Amikor a kisördögnek majdnem igaza van – de mégsem…

A post eredetiben ismét csak az eznemjatek.hu-n jelent meg, viszont még mindig szükség van a mítoszrombolásra, úgyhogy már megint itt van. Igaz, kicsit leporolva, kicsit dob rajta az is, hogy kibújik belőlem a coach, meg az is, hogy mostantól már nem csak a coach szól (köz)be, de a lényeg még most is ugyanaz: vannak mítoszaid, tabuid, amik nem engedik, hogy jól bánj a pénzzel. Ezek közül a legmeggyőzőbbek pedig azok, amik még majdhogy nem igazak is…

Na, hát nálunk ilyen is van. Ez lehet a Nagy Meccsben az a menet, ahol a kisördög a legközelebb kerül a döntetlenhez, de mint tudjuk, a boxban egy menetnyi kiegyenlített harc nem elég a győzelemhez.

Éppen ez a kisördög legnagyobb trükkje. Ilyenkor ugyanis tényleg van a dünnyögésének valami igazság alapja, és emiatt csak még jobban befészkeli magát a gondolataidba az, amit mond. Egy valamivel van csak bibi: nem mindegy, hogy az igazságot hogyan tálalják. Ha nem jó a nézőpont, akkor az igazságtartalom még lehet OK, de a következtetés már fals. Hallgass csak bele, mit duruzsol már megint a kis vörös?

• A pénz nem boldogít.
• Ha sok pénzem van, gazdag vagyok!
• A pénz fontos!
• Spórolj, akkor biztos lábakon állsz anyagilag!

Hm, meggondolandó, de mit mond erre a kiskakas?

„Hé, kisördög, valaki nyugdíjazzon már végre! Jó, most van egy kis igazad, de ez így, ahogy Te előadod – akkor is csak vaker, haver!!!”

Mi nem stimmel a kisördög rizsájával? Nézd meg Te is!

A pénz nem boldogít – És tényleg! A pénz magában nem boldogít. Csak az, ha mindazt meg tudod valósítani vele, amire vágysz. Ahhoz meg pénz kell. Tehát ne keverjük a szezont a fazonnal: a pénz nem a boldogságod célja, hanem csak egy eszköz hozzá – a sok közül!!!

A coach (köz)beszól: 

Ha valamilyen oknál fogva úgy gondolod, hogy a pénzért kell dolgoznod, akkor azt kell, hogy mondjam, nagyon sajnállak. Érezheted ezt kényszernek, én viszont azt mondom, hogy ha Te ilyen „kényszer” miatt tartasz ki egy nemszeretem meló mellett, akkor ott nagy gáz van: az életed tutkeros, hogy nem úgy műxik, ahogy Te azt élveznéd, értékelni tudnád. Csak egy taposómalom az egész. És ez érezteti a hatását pl. a gyerekeiddel való kapcsoaltodon is… 

És még egyet mondok: ha úgynevezett „kényszerből” folytatod a nemszeretem melódat, akkor – Csernus dr. után szabadon – nagyon fantáziátlan is vagy. 

Ha netán mégis akarsz valamit kezdeni Magaddal, meg az életeddel, akkor keress meg! Én csak segítek, a kátyúból Te fogod kirángatni Magad! 

Ha sok pénzem van, gazdag vagyok! – Hát, tény, a gazdagságot még a TOP 100-as listát készítő újságok is pénzben adják meg. Pedig vagyonban mérik! Az, hogy valaki sok pénzt keres, még nem biztos, hogy meg is tudja tartani, a fialtatásról már nem is beszélve. Mi van akkor, ha valakinek van havi másfél milla jövedelme, de mellé összesen 35 misi hitele, mert imádja gyűjteni a kütyüket, meg hozzá a hiteleket, plusz hó végére egy lenullázott bankszámlája? Csak az van, hogy cifra a nyomorúság, és max. két éven belül még csak cifra sem lesz, ha minden marad a régiben…

Benő, a menő gólya - a pénzügyek rajon-gólya

Benő közbeszól:

(Ismered Benőt, a menő gólyát? Nem? De még megismerheted… :))) Ő a Gólyaképző pénzügyi intelligencia alapozó tréningem kabalaállata, aki még arra is képes, hogy alapszinten – tehát a háztartásodban – gatyába rázza a pénzügyeidet.)

Tudod, hogy mi a különbség a bevételed és a vagyonod között? Tudod egyáltalán, hogy mik a vagyontárgyaid? Ha első helyen a lakásodat/házadat emlegeted, akkor sürgősen nevezz be a Gólyaképző tréningre, mert megint van egy szép mítoszod, amire építed az életed, uána meg csodálkozol, hogy akármennyit keresel, mégsem jutsz egyről a kettőre… 

A pénz fontos! – Az bizony! Csak túlzásba ne ess! A pénz lényeges, de nem kizárólagos fontosságú. Éppen ezért ne cél, hanem csak eszköz legyen, különben ne lepődj meg, ha a gyerekedből is egy kis zsugorit nevelsz. (Jó kis mintát adnál neki..)

A coach (köz)beszól: 

Tudsz különbséget tenni a fontos és a sürgős között? Ha nem, akkor könnyen lehet, hogy elveszel a feladataid között, mégsem érzed azt a nap végére, hogy bármi értelmeset is csináltál volna aznap. Ha már volt ilyen érzésed, akkor Rád fér egy jó beszélgetés

Spórolj, akkor biztos lábakon állsz anyagilag! – A spórolás szép dolog, hasznos dolog, okos dolog. De legfeljebb a legalsó lépcsőfok lehet az anyagi biztonságod megteremtéséhez. Ha csak spórolsz, akkor mihez kezdesz az összegyűjtött lével? Elköltöd? Na, ez aztán az anyagi biztonság! Azzal tömöd ki a párnát? Klassz, csak épp az infláció megeszi a gyűjteményed. Bankba teszed? Az infláción az sem segít… Biztos anyagi háttered akkor lesz, ha megtanulod használni is az összespórolt pénzt. (Látod, már megint ott tartunk, hogy tanulni kell, mese nincs!)

A tanácsadó (is) (köz)beszól: 

Igazából fogalmad sincs, mihez kezdj a pénzeddel, ha már nagy nehezen összakaristoltad? No para, csak egy a lényeg: ne költsd el csak azért, mert égeti a zsebed! Ha nincs ötleted, szándékod és elhatározásod viszont igen, akkor katt ide, és megkapod az alapvető útbaigazítást! Ha pedig azt hiszed, hogy ehhez csak milliós tétellel lehet nekifogni, akkor még jól meg is lepődsz!!!

Szóval nehéz ügy ez ezzel a kisördöggel. Úgyhogy vigyázz és figyelj!

Ne hagyd Magad megvezetni!…

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube