Értelem és érzelem – hol van itt a pénz helye?

Folytatjuk a múltba révedést, méghozzá egy nagyon egyszerű oknál fogva: a témák még most is aktuálisak. Sajna a kiskakas hiába kezdett el mítoszt rombolni, meg tabut döntögetni, még most sem elég érces, ahogy kukorékol, úgyhogy rásegítek egy kicsit: leporoljuk, amit eddig mondtunk, és még rá is teszünk egy lapáttal. Mármint a kiskakas és én. A kisördög meg kezdjen el reszketni. Ezerrel… :)))

Ha bárkit megkérdeznénk a pénzről, hogy minek alapján dönti el, hogy mihez kezdjen vele, nagy eséllyel az emberek 95%-a, vagyis 10 emberből 9 és fél, azt mondaná, hogy tények, adatok, és jól átgondolt, lehetőleg szakmai érvek alapján.

Na, most jönne a kiskakas, és tutti azt mondaná:

„Eszed tokja, uralkodó! Te is csak azt hiszed, hogy ésszel döntesz! Pedig Te sem a fejeddel gondolkodsz, hanem a szíveddel!”

És ugyancsak nagy eséllyel ugyanezen emberek nagy többsége azon helyben tiltakozni is kezdene, hogy ugyan zavarjam már el a kiskakast, mert vagy részeg, vagy csak szimplán hülye, de ő, mármint az emberek többsége, biztos, hogy gondolkodik, mielőtt a pénzéről dönt.

A coach (köz)beszól:

Jé, tényleg! Ezt hívja a coaching, meg a pszichológia, sőt újabban már a marketing is racionalizálásnak. Amikor van valamiről egy kialakult hited, hitrendszered, és ahhoz igazítod az éppen aktuális véleményed. Hm. Nem fordítva kéne, hgy legyen? Ez megérne egy coachingot… 🙂

Én pedig azt mondom, hogy akkor vegyük elő a Te kisördögödet! Lehet, hogy a kisördög egymásnak tök ellentmondó dolgokat is képes mondani, de ez ne zavarjon, mert ez is csak azt bizonyítja, hogy minden ember más: kit ezzel a marhasággal győzköd a kisördög, kit az ellenkezőjével, a lényeg, hogy Te nyugodt legyél, és ne halld meg, hogy mit kukorékol a kiskakas.

A coach (köz)beszól:

Már megint az a francos hitrendszer… (Vagy hiedelemrendszer??? Nyugodtan választhatsz, Neked melyik a szimpatikusabb, de egyikkel sem jársz jobban…) Egyre jó csak: arra, hogy a más szempontból látott tényeket eltakarja Előled. Na, ez a hiedelemdömping a kisördög.

Akkor nézzük, miket sutyorog Neked a kisördög, abban a biztos tudatban, hogy ezeket a dolgokat Te már úgyis alapigazságként kezeled:

 • A pénz piszkos dolog. / A pénznek igenis van szaga!
 • A lelki gazdagság sokkal fontosabb, mint az anyagi!
 • A pénz nem minden.
 • A sok pénz csak elrontja az embert/ a gyereket.
 • A pénz megrontja az emberi kapcsolatokat (ismeretséget, barátságot, házasságot).
 • A pénz/ a befektetés félelmetes, mert nem értek hozzá/mert kockázatos.
 • Vannak vágyaim, de ahhoz mindhez pénz kell!

Lehet, hogy még tudnál egyebeket is idézni a saját kisördögödtől, ezt meg is teheted a hozzászólásokban. A legjobb kisördög-dogmákat díjazom egy-egy sorsolásra jogosító kuponnal, amelynek tétje, hogy nyerhess egy Gólyaképző tréninget 50%-os kedvezménnyel. Mert nálam még a kisördög-féle sumák dumának is haszna van… :)))

Na de vissza az ördögünkhöz! Miket beszél ez Neked??? El tudod képzelni, hogy mit kukorékol erre a kiskakas?

„Kukuríkúúú, szakadt uralkodó! Te sem a csupasz logika embere vagy! Ha tényleg ismernéd a pénzt, és lenne tudásod róla, akkor nem félnél tőle ennyire, és akkor dumálhatna Neked a kisördög, az biztos!”

Miről hablatyol itt a kiskakas?

A félelemről.

Arról, hogy valamilyen oknál fogva félsz a pénztől, vagy a pénzzel kapcsolatos helyzetektől, így a félelem, mint az egyik alapvető emberi érzelem irányítja ekkor a gondolataidat, tetteidet – és nem az eszed… Szerinted akkor, amikor félsz, elkezdesz adatsorokat megbecsülni, értelmezni, elemezni? Tutkeros, hogy inkább a menekülő utakat keresed. Na, ezek a kisördög-féle sutyorgások pedig remek lehetőségeket kínálnak a menekülő utakhoz. Melyik milyet? Nézzük meg!

 • A pénz piszkos dolog – önkorlátozó hiedelem, amit a Bibliára hivatkozva szoktak hangoztatni, pedig csak egy jó álca arra, hogy leplezd: azért nem foglalkozol a pénzzel, mert nem ismered, az ismeretlen pedig félelmetes. Ja, és a Bibliában sem az van, hogy a pénz a bűn melegágya. Nézd csak meg!
 • A lelki gazdagság sokkal fontosabb, mint az anyagi! – jó kifogás, de nem több. Az oka, ld. fentebb. De ha belegondolsz, hogy a lelked gazdagságával is csak akkor tudsz foglalkozni igazán, ha az egyéb földi hívságokra, pl. fedél, étel, ruha, nincs már gondod, akkor belátható, hogy ez az emelkedett félmondat egy emeletes marhaság. (Ezt korábban már egy Maslow nevű úriember is bebizonyította a piramisával – tudományosan.) Jó a lelki gazdagság, de nem zárja ki azt, hogy anyagiakban is gazdag legyél.
 • A pénz nem minden. – Ebben azért még a kiskakas szerint is van valami. De akkor is csak féligazság. Szükségleteink vannak, sőt azért legtöbbünknek az sem mindegy, milyen színvonalon elégítheti ki azokat. Éppen ezért ez az állítás meglehetősen bagatellizáló, és minimum hárító: ha csökkentem a pénz jelentőségét, akkor csökkentem a félelmem is. A baj ezzel csak az, hogy a valóság nem ez.

  A coach (köz)beszól:

  a pénz tényleg nem minden. Még a coaching szerint sem. Van ugyanis egy nagyon jól használható modell erre, úgy hívják, életkerék. Ott is látszik, hogy a pénz csak egy része az életednek, viszont ugyanolyan fontos része, mint pl. az egészséged, vagy a barátaid, meg a családod. Így soha nem a pénzre, vagy a karrierre, netán a barátokra kell célként nézni, hanem ezek egyensúlyára. Na, akkor van rendben az életed.

 • A sok pénz csak elrontja az embert/gyereket. + A pénz megrontja a kapcsolatokat. – Ugyanaz pepitában. Ha valakinek elég jó az önuralma, az önbizalma, és reális az önképe, akkor ez megint csak rossz duma. Ha nem elég jó, akkor sem a pénz ront meg, hanem az a lehetőség, amit úgy gondolsz, hogy adhat Neked. A pénz, és a vele járó vélt, vagy valós hatalom arra jó, hogy kihozza a jellemhibákat. Tehát nem a pénz ront meg, csak kihozza Belőled azt, amit eddig jól titkoltál.
 • A pénz/ a befektetés félelmetes, mert nem értek hozzá/mert kockázatos. – Na, itt van az eb sírhantja! Az első verzióval beismered az okát is: vagyis azt, hogy nincsenek meg a kellő ismereteid ahhoz, hogy magabiztos legyél ezen a téren. A második verzió is ugyanennek a cifrázása: a kockázatok ugyanis a megfelelő mennyiségű és minőségű információk beszerzésével, azaz tudással kezelhető mértékűre csökkenthetőek. Vagyis tanulj, és akkor nem félsz!

  A coach (köz)beszól:

  a pénzzel kapcsolatosan két alapvető emberi érzelem szokta hajtani az ember fiát/lányát. Az egyik a nyereségvágy (de nevezhetjük nemes egyszerűséggel kapzsiságnak is 🙂 ), és a veszteségtől való félelem. Jó tudni, hogy: 1. mikor melyik dolgozik Benned, mert 2. akkor már azt is tudod, hogy milyen módszert vegyél elő, hogy kezelni tudd. A tőzsdei kockázatkezelés is pl. ezen alapszik. Ha bizonytalan vagy az 1. ponttal kapcsolatban, akkor keress meg, jót beszélgetünk. Ha bizonytalan vagy a 2. ponttal kapcsolatosan, akkor figyelj, mert lesz még szó máskor a kockázatok kezeléséről!

 • Vannak vágyaim, de ahhoz mindhez pénz kell! – Persze, hogy pénz kell! Miért, ha éhes vagy, és akarsz egy kiló kenyeret, ahhoz nem kell a pénz? Max annyi a különbség, hogy a vágyaidhoz más nagyságrendekben kell a lé. Ez a hozzáállás elsőre talán inkább egyszerű mezei kényelemnek, mi több, lustaságnak tűnhet, pedig ez is csak a félelmet bújtatja egy másik érzelem mögé.

Hallgasd meg, mit mond Neked ezek után a kiskakas:

„Kukuríkúúúúú, szakadt uralkodó, akarsz még félni? Akarsz még a kisördögbe kapaszkodni? Ha nem, akkor állj neki, és tanulj! Ha igen, akkor meg nyugodj bele, hogy ez Neked nem fog összejönni…”

Na, hogy döntöttél? Bevállalod?

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube