Átjáróház a (pénzügyi) világok között

Ha nem lenne a címben a pénzügyi szócska, akár sci-fi film címe is lehetne ez a pár szó. Jelzem, van olyan, akinek az is… Ha így gondolkodsz, akkor egyrészt ajánlom szíves figyelmedbe a testvéroldalam Facebook klubjának egyik képét, másrészt gyaníthatólag nem lesz túl sok közös a világnézetünkben, úgyhogy megtakarítandó a kölcsönös csalódást most kattints el az oldalamról valami olyan helyre, ahol könnyű, gyors meggazdagodást ígérnek, lehetőleg minden befektetés, és kemény munka nélkül, esetleg kizárólag az Univerzumra hagyva sorsod szerencsésre fordulását. 

Ha azonban úgy gondolod, hogy itt az ideje vállalni a felelősséget azért, hogy hogyan élsz, akkor ezt a postot szó szerint Neked írtam, úgyhogy olvass rögtön tovább!

Nagy dolgokról lesz most szó, mert nem egyszerű a dolog. Még akkor sem, ha éppen arról van szó, hogy felfelé kellene elmozdulni ebben az átjáróházban. A különböző pénzügyi szemléletek szinte kasztrendszerszerűen különítik el ugyanis az embereket. Nem egyszerűen csak a pénzügyi komfortzónádról van ugyanis szó, bár azt sem egy egyszerű menet elhagyni. Nem, erről többről van szó. Értékrendekről, amelyeket azért nem úgy szokott a legtöbb halandó váltogatni, mint a fehérneműt. Ez az oka annak, hogy még akkor sem biztos, hogy gazdagmentalitásúvá tudsz válni, ha megvan erre a lehetőséged, és tényleg vágysz arra, hogy jól, de legalábbis jobban élj.

Ahogyan arról már a múlt héten szó volt, a három alapvető pénzügyi gondolkodásmód jól elkülöníthető karakterjegyekkel rendelkezik. (Ha nem rémlik, akkor olvasd vissza a legutóbbi postomat.) A baj az, hogy ezek mind gondolkodásmódhoz köthetőek, a gondolkodásmód pedig értékrendhez, ami mindnyájunk számára a legbelsőbb rendszereink egyike, tehát nem egy könnyen változtatható.

Hogyan állnak össze a pénzügyi értékrendek?

Sok összetevője van, és ez is bonyolítja szitut:

 • driverek (szülői parancsok, tiltások)
 • ellendriverek (amelyet később kapunk a szülői parancsok, tiltások ellenében valamilyen más tekintélyszemélytől, vagy a driverrel ellentétes irányú tapasztalatunkból)
 • közösségek normái (a minket közvetlenül körülvevő kisebb-nagyobb közösségekben elfogadott hallgatólagos vagy kimondott követelmények, elvárások, értékek a csoporthoz tartozókkal szemben, pl. „De mi ezt így szoktuk…”)

  foto: saját montázs

 • társadalmi sztereotípiák (amelyek egy-egy társadalmi csoporton belül a csoporton kívül esők közötti eligazodást segítik, ennél fogva azonban korlátoz is, és előítéletekhez vezet a kategorizálás miatt (pl. „Aki gazdag, az csal, lop, hazudik…”)
 • társadalmi „dogmák” – amikor a sztereotípiák megmerevednek, és csalhatatlan igazságként jelennek meg (pl. A férfi a családfenntartó, ennél fogva neki kell többet keresnie, különben nem is igazi férfi.)

Ennek megfelelően sok hatás is ér minket, és a végén ezekből áll össze egy olyan egyveleg, amely mindenkire egyénenként jellemző, bár csoportonként nagy hasonlóságokat mutat. Már ebből a felsorolásból és az utána következő félmondatból is látszik, hogy egyenmegoldás a pénzügyi világok közti átjárásra NINCSEN. Mindaz ugyanis, amit a múlt héten leírtam, csak az alap, amelyre a fenti felsorolás tényezői kisebb-nagyobb mértékben ráerősítenek. Úgyhogy ember fia/lánya legyen a talpán, aki csak úgy, saját elszánásból képes megtalálni a SAJÁT átjáróját a pénzügyi világok között…

Igen, legtöbbször ilyenkor szokott jönni a mondat, hogy de egy jó szakember (különsen, ha coach 🙂 ), segítségedre tud lenni ebben. Én most mégis megkísérlem a lehetetlent, és adok néhány támpontot arra, hogy hogyan kezdj neki otthon Temagad.

Az átjáróház neve: pénzügyi intelligencia

Nagy titkot ugye nem árultam el, amikor kimondom, leírom: a pénzügyi világok közti átjáráshoz a pénzügyi intelligenciád finomra hangolására, kimunkálására van szükséged. Tulajdonképpen eddig is ezt csináltam ezen a blogon. Egy valamit azonban nem árt, ha figyelembe veszel:

a pénzügyi intelligencia nem csak arra tesz alkalmassá, hogy töretlen lendülettel haladj egyre tovább a jólét felé vezető úton, és ennek nevében egy lendületből legyél képes a gazdag mentalitású pénzügyi gondolkodás világába lépni. Még csak fokozatosan sem… A (pénzügyi szempontból is) legsikeresebb emberek ugyanis legalább egyszer, de inkább többször vissza is csúsztak a középosztályba, vagy konkrétan a szegénységbe. (Ékes példa erre a magyar származású tőzsdeguru, André Kostolany, akivel élete során többször is feltörölték a tőzsde parkettjét, mégis mindig felállt, aztán meg degeszre tömött zsebekkel és bankszámlákkal halt meg.) A pénzügyi intelligencia nem azt jelenti, hogy megtanulsz meggazdagodni, és aztán ehhez tartod Magad. Nem. A pénzügyi intelligencia sokkal inkább azt jelenti, hogy képes alkalmazkodni az éppen fennálló helyzethez, vagyis az éppen aktuális pénzügyi élethelyzetednek megfelelően vagy képes gondolkodni, használni a meglévő, és a később megszerzendő tudásodat. A gazdagságtudatod mindvégig megvan, akármi történik is, de a gondolkodásmódot, ami körülvesz szintén ismerned kell ahhoz, hogy ki tudj emelkedni belőle (esetleg újra). Szóval a pénzügyileg intelligens ember nem egyszerűen gazdag módra gondolkodik, hanem pontosan érti a másik két pénzügyi világ gondolkodását is. Mert lehet, hogy adott helyzetben azokat kell majd használnia…

Jó példa erre, ha azt vesszük, hogy relatív jól kereső családfőként hirtelen elveszíted a munkádat. És sajnos tartósan nem is találsz újat, ami a végzettségednek megfelelő. Mit csinál ilyenkor a tipikus középosztálybeli gondolkodású pasi? Továbbra is keres – ugyanott, ugyanazokkal a módszerekkel, persze próbálja fenntartani az eddigi életnívóját. Így hát feléli a tartalékait. Családostul. Közben kesereg, hogy nem kap melót. Még mindig ugyanazokkal az emberekkel társalog, mint eddig, ők pedig még mindig ugyanazokkal a dolgokkal tömik a fejét, hogy „Menj ide, meg oda, próbáld meg ezt, meg azt!” Igaz, ezt már százszor elmondták, és még mindig nem jobb tőle. Családfőnk erre mit tesz? Próbál pénzhez jutni. Néhány variáció adódik:

 • eladni azt, ami drága (pl. autó), nélkülözhető (pl. barkácscuccok), vagy éppen felesleges (nagyitól örökölt szalvétagyűjtemény)
 • kölcsön kérni az ismeretségi körtől (de az olyan ciki), rokonoktól (de nekik is van elég bajuk)
 • hitelt felvenni (már ha kap még, de van, ahol még mindig osztogatnak – na itt kell észnél lenni).

Nem tudom, figyeled-e, de lassan eljutunk a szegények pénzügyi világába, ezek a verziók kísértetisen kezdenek emlékeztetni a múltkori postban már vázolt, Herman Judit-féle szegények cashflow-négyszögére…

Mit tesz egy gazdagságtudatos és pénzügyileg intelligens családfő? 

 • természetesen továbbra is keres munkát – ha az eddigi munkakörében nem talál, akkor másikban. Ha eljut addig, hogy már nincs tovább, akkor bizony beéri a nem végzettségének megfelelővel is, de biztosítja a családjának a rendszeres bevételt.
 • a bevételeihez igazítja a kiadásai színvonalát – hát bizony, ha közel sem olyan jól kereső állást sikerül csak találni, akkor elképzelhető, hogy a lakást és az autót is kisebbre cseréli. Lakni és utazni továbbra is lesz mivel, legfeljebb nem kerül majd annyiba, mint eddig.
 • kapcsolatokat épít – ezt a szitut átmeneti állapotnak és nem sorscsapásnak tekinti, éppen ezért a jövőre gondolva keresi azoknak az embereknek az ismeretségét, akiktől tanulhat, és akiknek kölcsönösen egymás segítségére lehetnek. (Ez a Facebook korában már nem nagy cucc.)
 • a tartalékaihoz nem nyúl, csak ha végszükség van – a fentiek végrehajtása után elég kicsi rá az esély, hogy olyan végszükség legyen, de elképzelhető, hogy betegség, sérülés miatt még így is beáll a totálkrach.
 • félretesz, tartalékol, megtakarít – ugyanúgy, mitn eddig, legfeljebb nem ugyanannyit.

Einstein és az ő híres mondásai…

Remélem, érzed a különbséget. A két példa arra világít rá ugyanis tűélesen, hogy az első apuka nem igazán akart kimozdulni a pénzügyi komfortzónájából, sem a pénzügyi szomszédságából (ld. a listában a közösségek normái c. pontot) – holott a körülményei elég rendesen megváltoztak. Megváltozott körülményekre pedig illik valamilyen reakciót adni, különben balhé lesz. Hogy is mondta Einstein?

A problémákat nem lehet ugyanazzal a gondolkodásmóddal megoldani, amelyekkel létrehoztuk őket… 

Mihez kezdj a pénzügyi gondolkodásmódoddal? 

Változtasd az aktuális pénzügyi helyzetednek megfelelően – miközben végig egy bizonyos szilárd értékrendet, és néhány jól meghatározott célt követsz. Ennyi. Igaz, mondani könnyebb, mint csinálni, de nem lehetetlen. Nézzük sorjában!

1. driverek – ezek a szülői parancsok, tiltások nagyobb részt, amelyeket még 6-7 éves korunk előttről hozunk magunkkal.

Mihez lehet kezdeni velük? 

 • elsősorban is felismerni, hogy ezek azok, amelyek szabotálják a pénzügyi előrehaladásodat. Ha pl. otthon mindig azt hallottad gyerekkorodban, hogy a pénz micsoda egy undorító, piszkos dolog, és nem volt semmi, ami felülírta volna ezt a megállapítást, akkor valószínűleg hiába akarsz gazdag lenni, ez csak vágy marad. A Benned élő gyerek-ÉN ugyanis még most is a szüleinek akar megfelelni, hát kerüli a pénzt, ahogy csak tudja, nehogy kikapjon, mert megint összepiszkolja magát…
 • ha már megvannak, akkor célzottan kezdd el próbára tenni ezeket a parancsokat, tiltásokat! A próbák során személyes tapasztalatokat szerezhetsz arról, hogy ez nem így van. Egyre azzonban vigyázz! Csak akkor áll át az agyad, ha elég mellbe vágó, elég kizökkentő lesz az élmény, a szerzett tapasztalat. Az előbbi példánál maradva el tudom képzelni, hogy mekkora hatással lehetne a Benned élő gyerek-ÉNedre, ha valaki, aki Számodra nagy tekintéllyel bír, elmesélné, hogy milyen boldog, hogy van a pénz, mert így újabb eszközt kapott a kezébe, hogy számtalan módon kifejezhesse a szeretét, és hogy ezért mennyire hálás, hogy van a pénz… (Ez most ugyan kissé ezoterikusan hangzott, de nem az. Erről még lesz szó később, hogy milyen is a pénz, ha éppen a szeretet eszköze. És hidd el, gyakorlatias leszek akkor is. 🙂 ) Tulajdonképpen az a feladat, hogy létrehozz egy ellendrivert.
 • ha megvan az ellendriver, akkor gyakorold a használatát! Vagyis teremts olyan szitukat, amelyekben újra bebizonyosodik az ellendriver igazsága, vagy éppen olyat, amelyben használnod kell ez ellendrivert. Jelen példánál maradva használd Te is a szereteted kifejezésére a pénzt.

2. ellendriverek – ezek azok az ellenhatások, amelyek az eredeti drivereidet, parancsaidat, tiltásaidat felülírták. És hát sajnos ez is lehet időnként rossz tanácsadó…

Mihez lehet kezdeni velük? 

 • elsősorban is felismerni. Az ellendrivert is, mert az az, ami akadályoz, de az eredeti drivert is, amire ez válaszil született.
 • nézd meg az eredeti driveredet, hogy az használható lenne-e a Te élethelyzetedben, jelentene-e az eredeti driver használata előnyös javulást az életedben! Ez már magában is elég megdöbbentő élményt tud okozni, ilyenkor szoktam azt látni az ügyfeleken, hogy „Úristen, már régen rendben lehetne az életmnek ez a része, ha nem téveszt meg az a valaki, akitől kaptam az ellendrivert, ha nem vagyok olyan hülye, hogy hallgassak másra, stb.”
 • ilyenkor szoktunk még dolgozni az önvádon, a lelkiismeretfurdaláson, illetve az ellendrivert adó személy elleni dühön. Mert ezek is megjönnek ám, ahogy láttam, menetrendszerűen. Úgyhogy nem árt gyakorolni a megbocsátást és az elengedést. Önmagunkkal és másokkal szemben is.

3. közösségek normái – ide sorolom én a pénzügyi szomszédságot

FIGYELEM!

Félreértések elkerülése végett sietek egyérteműen kijelenteni, hogy a törvények és egyéb jogszabályok nem esnek ebbe a kategóriába! Ezek ellen háborogni szíved joga, csak felesleges, mert ezzel is bent ragadsz a jelenlegi pénzügyi komfortzónádban. Ezek kész tények, el kell fogadni őket, és úgy kell alkalmazkodni hozzájuk, hogy a lehető legjobbat hozd ki belőlük. Ehhez nem árt legalább a közvetlenül Téged érintő adójogszabályokból egy érthető összefoglalót áttanulmányozni minden év elején (pl. HVG adókülönszámok), és/vagy időnként konzultálni egy JÓ könyvelővel.

Mihez lehet kezdeni velük? 

 • felismerni, melyik az a sok közül, amelyik nem kifejezetten szolgál az anyagi épülésed javára.
 • beszélni erről a közösséged tagjaival, és konkrét javaslatot tenni ennek a megváltoztatására – meglepődnél, sokszor milyen kevés is elég ahhoz, hogy megváltozzanak a dolgok! Sok közösség van, amelynek tagjai számára terhesek a régi normák, de nem változtat rajta senki, mert nem mer „kilógni”. Ilyenkor elég, ha csak egy valaki van, aki szól – és mégis csak csinálhat egy fecske is nyarat… 🙂
 • ha ez nem jön össze, akkor Te még attól nyugodtan változtass! Ha elég nagy a respekted a közösséged tagjai előtt, akkor nagyon is elképzelhető, hogy a jó példa ragadós. (Te leszel az a tekintélyszemély, aki esetleg ellendriverrel szolgál a többieknek… 🙂 )
 • ha változtatsz, de kiutálnak érte, akkor viszont – fájdalom – de új közösséget fogsz találni Magadnak. Ilyenkor sok esetben keresni sem kell, mert viszonylag rövid időn belül megtalálnak azok az új ismerősök, akik hasonlóan gondolkodnak, mint Te. Ettől függetlenül még rossz lesz a régi barátaidat, ismerőseidet „elhagyni”, de ha szívedre teszed a kezed, akkor már így is jó néhány olyan kapcsolatodat tudod összeszámolni, akikkel szépen csendben kihűlt a viszony, és már évek óta nem keresitek egymást. Ilyesmire sajnos fel lehetsz készülve.

4. -5. Társadalmi szeterotípiák, „dogmák”

foto: freedigitalphotos.net

Ezt a két tételt egy pontba szedem, mert kb. hasonlóan kell bánni velük.

Mihez lehet kezdeni velük? 

 • röviden? El lehet felejteni őket! (Van, aki simán azt mondta, hogy innentől stop, mert nem érdeklik őt az ilyesmik…)
 • bővebben: ugyanúgy, mint eddig is, először is beazonosítod őket.
 • aztán pedig végiggondolod, hogy ezt tényleg igazolják-e az eddigi tapasztalataid, vagy csak éppen a sztereotípiák, dogmák miatt nem vetted figyelembe az egyéb tényezőket?
 • tedd fel Magadnak a kérdést, hogy mi lenne, ha ezek a sztereotípiák, dogmák éppen ellenkezőleg működnének? Mit okoznának ezek az Életedben 10 perc múlva? Mit 10 hónap múlva? És mit 10 év múlva? Ne arra gondolj ilyenkor, hogy mások mit mondanának, tehát hogy a haverok kiröhögnének Téged/a párodat, mert a házasságotokban a nő keresi a többet. Hanem ezektől független dolgokra: Rád rogyna az ég? Te kevesebbet érnél ettől? Netán többet? Kellene bármin is változtatnod az Életedben? Te ugyanolyan apa/férj maradnál a gyerekeid/feleséged számára? Elveszítenéd valamilyen képességedet, tudásodat? Adna-e ez a helyzet Számodra új lehetőségeket? Ki tudnál-e ebben a szituban olyan dolgokat is próbálni, meg tudnál-e olyan dologkat is tenni, amelyeket eddig nem? Mik lennének azok? És jól éreznéd-e Magad ezekben? Stb.
 • ha már eddig eljutottál, akkor ajánlott egyik-másik, így összegyűjtött elméletet ki is próbálni. Tudod, a tapaszatalat a legmeggyőzőbb… 🙂

Ne feledd!

 1. A pénzügyileg intelligens ember a pénzügyi világok között mindkét irányban képes közlekedni.
 2. A pénzügyileg intelligens ember értékrendje, bármelyik világban is jár, szilárd.
 3. A pénzügyileg intelligens ember értékrendje a gazdag gondolkodásmód szerint műxik – még akkor is, ha fizikailag éppen a szegények világában jár. (Ahogy Gárdonyi is feliratta a sírjára: „Csak a teste…”)

Kellemes sétát a pénzügyi világok között! (Ha netán mégis kalauzra van szükséged, tudod, hol találsz… 🙂 ) 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube