Amikor a kisördög beállít a sorba, és bégető barit csinál Belőled…

Ez a post is a boldogult emlékű eznemjatek.hu oldalon jelen meg valamikor. Viszont a kisördög nem nyughat, úgyhogy a post sajna még mindig nagyon aktuális. No meg most már egész kis csapat próbálja lenyomni a kis vörös patást, úgyhogy a dolog kezd érdekes lenni, hogy mire is megy ez a team a kisördögöddel. Engem érdekel. És Téged? 

Az előző postban azokat a tévhiteket szedte össze a kisördög, amikkel átver. Mondhatnánk, igazán szép dolog tőle, hogy ő maga mondja meg, hol akar kitolni Veled, de hát nem ő lenne a kisördög, ha nem vitt volna bele egy csavart…

A kiskakas ugyanis rájött, hogy a kis vörös ármányos módon kihagyott valami nagyon fontosat az átverős csokorból. A kiskakas ezért felháborodásában exkluzíve csak Neked verte ki a kisördögből a beismerést, ill. az „elfelejtett” megtévesztő dumát:

„Úgy kell bánni a pénzzel, ahogyan a szakértők tanácsolják./ahogyan azt a legtöbb ember csinálja. Ennyien nem tévedhetnek.”

A coach (köz)beszól:

Tudsz olyan szakértőt mondani, aki már tévedett? Mondjuk, marha nagyot. Nem??? Pedig tutkeros, hogy Te is láttál már ilyet. Mondjuk, ha a TV-ben az időjós azt mondja, hogy holnap verőfényes napsütés lesz, ehelyett meg leszakad az ég… Képzett meteorológussal is megesett már, hogy mellényúlt, és nem vette figyelembe, hogy a Kárpát-medence az egy medence, így aztán a frontok keveredni szoktak benne…

És tudnál olyat is mondani a világtörténelemben, amikor sokan hittek valamiben, ami pedig nagy marhaság volt? Hát persze, hogy tudsz! Ott van példának okáért a tény, hogy a Föld gömbölyű-e vagy lapos. Milyen szép elmélet! És hányan hitték igaznak!

Szóval nem attól lesz valami igaz, hogy sokan annak mondják, vagy hogy néhányan elég hangosan azt hirdetik. Jut eszembe, házi feladat: írd meg itt a kommentek között, hogy Szerinted mikor igaz valami, milyen kritériumoknak kell megfeleljen egy tény (vagy annak mondott közlés), hogy igaz is legyen? (A mélyen szántó filozófiai vitát viszont kerüljük, ha kérhetném, hogy hányféle igazság van…) 

A kiskakas úgy felháborodott, először az ármánykodáson, utána meg magán a kisördög-dumán, hogy egyelőre beleszorult a kukorékolás, és pirosabb fejjel, mint a saját taraja, csak mélyről jövőn hörögni tudta:

„Mutass nekem egyetlen embert a világon, akár élőt, akár holtat, aki úgy lett gazdag, hogy ment a szegények, vagy a nem túl módosak után!!! Ha találtál, akkor megcsókolom a kisördög tornacsukás patáját…”

Ha erre az ördög-okosságra hallgatsz, bebiztosítod a helyed abban a sorban, ahol a többi, hasonló gondolkodású bari a nyájban béget, és várja, hogy majd a tömeg elárulja neki a meggazdagodás titkát. Azaz mész a többiek után, és csak várod a gazdagodást, de az csak nem akar elérkezni.

Mi a kiskakas baja ezzel az önámítással?

  • Úgy kell bánni a pénzzel, ahogy a szakértők tanácsolják. – Jól megnézted, hogy ki a szakértő? A családod, a haverok, vagy a szomszédod, vagy a sarki hentes törzsvásárlója, a Julika néni? Netán a banki ügyintéző, vagy a biztosítási üzletkötő? Na neeeee!!! Ha szakértőt akarsz, akkor válassz szakértőt! Függetlent! Olyat, aki nem csak ugatja a szakmát, hanem a PSZÁF is regisztrálta. És leellenőrizhető! Mert van cége cégjegyzékszámmal, de legalábbis bejelentett vállalkozó, és van saját honlapja, ahol ezeket nem szégyelli közzé tenni! És azért is, mert vannak referenciái. (És azok is leellenőrizhetően vannak neki.) Na, akkor nem leszel bari!
  • Úgy kell bánni a pénzzel, ahogy azt a legtöbb ember csinálja. Ennyien nem tévedhetnek! – Ó, dehogynem!!! Hogy miért? Egyrészt, mert sokan nem is veszik maguknak a fáradtságot, hogy utánanézzenek dolgoknak, és tanuljanak, akkor sem, ha megtehetnék. Másrészt, mert soha senki nem tanította meg se nekik, se a szüleiknek, hogy hogyan is kellene ezt jól csinálni. Úgyhogy mindenki a másikat figyeli, és arra vár, hogy kinek jön be a tutti, hogy akkor rávethesse magát a nagy lehetőségre… (Nem ismerős a nagy kínai részvény-mánia a válság kitörése előtt fél perccel???)


Harci kérdés: maradsz a sorban, és újból beszállsz bégetni, vagy már túl meleg, és túl szűk a gyapjúbunda?

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube