Fény-pénz

Ez a post eredetileg január 23-án jelent meg az eznemjatek.hu oldalon. Mivel a post apropóját jelentő Facebook-os felmérést is leporoltam, így időszerű volt, hogy hasonlóan bánjak a posttal is… 🙂

Valamikor, még az özönvíz előtt, feltettem egy kérdést a Facebookon, hogy Szerinted mi a pénz. Ennek az eredményét itt találod három blogpostba öntve. Akkor azt ígértem, hogy majd meg is mondom, mi a pénz. Most érkezett el az idő, hogy újra csiszoljunk egyet a pénzügyi műveltségeden, és adjunk egy lökést a pénzügyi intelligenciád fejlesztésének is …

Idézzük fel, mi mindent mondott Nektek a kisördög arról, hogy mi a pénz:

 • Pénz minden olyan meghatározott értékkel bíró tárgy, amely a kereskedelmi forgalomban hosszabb-rövidebb ideig mintállandó fizetési eszköz használatos, amelynek átadásával dolgokat lehet megvásárolni illetve adósságokat törleszteni.
 • Mérőeszköz
 • Kereskedés során használt csereeszköz
 • Néhány darab papír, amivel a rabszolgák kenyeret kaphatnak.
 • Szabadság
 • A pénz az, ami akkor is gondot okoz, ha kevés van belőle, és akkor is, ha sok… Pedig csak egy rakás fém és papírhalom…
 • A társadalom (közösség) által közösen elfogadott fizetési eszköz, aminek önmagában nincs értéke.

Ezek azért gázos meghatározások, mert egyrészt mind érzelmi alapon állnak hozzá a pénzhez (még azok is, amik racionálisnak tűnnek), másrészt meg ellentmondanak egymásnak (pl. néhány darab papír, amivel a rabszolgák kenyeret kapnak kontra szabadság…).

Tény, a pénznek vannak funkciói, ezek az értékmérő, fizetőeszköz, stb. De ezek csak a szerepei, nem pedig a lényege.

Mit is nyomat erről a kerítés tetejéről a kiskakas?

Ha ezt mind komolyan gondolod a pénzről, akkor elég nagy káosz lehet a fejedben! Te komolyan gondoltad, hogy ezzel a kotyvasszal jólétet tudsz teremteni Magad köré??? Sürgősen tegyél rendet a fejedben, mert különben Te Magad leszel a legnagyobb akadálya a saját jólétednek!!!

Na szóval, itt az ideje, hogy megtudd, mi a pénz.

Persze, fizetőeszköz, de ez nem az igazi természete. Valamikor az volt, ezért tartja még ma is makacsul magát ez az elképzelés. Ez viszont csak addig volt így, amíg volt a valuták mögött aranytartalék. Ez azonban csak 1971-ig működött így, akkor Nixon eltörölte ezt a metódust, hogy a dollár értékét aranyafedezet biztosítsa. Ezt azóta gyakorlatilag minden ország átvette. Léteznek még ma is aranytartalékok, de már nem azért, hogy a nemzeti valuta értékét garantálják, hanem amolyan biztonsági tartalékként műxik.

Vagyis a pénz azóta nem valós érték.

A pénz értékét ma az adja, hogy a kormány/jegybank szavatol érte, hogy ha bemész a boltba, akkor ezt a papírt a boltos hajlandó legyen annyi pénznek tekinteni, amennyi rá van írva.

Tehát ez egy fizetési ígéret. Egy adósságlevél a kormány részéről.

Vagyis az értékét az fogja megszabni, hogy Te, meg mindenki más, ideértve a piacokat is, mennyire bíztok a kormányban, annak gazdaságpolitikájában, a hitelességében.

A pénz természetének másik oldala pedig abban a kevéssé ismert tényben rejlik, hogy a világon forgalomban lévő pénznek csak 10%-a fizikailag is fogható. Hogy mi a többi? Bitek és byte-ok tömkelege. Csak elektronok formájában létezik. Ebből egyenesen következik, hogy a pénz másik természete az, hogy információként fordul elő.

Hallottad már azt a kifejezést, hogy információs kor?

Igen, ez az, ami az ipari és az atomkor után következik, és amelyben éppen most élünk! És ez nem csak azért van így, mert az elektronika révén az információ a világot behálózza, hogy másodpercek alatt mindent meg lehet tudni a világ másik végén történő dolgokról. Hanem azért is, mert ugyanígy gombnyomásra tudod pénzre is váltani az információt. No meg azért is, mert maga a pénz is az információknak ezzel az elektronikus sebességével közlekedik.

Az információ és a pénz legalább annyi hasonlóságot mutat, mint a pénz és az idő: amíg a pénz legalább annyira folyékony, mint az idő, addig a pénz maga is egyre inkább információvá válik, ill. akinél az információ – akár tudás formájában is -, az képes pénzt is csinálni belőle. (Nem csak a filmeken fordul elő! Éjjel jön a hír a neten, hogy az egyik nagyvállalat negyedéves jelentése szerint most ugyan nem produkáltak semmi különöset, de ennek az az oka, hogy a forrásaikat nagyon lekötötte egy új beruházás, ami viszont a következő negyedévben beindul, és új piacokat nyit meg. Tehát most érdemes részvényt venni, mert a jövőben a forgalom bővülésével a részvények ára is meg fog ugrani, ezért két-három klikk az egérrel, és részvényt vesz a befektető. Pénz fizikailag nem mozog, csak az információ: először a nagyvállalat helyzetéről, aztán pedig a pénz az elektronikus bankszámlák között, aztán a részvények is virtuálisak az ügyletben. Persze ez erősen leegyszerűsített példa volt, de a szemléltetéshez jó.)

Szóval még egyszer, mi az, amit észben kell tartanod a pénzről:

 • örökké mozgásban van, folyékony, mint az idő;
 • fénysebességgel közlekedik, akár az információ, mert egyre többször maga is az;
 • a pénz egy adósságlevél a kibocsátó kormány/jegybank részéről, mögötte nincs semmilyen (arany)fedezet, csak a kormányba vetett bizalom.

Mi következik ebből?

 • tartsd mozgásban a pénzt, különben nem fog fialni!
 • oszd be az idődet, mert ha így hatékony vagy, akkor az is sok pénzt tud hoz!
 • tanulj, mert a tudás nem csak hatalom, hanem pénzt is ér!
 • figyelj, olvass, kérdezz, hogy infóid legyenek!
 • ha van infód, akkor csinálj belőle pénzt!

Most gondold újra, hogy Szerinted mi a pénz!!!

U.I.: Hol van most a coach? Mélyen hallgat… Minden kérdést feltett már a kiskakas… 🙂

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube