Mit tud kihozni egy coach a kisördögből???

A post eredetileg 2011. február 20-án jelent meg az eznemjatek.hu oldalon, de mivel a praxisomból látom, hogy még most is van mit mondanom vele, hát elhoztam ide, az eznemjatek.com-ra is.

Nem tudom, botlottál-e már az oldalon olyan szövegbe, ahol tudatom a világgal, hogy nem csak hivatásos kíváncsi és játékos nevelő vagyok, hanem life coach is. (Van egy pár ilyen, ahol sűrűn emlegetem.) Ez így elég randán hangzik, de sajna szép, ízes magyar meghatározással még nem találkoztam, ezért maradok én is az anglomán változatnál. Azért hogy egy kicsit érthetőbb legyen a dolog, megpróbálom körbeírni: pénzügyi életvezetés tárgykörben utazom, vagyis a coaching eszközeivel csinálom ugyanazt, mint amit tanácsadói szemszögből itt az oldalon. (A kettő ugyanis messze nem ugyanaz. A tanácsadó határozottan megmondja, hogy ez és ez a jó módszer, tehát pontosan ezt meg ezt csináld, akkor lesz tutti. A coach viszont „csak” kérdez. Azt viszont jól irányzottan. Közben kaphatsz egy-két érzelmi-lelki-pszichés gyomrost is, mert olyan felismerésekre jutsz. Saját Magad, saját erőből. És ez a coaching lényege: hogy minden problémádra ott van a megoldásra való képesség, lehetőség Benned. Ezt csalogatja elő Belőled a coach. Már ha jó. Tehát ha valaha is szembekerülsz egy coach-csal, aki konkrét tanácsokat vág Hozzád, abban a másodpercben fordulj sarkon, és hagyd ott, mert ő csak coach-nak mondja magát…)

Hogy jön ide most a coaching? Hát úgy, hogy a múlt héten újabb meccset vezényeltünk le a kisördög és a kiskakas között – jólét és vagyon tárgykörben, és ebben a körben is K.O.-val győzőtt a kiskakas. A kisördög azonban természetéhez híven csak nem nyughat, újabb meccset akar, ezúttal szájkaratéban indulna. A meccs témája ezúttal az életvitel, az életstílus, hát így jövök én mint coach a képbe.

Az első menetre a kisördög rögtön két olyan álbölcsességet hozott, amelyet még most is nagyon sok szülő tanít a gyerekének – különösen azért, mert ezzel akarja rávenni a gyerekét arra, hogy jól tanuljon:

  • Tanulj, fiam, hogy jó állásod, és biztos kereseted legyen!
  • Ha sikeres vagy a szakmádban, akkor anyagilag is az leszel.

Na, akkor most kitör belőlem a coach, és egyfolytában csak kérdezek… Ugye, Neked is ismerősek ezek a mondatok? Ja, hogy Te is ezeket hallottad anno otthon a szüleidtől? És mondd, ha meg is fogadtad őket, akkor ettől gazdag is lettél? Sok pénzt kereshetsz velük valóban, de mondd, gazdag is lettél ezektől a jótanácsoktól?

A kiskakas is valami hasonlókat gondol, mert már szívja is fel a tüdejét, de nem csak azt:

„Uramatyám! Még mindig ott tartunk, ahol a török császárnál? Szídd fel begyem a sok hülyeséget??? Jó ember, jó szakadt uralkodó, hol élsz Te? Még mindig abban a világban, amelyikben a szüleid, amikor ezeket mondták Neked???”

Na, akkor most fék, lassít, és egy kicsit félreáll, kedves kiskakas, most jön a coach, és leül a kisördöggel szemben!

Miket is mantrázott a kisördög?

  • Tanulj, fiam, hogy jó állásod, és biztos kereseted legyen! – Jó, akkor most mint coach kérdezek! Mit érzel, amikor ezt a jótanácsot meghallod? Biztonságot? Elégedettséget? Nyűgöt, terhet? Mit? Van-e más is a környezetedben, aki eszerint a tanács szerint él? Milyennek látod az ő életét? Boldog? Elégedett? Biztonságban van anyagilag? Vagy éppen ellenkezőleg? Mi számít biztos keresetnek a mai világban? És mi számít jó állásnak? Neked mit jelent egy jó állás? Csak a jó bevételt, vagy más igényeid is vannak egy jó állással szemben? Ki dönti el, hogy mi a jó állás? A biztos kereset az jó, vagyis viszonylag magas keresetnek is számít?
  • Ha sikeres vagy a szakmádban, akkor anyagilag is az leszel. – Újból kérdezek, aztán utána visszavedlek tanácsadóba, és megnézzük, hogy így mi jön ki! Mi számít sikernek egy szakmában? Konkrétan a Te szakmádban. Vannak körülötted olyanok, akikre nyugodt szívvel azt mondhatod, hogy sikeresek a szakmájukban, jó szakembernek számítanak? A sikert ezeknél az embereknél miben mérik? Csak anyagiakban, vagy tudományos fokozatban, a fejvadászcégek állásajánló telefonjaiban, vagy miben? Ha megkérdezel egy ilyen embert, akkor ő is sikeresnek mondja magát szakmailag? És ha sikeresnek is mondja magát szakmailag, pénzügyileg is annak fogja magát tartani? Te pénzügyileg is sikeresnek látod ezeket az embereket? Mit érzel ezekkel az emberekkel kapcsolatban? Mit érzel, amikor velük beszélsz?

Akkor most nézzük meg tanácsadói szempontból is ugyanezt pepitában!

  • Tanulj, fiam, hogy jó állásod, és biztos kereseted legyen! – nehéz ellentétes érzelmek nélkül mondani bármit is erről a mondatról, mert maga a mondat is ellentétes szempontok gyűjteménye. Gondolj bele, a mai világban a jó állások, vagyis a jól fizető állások biztosak is? Szép dolog a verseny, de csak egy bizonyos határig. Amikor örökös versenyben vagy csak azért, hogy az egyetlen(!), de legalábbis a legfőbb bevételi forrásodat megtartsd, az sok mindennek mondható csak éppen biztosnak nem. Szóval ha reálisan nézed a dolgot, különösen a válság tükrében, akkor mennyire biztos az állásod? Vagy akármikor bekövetkezhet valami olyan, ami miatt akkor is lapátra tehetnek, ha már évek óta ebben a beosztásban dolgozol? Van olyan, ami biztos a munka világában? Ezért kéne tanulni? Valahol célt tévesztett a tanulás értelme. Tanulni ugyanis azért kellene, hogy minél több olyan dolgot ismerhess meg, amit aztán majd kreatívan felhasználhatsz a munkádban. Vagyis a más területekről megszerzett ismereteket kombinálhatod a saját szakmád információival, így tudsz majd szépet, újat, hatékonyat kitalálni, csinálni, létrehozni.
  • Ha sikeres vagy a szakmádban, akkor anyagilag is az leszel. – Hát, nem tudom, a helyzet azért nem ennyire egyértelmű, nekem ez inkább erős féligazságnak tűnik, semmint megdönthetetlen dogmának. Miért mondom ezt? Azt azért Te is érzed, hogy ha sikeres vagy a szakmádban, akkor szerezhetsz belőle szép bevételt. Nagyon fontos, hogy érdekeljen, amiből meg akarsz élni, különben nem tudod letenni azt a teljesítményt az asztalra, amit díjazna főnököd, vagy a piac. De attól, hogy nagyok a bevételeid, attól már gazdag is vagy? Vagy csak a hónap első felében? Utána már gatyaszíjhúzósabb a szitu? Vagy éppen kijössz a pénzedből, mert a következő fizetésig el is folyik minden? Vannak olyan befektetéseid, amik egy kicsit is rásegíthetnek arra, hogy ne csak a fizetésedre legyél utalva a megélhetésben, a jövődet illetően? Szóval rövidebben: a gazdagok biztos, hogy csak attól gazdagok, hogy szakmailag jók? Nem, nem csak attól. Attól is, hogy a pénzügyi intelligenciájuk is tökOK, használják is, mi több, egyfolytában csiszolják! Még rövidebben: a gazdagok egyfolytában tanulnak és gyakorolnak. Egy változó világban folyamatosan követik a változásokat, figyelik a változások adta lehetőségeket, állandóan fejlesztik a tudásukat, meg saját magukat is, megalapozzák az ehhez szükséges komplex készségeiket, képességeiket, és nem gazolnak be attól, hogy ki is próbálják azt, amit tanultak, meg amit ennek nyomása alatt kiötölnek. Ez az, amitől elsősorban gazdagok – túl azon, hogy érdekli őket a szakma, amiben dolgoznak.

Ezek a kisördög-féle jótanácsok tényleg jók voltak. De akkor még az ipari termelés kora dívott, és egy diploma kitartott egészen a karrier végéig, tehát jelentős hozzátanulást már nem igényelt, ha valaki meg akart maradni a szakmájában. Próbáld ezt meg ma! Egy éven belül úgy le leszel maradva a többiektől, hogy használhatatlan leszel az adott munkakörben.

Akkor miért csinálod ezt meg a pénzügyeidben?

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube