Haladj a korral! Tudod, hogy melyikkel???

Ezt a postot is olvashattad már korábban, ha látogattad az eznemjatek.hu oldalt is. (2011. február 12-én volt a napja, hogy megjelent.) Mivel sajna még mindig aktuális, ezért úgy gondoltam, helye van az eznemjatek.com -on is… 🙂

Te tudod, milyen korban élünk? Nem pont a történelemkönyvek szerinti felosztásra gondolok, bár az sem kimondottan hülyeség, még pénzügyi szempontból sem. Voltunk már őskorban, aztán a mezőgazdaságiban, aztán jött az ipari kor, meg már beszéltek atomkorról is, legújabban pedig azt mondják, hogy információs korban élünk.

Miért olyan nagy kérdés ez? Mert nem mindegy, hogy melyik korszak módszerei szerint próbálod intézni a pénzügyeidet. Ha meghallgatod a kisördögödet, akkor Te is látni fogod, hogy valami nem stimmel, mert nem áll össze a kép. Na, bírjuk csak szóra a kisördögöt!

  • Tanulj szorgalmasan, hogy jó állásod legyen, akkor jól fogsz élni!
  • A bankba tedd a pénzed, az a biztos, meg az pénzt is hoz!
  • Ha nincs meg minden pénzed a lakásra/kocsira/bármire, akkor sincs baj, majd ad a bank.
  • Család, lakás, kocsi, stabil állás, hiteltörlesztés – kész az amerikai álom!

Mindez nagyon igaz volt – valamikor az ötvenes, hatvan, hetvenes években. Aztán viszont nagyot fordult a világ. A kiskakas persze már mondja is:

„Kukuríkúúú, szakadt uralkodó, leragadtál az ABBA-nál, a Lada ezerkettesnél, meg a látra szóló takarékbetétkönyvnél??? Ébresztő, Csipkerózsika, átaludtál negyven évet!!! A pénz már rég nem a betétkönyvben van, hanem bitekben, de ezután meg a találékonyságodban lesz, úgyhogy tornáztasd a neuronjaidat, mert nagyon rájuk fér.”

Na, akkor itt most padlófék, és álljunk meg egy pillanatra, mert a kiskakas már elhintett itt valamit, ami nagyon fontos, és nagyon sok köze van a Te vagyonodhoz, pénzedhez. Ha ugyanis nem haladsz a korral, és nem a „korszerű”, vagyis a kornak megfelelő eszközöket, módszereket használod a vagyonod megszerzéséhez, akkor menthetetlenül sikertelen leszel!

A pénzügyi nevelő kiszól a postból:

Még ha érintőlegesen is, de erről is beszéltem múlt héten Czap Ágival, a Civil Rádió Éva lányai c. műsorának műsorvezetőjével. Ágit igen csak megleptem, amikor azt merészeltem állítani, hogy ez az elharapózott hitelfelvételi mánia tipikus középosztálybeli viselkedést tükröz. Ez is még abból az időből maradt, amikor még a középosztály képezte a társadalom derékhadát – létszámát és adózási bázisát tekintve is. Jelenleg azonban éppen a középosztály kezd el egyre jobban fogyni. Két út van a középosztálybeliek előtt: vagy lecsúsznak, vagy felfelé kapaszkodnak, és gazdagok lesznek. Neked melyik alternatíva a szimpibb? 

Milyen kor is van most?

Mostanában az információs korban járunk, ami azt jelenti, hogy az információ a legnagyobb, leginkább pénzre váltható érték. Az információ lehet értesülés, adat, vagy akár tudás is, ezért hajtogatom már szinte Lenin-reinkarnációként, hogy tanulni, tanulni, tanulni! Ebből minimum két dolog következik. Az egyik az, hogy sokszor maga a pénz is információként viselkedik, és bitek formájában száguld kontinensek és műholdak között a szervereken keresztül. Tudtad, hogy a világon ma forgalomban lévő pénznek csak 10%-a fizikailag is fogható pénz? A többi csak bitek és byte-ok formájában létezik. (Ilyen egyszerű a pénznyomtatás. Csak egy gombnyomás, elég, ha illetékes kormánytag, vagy helyi nemzeti bank elnök valaki.)

Van azonban itt valami, ami már fészkelődik, készülődik, és sok jel mutat arra, hogy nemsokára fénysebességgel kilő. Új korszak előtt állunk, helyesebben a lábát már be is tette hozzánk. Ezt a korszakot konceptuális kornak nevezte el Daniel H. Pink, aki bevezette  ezt az elnevezést. Az úriember valaha Al Gore vezető beszédírója volt, most meg egy egész könyvet szentelt annak a meglátásának, hogy itt kopogtat a konceptuális kor.

Amiből levonta ezt a következtetést, az éppen az információs korban rejlik. Elsősorban abból, hogy az információ tudást is jelent. Ezért egyenes ági következmény az, hogy a tudás már elérte a lehetőségek határait abban az értelemben legalábbis, hogy bal agyféltekénk működését jelen körülmények között már kiaknáztuk, amennyire csak tudtuk. Ez futtatta fel az információs kort. Most azonban itt az ideje, hogy érvényesüljön a kreatívabb ténykedésért felelős jobb agyféltekénk is. Ezért a konceptuális kor fő szempontjai a kreativitás, a design és az innováció lesznek. Mindez persze a gazdaság egészének működésére és versenyképességének megtartására értendő a feltörekvő, pl. ázsiai gazdaságokkal szemben, vagyis a modell alapvetően a vállalkozásokra vonatkozik, viszont szerény nyomott véleményem szerint az egyén számára is jár ez néhány következménnyel.

A coach (köz)beszól:

Neked mit jelent ez a szó: kreativitás? És hallottál már olyanról, hogy pénzügyi kreativitás? Pedig van olyan is! Szerinted mi a csuda lehet a pénzügyi kreativitás? Ha van tipped, akkor nem hallgasd el, írd meg itt a kommentek között! 

A kreativitás alapkövetelmény lesz mindenkivel szemben: alkalmazottként, vagy vállalkozástulajdonosként egyformán. Tehát akár alkalmazott, akár „alkalmazó” vagy, készülj fel, hogy pénzt csak úgy szerezhetsz, hogy a megszerezett szakmai tudásod, tapasztalataid különböző elemeit képes vagy egymással és más szakterületek elemeivel kreatív módon összekapcsolni egy-egy megoldás érdekében. Tehát már nem lesz elég csak tanulni és egy meghatározott mederben alkalmazni a tanultakat, hanem merőben szokatlan módon is meg kell tudnod ezt tenni. Tehát ki kell bővítsd az érdeklődési köröd, és mindent, amit infoként, tudásként valahonnan felcsipegetsz, összefüggésbe kell tudnod hozni a szakmáddal. Ezt Pink holisztikus gondolkodásnak mondja, vagyis egyedi jelenségekben is képesnek kell lenni meglátni az összképet.

Kiemelt szerepe lesz az empátiának, és ennek hátán az érzelmi intelligenciának. Bele kell tudnod élni Magad a másik helyébe. Kellenek a mélyebb kapcsolatok, és ez tökmindegy, hogy ügyféllel, vagy éppen kollégával kivitelezendő: az egyik megrendelésben mérhető, a másik hatékonyságban, tehát mindenképpen pénzt hoz a konyhára.

Szívemnek talán legkedvesebb előrejelzés a játékosság mint üzleti tényező képbe kerülése. Pink azt mondja: „A túlzásba vitt komolykodást mentális jólétünk éppúgy megsínyli, mint a munkánk. A nevetés fizikális és pszichés előnyökkel jár. Az információs társadalom nagyon józan volt. De az igazán nagy újítások játékos szellemben születnek.” Tipikus példa erre az éppen az információs korban naggyá lett Google, ahol a munkakörnyezet viszont abszolút konceptuális.

Jelentés és értelem – ez már az életstílus kategóriája, ami azt fogja meghatározni, hogy mik lesznek a fontosak Számodra, mihez kell majd a pénz, milyen gyorsan, stb., tehát a pénzügyi eszközök fajtáinak kiválasztásában nagy szerepe lesz. Pink szerint ugyanis „Itt nagy szerep jut a baby boomers-generáció átértékelődő prioritásainak. Felismerik, hogy a maradék huszonöt évüket máshogy szeretnék leélni, mint ahogy eddig tették.”

Pink ugyanilyen fontosnak tartja a design súlyának a növekedését. Hogy mi ebben a pénzügyi döntés? Figyelj csak, mit mond erről Pink! „Tudat alatt a dizájn alapján döntünk, melyik terméket válasszuk. Ezt a tervezés más módjai is segítik, például a környezetbe való beékelés. Amikor a General Motors alelnöke arról beszélt, hogy az autógyártás »szórakoztatóipar és mobil szobrászat«, rájövünk, hogy mindnyájan a showbizniszbe tartozunk” Szóval nagy lényeg, hogy vásárlás közben ne csábulj el csak a szép, hatásos csomagolástól, formatervezéstől.

És lesz a vásárlásnak még egy csapdája, amire nem árt majd figyelned. Ez pedig a sztori. Vagyis az, hogy majd történetekbe fogják csomagolni a termék, szolgáltatás eladását. A reklámok már most is az érzelmekkel operálnak, mert hát mindig az érzelmeink alapján döntünk. De most már nem lesz elég csak a kép az érzés felkeltéséhez, komplett történetbe lesz ágyazva, ami ha lehet, még az eddigiektől is jobban képes befészkelni magát az agyadba.

Szóval figyelj, mert a pénzügyek terén az eddigieknél is jobban fel kell kötni a gatyád! Indul a jobb agyféltekés korszak – ami Neked is óriási lehetőségeket ad! Gondolj rá eszerint!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube