Befektetés – az ördög műve?

A post eredetileg 2011. márciusában jelent meg az eznemjatek.hu-n. Itt az eznemjatek.com-on pedig még mindig van aktualitása, úgyhogy újból közlöm, csak egy kicsit felturbózva.

Még mindig van mit mondani a szájkarate meccsen a kisördögnek és a kiskakasnak – de nem csak egymás, hanem a Teszámodra is! A téma még mindig a befektetés, ill. az, amit a kisördög duruzsol róla a füledbe. A heti megközelítés pedig nem más, mint az, hogy ki is lehet befektető, és mi is kell hozzá.

Kis heti ismeretterjesztés:

Akárhogy nézem is, fontos a téma, mert vagyonra, és ezzel anyagi biztonságra csak úgy tehetsz szert, ha tőkét építesz. Arra meg jobbat, mint a befektetés, még nem talált ki sem emberfia, sem az ördög… (Tud rá valaki más módot? Aki igen, az nyerhet tőlem egy online vállonveregetést. Bárki, aki ilyen cseles megoldást tud, annak úgysincs szüksége az Alaphang tréningemre. De a többieknek, akik most is azért olvassák ezt a postot, mert gyanúsan ismerős nekik a kisördög sutyorgása, nagyon jól jöhet. :))

Hallgasd, mit mond a kisördög! Nem tűnik ismerősnek?

  • A befektetés nekem túl kockázatos dolog, túl sokat lehet rajta veszíteni.
  • A befektetéshez túl sok pénzre van szükség, nekem annyi nincs.
  • Pénzt csak pénzből lehet csinálni.

A kiskakas már letett arról, hogy felhúzza magát a kisördög marhaságain, ezért most is heveny nyugalommal lépked a kerítésen, és onnan vihog a kisördögre – meg Rád is, ha éppen a kisördögre hallgattál eddig:

„Na, szépen vagyunk már megint! Drágáim, mit kukorékolok én itt már több, mint fél éve? Ugyanazt, mint egy kopasz, szakállas fazon, valami Lenin mondott régen: ucsityca, ucsityca, ucsityca! (Vagyis tanulni, tanulni, tanulni!) Akkor pampoghat Neked a kisördög, amit akar, már nem tud átdobni a palánkon!”

Akkor most kézifék behúz, megáll egy pillanatra, és gondolkodóba esik: mi a fenét önelégültködik itt a kiskakas?

  • A befektetés nekem túl kockázatos dolog, túl sokat lehet rajta veszíteni.– Ha akarom vemhes, ha akarom, nem vemhes. Attól függ. Vannak kockázatos befektetések, ezek viszonylag rövid időn belül hoznak nagy pénzt. Ez kezdőknek, haveri sörözéseken szocializálódott, békés családapáknak, és a háztartási naplót virtuóz módon kezelő családanyáknak tényleg nem való. Ez ugyanis a sokak által minimum gyanúsnak tartott spekuláció területe. Pedig a spekulációval sincsen semmi gond, amíg valaki tisztában van vele, mi a tét. Emellett törvényes is. Ellenben kell hozzá minimum egy jó nevű tőzsdei képzés, plusz legalább 5, de inkább 10 évnyi tőzsdei gyakorlat, hogy valaki elég nagy biztonsággal művelje. Ennek művészetét mindenki a saját bőrén és pénztárcáján tanulja meg. Így volt ezzel André

    foto: freedigitalphotos.net

    Kostolany is, akinek a nevét minden tőzsdét ismerő ember áhítattal ejti ki. Kostolany háromszor-négyszer fogott padlót anyagilag, mire beletanult a spekulációba. Ellenben felkelt onnan, és újrakezdte, és tanult a hibáiból. Nem szerencséje volt, hanem tudása. És ez a lényeg. Ha tőkét, vagyis vagyont akarsz építeni Magadnak, de mégis inkább megtartanád a saját, eddigi szakmádat, akkor is vannak lehetőségeid a befektetés terén, csak nem a tőzsdeguru címre kell pályáznod. És persze rá kell szánnod az időt. A befektetések ugyanis a legritkább esetben térülnek meg egyik napról a másikra. Mindegy, hogy ingatlanbefeketés, tőzsde, arany, vállalkozási részesedés, vagy sima bankbetét, netán bármi más: rá kell szánni némi időt, hogy legyen hozam. Még az átlagember számára viszonylag nagyobb kockázatú befektetések (pl. részvények) is hosszabb idő távlatában (7 év, vagy afölött) stabilan termelik a pénzt. A másik oldala meg az a dolognak, hogy kockázat szempontjából is vannak különböző befektetések. A bankbetét is befektetés, kevéssé kockázatos is, ennek viszont megvan az ára: nem hoznak még annyit sem, hogy az inflációt ki tudd védeni velük. Tehát lehet olyan befektetést találni, amit még a Te kockázattűrő képességed is elvisel, de azért hoz is pénzt. Ehhez kell a tudás, hogy ezt ki tudd választani Magadnak.

A coach (köz)beszól: 

Te még sosem kockáztattál életedben? Biztos? Még sosem volt olyan, hogy egy teszten hasra ütésből válaszoltál? Vagy még sosem vettél lottót, kaparós sorsjegyet? 
  • A befektetéshez túl sok pénzre van szükség, nekem annyi nincs. – A befektetés is olyan, mint minden más, amit tanulni kell: érdemes kicsiben elkezdeni. Nincs olyan, hogy minimum mennyivel kell elkezdeni. Az a lényeg, hogy elkezdd, mert akkor már megvan a pénzmag, amiből fel tudod építeni a vagyont. Egy szabály van csak: az éves bevételed kb. 10%-át tedd valamilyen befektetésbe. (Persze vannak egyéb szabályok is, ezeket is egy Kisokosba tervezem összeszedni Neked. De hogy addig se maradj tanács nélkül, két oldalt is ajánlok, ahol összeszedheted a tudást. Az egyik a penzugyitanoda.hu, ahol Papszt Kriszta barátném ad tényleg független tanácsokat, a másik pedig kimondottan kisbefektetőknek szól, és az oldalsávban találod a bannerét is – a gondterhelt pasival a képen.)

A coach (köz)beszól: 

Azt már valószínűleg hallottad, hogy a célt ajánlatos kis lépésekben elérni. Ennek rokonmondatai, hogy „a hegyet is lapátonként kell elhordani”, vagy „az elefántot is falatonként kell megenni”. Tudnál úgy tekinteni a befektetésedre is, mint egy célra? Hiszen végsősoron tényleg egy bizonyos cél elérésének anyagi hátterét biztosítod vele. Miért ne lehetne akkor ezt is lépésenként csinálni? Házi feladatnak melegen ajánlom egy befektetési terv elkészítését, hogy mikorra milyen célt akarsz elérni, és ahhoz milyen anyagi fedezetet kell mögé tenned. No meg hogy ez addigra miből lesz meg! Szerintem nagyon elégedett leszel Magaddal, hogy végre van egy terved!

  • Pénzt csak pénzből lehet csinálni. – Hát, tény, hogy úgy könnyebb, de nem feltétlenül igaz. Ha belegondolsz abba, amit egyszer már ezen a blogon leírtam a pénzről, akkor talán nem is fogsz annyira csodálkozni rajta. A pénz mostanság leginkább információ. Éppen ezért, ha Neked is van valamilyen értékes, vagy közérdeklődésre számot tartó infód/tudásod, azt már nem is olyan nehéz ügy pénzre váltani. (Egy weboldal kérdése… 🙂 ) Tehát van olyan vállalkozási mód is, amihez még csak különösebben nagy pénz sem kell, hogy pénzt termeljen.

A coach (köz)beszól:

Jó, lehet azt mondani, hogy nem mindenki akar vállalkozni. Ez tény, szíved joga. De azért én csak kérdeznék valamit: amikor fizetésemelést kérsz, vagy melóhelyet váltasz, mert az új helyen több pénzt remélsz, akkor azt hogyan csinálod? Mivel érvelsz, hogy ezt elérd? Hogyan csinálsz több pénzt a melóhelyeden? Először pénzt adsz a leendő főnöködnek, hogy vegyen fel és adjon jó fizetést? Biztosan van olyan hely, ahol ez működik, de azért a legtöbb helyen furán néznének Rád, hacsak nem rúgnának ki rögvest… Ha azzal támogatod meg az igényedet, hogy milyen tapasztalt vagy, milyen szaktudással rendelkezel, a tudásod mennyire egyedi, akkor valószínűleg több esélyed van. 

Szóval a befektetés talán mégsem annyira ördögtől való. Max csak ismeretlen terep Neked, és ezért olyan ijesztő. Viszont ezen is lehet segíteni! És feltett szándékom, hogy fogok is…

Éppen ezért azt szeretném, ha itt a kommentek között rövid szavazás formájában kinyilvánítanád, mire lenne igényed, mit és milyen formában szeretnél megtanulni a befektetésekről. Ha az igények szerint összeállt a tematika, akkor jövök, és segítek!

Szavazz itt!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube