Gazdag akarsz lenni, vagy jól akarsz élni?

Az eredeti post az eznemjatek.hu oldalon jelent meg 2011. január 29-én. Mivel aktualitását azóta sem veszítette el, így kicsit fazoníroztam rajta, és újra megjelentettem. Nehogy már ez legyen az akadálya annak, hogy jó legyen a lét!

Jó hosszan elcsámcsogtunk a pénzzel kapcsolatos hiedelmeken, mítoszokon, tévhiteken, volt is boxmeccs rendesen a kiskakas és a kisördög között. Nem kevesebb, mint 11 menetben szájkaratézott a kiskakas a kisördög ellen, hogy tisztán láss a pénzről. Azt hiszem, elég egyértelmű, hogy a kiskakas kerítésmagasan nyert.

A kisördög azonban nem hagyja magát, még mindig van bőven lehetősége, hogy sutyorgásával keresztbe tegyen Neked, és eltérítsen attól, hogy stabil pénzügyi jövőt húzz fel Magadnak és kis családodnak.

Érdekes módon, sokszor hallani, hogy bár mindenki vágyik a gazdagságra, mégis mennyire gazdag-ellenesek tudunk lenni. Mit is mondat velünk erről a bennünk lakó kisördög?

  • Aki gazdag, az tisztességtelen is, tutti, hogy törvényesen nem szerezhetett ekkora vagyont!
  • A vállalkozó, az mind csal, lop, hazudik, ügyeskedik!
  • Szegény vagyok, de tisztességes!

Már hallani is, ahogy a kiskakas felhördül a kerítés tetején, és kukorékol bele a kisördög, és a Te arcodba:

 

„Na, ne hülyíts! Aki egy kicsit is jobban él, mint Te, az már rögtön bűnöző is? Akkor Te miért akarsz jobban élni? Akkor Te is beállsz bűnözőnek??? Gratula, szép karrier!!! Csak egy jótanács: rúgd ki a kisördögöt!”

Miért is háborog a kiskakas? Nézzük meg!

  • Aki gazdag, az tisztességtelen is, tutti, hogy törvényesen nem szerezhetett ekkora vagyont! – bocs, de ezt máshogy nem tudom fogalmazni, mint hogy savanyú a szőlő. Mint minden általánosítás mögött, emögött is érzelmi alapú gondolkodás áll. Nem vitatom, történtek kis hazánkban megkérdőjelezhető körülmények között lezajlott meggazdagodások. De csak azért, mert valaki fél év alatt futott be? Istenem, van ilyen. (Nem is messze. Magyar csoda, ráadásul megérdemelt.) Szóval az, hogy a Tőled gazdagabbakat hibáztasd azért, mert Neked nem jön össze, az elég kicsinyes megoldás lenne, nem gondolod?
  • A vállalkozó, az mind csal, lop, hazudik, ügyeskedik! – ugyanez pepitában. (És akkor pepitában még egy ellenpélda. Szintén magyar, de a sikertörténet már nemzetközi.) Szakértők erre azt mondják, hogy mások hibáztatása és a saját felelősség elhárítása azért, mert a vágyaid és a valós helyzeted között nagyjából a Grand Canyon húzódik…
  • Szegény vagyok, de tisztességes! – hajszálra pontosan ugyanez, mint az előző két mondat, csak negatívban. Mintha ugyanannak a fotónak a negatívját néznéd. Amolyan fordított pszichológia. (Ügyi a kisördög, nem?) Honnan veszi bárki is, hogy a jólét és a tisztesség kizárják egymást? Vagy hogy a szegénység és a tisztesség kizárják egymást? Vagy ez a vigasz azért, mert másnak jobban megy, mint Neked? Hát, lehet, hogy vigasznak jó, de megoldásnak nem.

A coach (köz)beszól: 

ha jobban megnézed ezeket a kijelentéseket, az első kettő arra jó, hogy csökkentsd a gazdagok érdemeit, amivel elérték a gazdagságukat, az utolsó meg arra, hogy a Magad érdemeit növeld. Ez nem feltétlenül baj. Csak tedd fel Magadnak a kérdést: milen érdemeid vannak az anyagi jólét elérése terén azon kívül, hogy van egy állásod, és próbálsz kijönni a pénzedből? 

És még egy dolog. Gondolkodj el azon, hogy tényleg gazdag akarsz-e lenni, vagy egy megbízható anyagi jólétet akarsz Magadnak és a családodnak! Mind a kettő elérhető, csak nem mindegy, hogy egyből akarod megugrani a két lépcsőfokot, vagy lépésenként haladsz.

Akarsz lendíteni az anyagi helyzeteden?

Akkor katt ide:

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube