Intelligens vagy-e pénzügyileg? 1 rész

Új téma után kotorásztomban bukkantam rá erre a blogbejegyzésre, amelyben a leggyakrabban elkövetett hét pénzügyi hibát taglalták. Pénzügyi neveléssel, pénzügyi intelligencia csiszatolásával foglalkozom, úgyhogy nem tudtam úgy olvasni a listát, hogy ne legyen róla véleményem…

Szóval a 7 leggyakoribb pénzügyi hiba, amit a blogon találtam, szintén a pénzügyi intelligenciát közelíti meg. (Majd a későbbiekben jön a kritika is a listáról innen közelítve!) Akire akár csak egy is stimmel a listán szereplő dolgok közül, az tényleg gondban van:

 1. a tudás hiánya
 2. az előrelátás és a körültekintés hiánya
 3. a késleltetés hiánya
 4. az értékek szem előtt tartásának hiánya
 5. célok és tervek hiánya
 6. pénzügyi intelligencia hiánya
 7. a helyes gondolkodásmód hiánya

Most rögvest kitör belőlem a coach: az egész lista úgy, ahogy van, a SZŰK-ség szemléletén alapul. Mindenhol valaminek a hiányát emlegeti. Hát, ettől így még nem lesz sem gazdagságtudatom, sem motivációm, hogy máshogy csináljam. Attól, hogy tudom, mi a nem jó, még nem tudom, hogy hogyan fogjak neki másképp. Akár a kisördög is tollbamondhatta volna…

Menjünk sorban, legfeljebb majd több poston keresztül vizslatjuk a pontokat!

1. A tudás hiánya: na, ez az a pont, amit nem is tudom, hogy kellene-e igazán továbbragozni. Helyesebben persze, hogy kéne, mert azt teszem minden postban. Tulajdonképpen nem is létezhetne ez a weboldal, ha megfelelő lenne a magyar jó munkás ember átlagműveltsége pénzügyekben. Már több postom is oda lyukadt ki, hogy tanulj!!!

Csak hogy egy kicsit közelebb érezd Magadhoz a témát: mit mond az Neked pl. hogy fedezet nélküli hitel? Ugye valami borzasztó, amiből ha véletlen belekeveredsz, csak rosszul jöhetsz ki. Vagyis még nem is tudod biztosan, mi ez, csak azt, hogy futni kell tőle… Ha azt mondom, hogy hitelkártya és az ahhoz tartozó hitelkeret, az ismerősebben hangzik? Jó lenne, ha valahogy mérni tudnám, ki mindenki használ ma hitelkártyát, és meríti annak hitelkeretét rendszeresen. Mondjuk, mindenki hagyhatna itt egy-egy „Én is!” megjegyzést a post alatt a kommentek közt.

Szóval csak azért kérdezem, mert a kettő végülis ugyanaz. A hitelkártyád és a mögötte álló hitelkereted, ahogy van, fedezet nélküli hitel. Most már tudod, hogy miért olyan magas a kamat, ha részletekben fizeted vissza a tartozásod a banknak, meg azt is hogy miért horribilisebb még ettől is a késedelmi kamat, ha nem fizetsz időben.

Vagy nézzünk mást! Mindenki azt mondja, hogy tanulj meg vállalkozni, akár úgy is, hogy mellette megtartod a főállásodat alkalmazottként (és közben persze Kiyosakira hivatkozik – már persze ha bevallja, hogy ő is onnan olyan okos). Mert hogy micsoda pénz van benne! Persze, ez is igaz, de ez is csak akkor, ha megtanulsz egy szakmát annyira, hogy egyedi, tehát jó tudj benne lenni, mert akkor van esélyed a piacon. A vállalkozást nem ezért érdemes csinálni, és Kiyosaki sem ezért győzköd róla, hogy fuss neki. Azért érdemes vállalkozni, meg céget alapítani, mert sokkal jobb cégként a nyereség után 10%-ot adózni, mint 16%-ot. Még ha nagyobb cég lennél, és a 19%-os kulcs lenne Rád az érvényes, akkor is ténylegesen ritka, hogy a teljes adót ki kellene köhögni: a gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy a mindenféle adó- és adóalap-kedvezmények átlagban 8-12% közötti adóterhelést jelentenek még a nagyobb cégeknek is. Szóval akárhogy nézem is, cégként sokkal kedvezőbben adózol, mint magánszemélyként.

Na, még mindig nem kell az a tudás???

Ja, és még egy kérdés: hogy lehet megszerezni a kellő tudást?

Most mondhatnám azt is, hogy itt nálam, de az túl nyilvánvaló. Ezen kívül is vannak lehetőségek:

 • a saját, józan paraszti eszed,
 • a szerződéseid, egyéb pénzügyi dokumentumaid, amiket elolvasol elejétől a végéig, még az apróbetűs részeket is
 • internet
 • tréningek, tanfolyamok tömkelege (egy kérésem van csak: jól nézd meg, ki mit ígér – vagy mivel szédít…)
 • önképző könyvek serege (sajna ezek között is van olyan, ami – hát finoman szólva is – „férges”, úgyhogy érdemes a nevesebb kiadók gondozásában megjelenő könyvekre gyűjteni)
 • ismerős, boldog ős, aki bizonyítottan ért is a pénzügyekhez, nem csak beszélni tud róla
 • meg még sok minden, ami nekem most így hirtelen eszembe sem jut, de Neked még tutti beugrik… :)))

Miért olyan fontos ez a tudás-dolog? Mert a tudás

 • nem csak arra jó, hogy megalapozott döntést tudj hozni,
 • hanem arra is, hogy a döntéssel járó kockázatot minimálisra csökkentsd (ha valamit nem ismersz, és úgy döntesz róla, akkor honnan tudod, mi lesz a döntésed kimenetele???),
 • no meg arra is, hogy nem fogsz mindennel szemben bizalmatlanul viselkedni, mindentől tartani, netán elfutni – amit ismersz, az már nem félelmetes.

Nem az kell, hogy tőzsdeguruvá képezd Magad, de azzal azért nem árt tisztában lenni, hogy pl. ha hitelt akarsz felvenni, akkor mi a kamatperiódus, és miért fontos hogy ezt is tudd.

Szóval a tudás vitán felül szükséges.

Mikor vagy intelligens pénzügyileg? Akkor, ha első lépésben tudod is, hogy mit csinálsz. Tehát az én listámon az első pont nem egyszerűen a tudás megszerzése,

hanem itt is, mint bármelyik másik szakmánál a 3L (life long learning), vagyis az életen át tartó tanulás.

Hajrá!

Nekifognál? Megteheted! Katt ide!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube