Hogy lehetsz gazdag az ingyen melótól?

A post eredetileg az eznemjatek.hu oldalon jelent meg 2011. január 13-án. A témája miatt azonban még mindig aktuális, úgyhogy kicsit átfésültem, és újra közzétettem. 

Jó ez az év! Hogy miért? Mert a Tiéd, meg mindenkié (ahogya  dolog kinéz, még az enyém is… :)))  Azért, mert 2011 a Család éve. De nem csak a családé!

Ezen kívül még pl. az erdőké, meg a kémiáé is 🙂 , no meg az Önkéntesség európai éve.

2011 - az önkéntesség európai éve

Hogy mit keres az önkéntesség egy pénzügyi neveléssel foglalkozó weboldalon? Nagyon sokat!

Hallgasd meg erről a kisördögöt!

 

„Na, szépen vagyunk! Még Ti akarjátok megmondani, hogy keressen több pénzt egy gyerek, aztán meg azt mondjátok, hogy dolgozzon másnak ingyért? Hogy lesz ebből pénz, okosok? Sehogy, az tutti! Ti ne akarjatok senkinek „gazdagságtant” tanítani, mert hülyeségeket beszéltek! Mindenkinek csak az lesz, amit kapar magának!”

És akkor jön a kiskakas válasza a kerítés tetejéről:

„Húzz bőrt a szádra, kisördög! Voltál Te már valaha is gazdag? Akkor meg honnan tudod, hogy semmi köze a jólétnek meg az önkéntes melónak egymáshoz???”

Mielőtt átcsapna a szóváltás kerítés melletti boxbajnokságba, gondold végig, mi köze lehet az önkéntes munkának a gazdagsághoz – a lelki gazdagságon túl!

Nem tudom, ismerősen cseng-e Andrew Carnegie neve. (Nem összekeverendő a Sikerkalauz-könyvek szerzőjével, Dale Carnegie-vel!) Az úriember arról híres, hogy a modern alapítványok úttörője volt: több ezer(!) közkönyvtárat létesített, ezzel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szegényebbek is műveltséghez, tudáshoz jussanak, ezzel pedig javuljanak az esélyeik a munka frontján. Meg még arról is híres, hogy ő építtette a Carnegie Hall-t, ami New York egyik legnevesebb koncertterme mind a mai napig – operától a musicaleken át a popkoncertig mindent befogad. Egy kritérium van csak: jó legyen… (Ezt a fajta „jó” kategóriát üti meg pl. Placido Domingo, vagy Sting. Azért ez így elég színvonalas, nem?)

Na szóval, Mr. Carnegie szentül meg volt győződve róla, hogy nem lehetett volna ilyen gazdag (az USA akkoriban legnagyobb acélipari trösztjének volt a feje, az akkori amerikai GDP fél százalékát az ő cége állította elő, ami azért már akkor sem volt bakfitty!!!), ha nem tanulta volna meg egy részét visszaadni a megkeresett pénzének.

„Aki másokat nem tesz gazdaggá, maga sem válhat azzá.” – mondta ő.

Ennek szellemében lett nagy adakozó (randán fogalmazva filantróp).

És ez itt a lényeg, ezért fontos az adakozás. Mert szemléletet ad. Mert elégedettségérzést ad. Mert sikeressé tesz. Mert önbizalmat ad. Mert megtanít arra, hogy eszközként tekints a pénzre.

Hogy ez hablaty? Akkor nézzünk szét az igazán gazdagok között! Ott volt még pl. a nem kimondottan az etikus módon történő meggazdagodásról híres Rockefeller is, vagy mostanság Bill Gates, meg Warren Buffet, de jön az újabb generáció, Sergei Brin (Google), vagy Pierre Omidyar (eBay) személyében.

Adakozni pedig sokféleképpen lehet. Nem csak pénzzel, hanem élelmiszerrel, ruhával, de akár idővel, munkával is.

És még egy adalék, hogy miért olyan fontos és ÉRTÉKES az önkéntes meló, hogy még az EU is külön évet szentelt neki: csak Nagy-Britanniában a GDP 8%-ára becsülik az önkéntes munka értékét, tehát nem kevés értéket állítanak elő így.  Még Magyarországon is megközelíti az 5%-ot!!! (Csak tájékozódásképpen: a magyar GDP-nek a teljes logisztikai iparág kicsivel több, mint 5%-át adja.)

A coach (köz)beszól: 

hülyén hangzik, hogy az önkéntességtől, adakozástól gazdagabb lehetsz anyagilag? Hát, szó se róla, csak magában ettől nem is. De szokás szerint kérdeznék valamit: ha úgy gondolsz az adakozásra, mint valami olyanra, ami kerekebbé, egésszé teszi az életed, akkor hogyan gondolsz ezután a pénzre? 

Én pl. a közoktatás majd teljes spektrumában, ahol a gyerekeim előfordulnak (óvoda, iskola, gimi) SZMK-tag vagyok. Ez is önkéntes meló, a jótékonysági bál szervezésétől a karácsonyi bazárba való ajándékok előállításáig sok minden belefér, még a pénzadományok felhajtása, vagy a tanteremfestés is. Ezen kívül tagja vagyok két szakmai egyesületnek is, ami szintén nem kevés önkéntes munkát ad – mindezt csak azért, mert az egyesületek szerintem jó célt szolgálnak, tehát érdemesek arra, hogy segítsek a munkájukban.

És Te mivel foglalkozol???

A szerkesztő megjegyzése: csak hogy minden tiszta legyen…

GDP – alias brutto hazai termék; egy adott országban (mondjuk Magyarország) egy adott időszakban (általában egy év alatt) előállított összes végfelhasználásra szánt termék és szolgáltatás értéke.

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube