Amikor a kisördög garantáltan átdob a palánkon…

Mostanáig a kisördög csak azokat a mítoszokat dobta fel, amikkel inkább csak az éberségedet próbálja meg elaltatni, bár a legutóbbi postban kimondottan raffinált eszközhöz nyúlt – az igazsághoz, csak éppen kicsavart formában. Ma viszont olyan „alapigazságokat” kötött Neked csokorba, amikkel nem csak a figyelmedet tompítja, nem egyszerűen félrevezet, hanem nagy ívben át is dob azon a bizonyos palánkon. A mai összeállítás így néz ki kisördög módra:

  • A pénz boldogít./A pénz megoldja minden gondodat.
  • A (sok) pénz anyagi biztonságot ad.
  • A pénz hatalom.

A kiskakas azonban azt is látja, hogy ilyenkor sárga-kénköves fény villan a kisördög szemében, úgyhogy már riadót is kukorékol:

„Kukuríkúúúúú, szakadt uralkodó, mi a fenét gondolsz Te, mi a csuda a pénz? Csodafegyver? Varázspálca? Útlevél a földi mennyországba? És miért nem Te vagy a csodafegyver, a varázspálca, a belépő a földi mennyországba? Pénz kellhet ehhez, de az csak eszköz lehet a kezedben, a vágyaidat megvalósítani Te fogod, ha tudod!”

Tegyük tisztába, hogy mit karattyolt Neked a kiskakas!

Elsősorban is azt, hogy amit a kisördög magyaráz, az a legtöbb ember fejébe bele(kén)kövesedett tévhit. Vagyis egy hatalmas tévedés, ha Te ezt hiszed, és egy nagy átverés, ha más, pl. a kisördög ezzel próbál traktálni. Miért is? Nézzük!

A coach (köz)beszól: 

sok mindenben hiszünk. Te is, én is. Ami határozottan jó dolog, mert a hit sok esetben jó. Pl. motivációnak sem utolsó, ill. ezek a hiteink segítenek eligazodni a világban is: amolyan irányjelzők, hogy mi jó, mi rossz. A bibi akkor van, amikor valamelyik hitünk már akadályoz abban, hogy úgy cselekedjünk, ahogy az az érdekeinknek leginkább megfelel. A még nagyobb gubanc, ha több hitünk hitrendszerré áll össze. Az már eléggé bebetonoz bizonyos nézeteket, és előfordulhat, hogy még az éleslátásunkat is kupáncsapja. Ha kicsit is bizonytalan vagy ezen a téren, vagy netán Magadra ismertél, akkor keress meg, mert ideje egy jót beszélgetnünk

  • A pénz boldogít./ A pénz megoldja minden gondodat. – Nem a pénz maga lesz az, ami boldoggá tesz, vagy a problémáidat elsikálja. Hanem az a biztonság és függetlenség, amit a pénz segítségével elérhetsz. Vagyis hiába van sok pénzed, attól még nem biztos, hogy sínre is teszed az életed. Azt az a tudás fogja Neked megadni, hogy tudsz bánni a pénzzel.
  • A (sok) pénz anyagi biztonságot ad. – Ugyanez detto. A pénzügyi műveltség olyan dolog már most is, amit felelőtlen luxus lenne kihagyni.
  • A pénz hatalom. – A hatalomhoz nem biztos, hogy pénz kell. Ismered a mondást, hogy a tudás hatalom? Na, az igaz! És pénzt is csak az fog tudni „csinálni”, akinek van tudása – a pénzről. Gondolj bele, hány véleményvezér van csak a neten, és egyáltalán nem biztos, hogy ők mind gazdagok. Egyszerűen csak van olyan tudásuk, amivel a többiek előtt járnak, és ez tiszteletet ébreszt – vagyis hatalmat a többiek véleményének formálása felett. Tanulság: nem a pénz a hatalom, max. egy eszköz lehet a sok közül a hatalomhoz. Az igazi hatalom ma már az információ, a tudás, ill. az önismeret. (Ezek révén lehet ugyanis pénzhez jutni.) A másik szempont a hatalom kérdéséhez: a hatalom nem biztos, hogy csak negatív lehet, mint ahogy ebben „A pénz hatalom” mítoszban állítják. A hatalom fajtáján múlik, hogy pozitívan, vagy negatívan értékeljük-e azt is, meg a lét is, ami társul hozzá.

A coach (köz)beszól:

Jól nézd meg ezeket a kisördög-dumákat! Biztos, hogy ez az, amit a pénzzel kapcsolatban gondolni, érezni szeretnél? Ha nem, akkor itt az ideje, hogy másképpen gondolj a pénzre!
Mi kell ehhez? Olvass, kutass sokat, beszélgess, hallgass meg olyan embereket, akik már bizonyítottan sikeresen bánnak a pénzzel, és tanulj is tőlük, vegyél részt képzéseken, tréningeken, tölts le ingyenesen elérhető anyagokat – csak aztán hallgasd, olvasd is végig őket! Millió lehetőséged van arra, hogy tanulj. A legfontosabb azonban nem a tanulás lesz. Hanem az, hogy tanulj meg gondolkodni.

Szóval a kiskakas a maga keresetlen stílusában csak azt akarja Neked mondani, hogy a pénz, a gazdagság nem a boldogság maga. Csak eszköz a céljaid eléréséhez.

Mert a céljaid elérése a boldogság.

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube