsz róla? Az akkor micsoda? Bakfütty???”

A coach (köz)beszól: 

Félre ne értsd a kiskakast, nem arról van szó, hogy innentől kezdve kritika nélkül mindenkivel oszd meg, mid van és mennyiért – no meg hol. De nem érezted Magad még egyszer sem rosszul attól, hogy a nyilvánvalót kellett titkolnod, vagy álszerényen kellett letagadnod azt, amit eddig elértél, csak azért, mert attól féltél, mit szól majd a környezeted? Volt már olyan pillanatod, hogy megfordult a fejedben, miért a kakukkfüttyért kell szégyellned Magad azért, amiért megdolgoztál? Ha ez (is) zavar, akkor beszélgessünk egy jót!

Bizony, törődj csak bele, hogy anyagi helyzetedet tekintve sokkal közlékenyebb vagy, mint azt szeretnéd! A pénzügyi helyzeted messze nem annyira magánügy, mint gondolod. Ki mindenki tudhat róla?

  • hivatalból tud róla a számlavezető bankod, ill. dolgozói, sőt hivatali kötelességként bizonyos bankokban bevett gyakorlat, hogy figyelik is a számlád, ill. a lekötéseid forgalmát a pénzmosás gyanúján túl is – és ezt prémiumszolgáltatásnak hívják… 🙂
  • évente legalább egyszer a NAV (korábban APEH), amikor az adóbevallásodat kénytelen vagy leadni – és ezen az a tény sem változtat, hogy nincs jövedelmed, mert a bevallást akkor is köteles vagy elkészíteni és benyújtani (Ha átverőcskét akarsz játszani, hidd el, csak Te jöhetsz ki rosszul a játszmából!)
  • a biztosítási üzletkötőd, aki a vagyonodnak hitt tárgyaidat, az életedet, egészségedet, és a hibáidat biztosítja (utóbbit felelősségbiztosításnak nevezik)
  • a bérszámfejtők a munkahelyeden
  • ezen kívül nem hivatalból a párod (ha nem így van, akkor sürgősen beszéljétek át közös dolgaitokat, mert valami bizalmi válságban vagytok, vagy lesztek!)

A coach (köz)beszól: 

Nem Te lennél az első, aki a pénz miatt veszekszik a párjával. Ebben nincs semmi különös: ahol két ember van, ott két különböző érdek is van, ami előbb-utóbb ütközni fog. (Aki mást mond, az hazudik, vagy totál önalávetésben éli le a párkapcsolatát.) A szitu onnantól lesz nagyon gázos, ha ezek a viták, veszekedések rendszeressé válnak, és heti, ne adj Isten, napi jellegűek lesznek. Ilyenkor két verzió lehetséges:
  1. annyira különbözőek a pároddal a pénzről vallott nézeteitek, hogy gyakorlatilag reménytelen bármiben is egyet értenetek, ami a pénzt, vagyont, befektetést illeti;
  2. nem is biztos, hogy a pénz a gubanc lényege, inkább csak az a bizonyos utolsó csepp a pohárban, csak az indok, ami miatt újra össze lehet csapni. 
Bármelyikről is legyen szó, a helyzet nem reménytelen. Ha mind a ketten változtatni akartok, mert a továbbiakban mégsem inkább marakodni akartok egymással, hanem valami egészen mást, de még mindig együtt, akkor van itt Nektek egy lehetőség… 🙂
  • és mindenki más, akit a kis magyar panaszkultúrán szocializálódva beavatsz, hogy mennyire szemét az állam, hogy ennyit elvon a fizetésedből, hogy mennyire szemét a főnököd, hogy a frissdiplomás kollégát másfélszer annyiért vette fel, mint Téged, stb…

Semmi gond nincs azzal, hogy megosztod másokkal is azt, hogy hogy állsz pénzügyileg. Csak azt az egyet kérem, hogy valóban szakértővel oszd meg! Ahogyan képzett, szakvizsgázott orvoshoz mész, ha beteg vagy, és kérésre le is vetkőzöl előtte, hogy megvizsgálhasson, úgy a pénzügyi bajaidat is képzett, nyilvántartott független pénzügyi tanácsadóval vizsgáltasd meg! Neki viszont tényleg teregess ki mindent, mert máskülönben nem tud segíteni.

Pénzügyeid nem tabuk, nem intimek, de csak azok előtt nem, akik illetékesek lehetnek bennük. Keress meg egy pénzügyi dokit!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube