Intelligens vagy-e pénzügyileg? 4 rész

A múltkor több szempontból is jól megkaptam a magamét…

 • egyrészt, mert kicsit szlengesíteni akartam a címet, ami persze nyelvtanilag, nyelvileg helytelen volt, úgyhogy aki csak ért, itt is, Facebookon is rögtön kétségbe vonta vagy a helyesírási képességeimet, vagy egyenesen a magyarságomat (a Himer mint családnév különben ne tévesszen meg senkit, Veresegyházynak születtem)
 • másrészt a 3. részben taglaltam a késleltetés hiányát, ott pedig egyenesen az intelligenciám meglétét vonták kétségbe, tekintve hogy hasonló gondolatokat megeresztett már dr. Tóth András is. Ezért rögtön plágiummal lettem megvádolva. Ezen az alapon azonban dr. Tóth Andrást is meg lehetne vádolni ugyanezzel, ugyanis ő is az olvasmányaiból szedte ezt az infot és gondolatmenetet. Csakúgy, mint én. Legalábbis nem hiszem, hogy dr. Tóth András felcsapott evolúciós pszichológusnak mostanság. Én sem, a téma viszont érdekelt, és úgy gondoltam, jól illeszkedik a pénzügyi intelligenciához. Ennyi. Az informálódásnak ezt az eddig bevált szokását ezután is meg kívánom tartani, és ha netán egybe cseng majd a véleményem dr. Tóth Andráséval, vagy Csapó Idáéval, vagy bárki máséval, az azért lesz, mert 1. egyet értek velük, 2. valszeg ők is olvasták ugyanazt, amit én, 3. az eddigi tapasztalatukat ők is ugyanerről a világról szerezték, amelyikben én is élek, meg Te is, tehát továbbra sincs kizárva, hogy ugyanarra a következtetésre jutunk. Aki tehát hajlandó ezeket az alapvetéseket elfogadni, az nyugodtan olvasson tovább, aki meg úgy gondolja, hogy továbbra sincs egy önálló gondolatom sem, az belátása szerint döntse el, hogy kíváncsi-e még rám, vagy sem. Bármelyiket teszi is, mindenképpen megköszönöm neki… 🙂

Ezek után csapjunk a lecsóba, és következzen a 7 legnagyobb pénzügyi baklövésből a negyedik, amelyikkel szintén jól kupán csaphatod még bimbózó pénzügyi intelligenciádat! Emlékeztetőül a teljes bakilista:

 1. a tudás hiánya
 2. az előrelátás és a körültekintés hiánya
 3. a késleltetés hiánya
 4. az értékek szem előtt tartásának hiánya
 5. célok és tervek hiánya
 6. pénzügyi intelligencia hiánya
 7. a helyes gondolkodásmód hiánya

Figyelmeztetésképpen azért álljon itt még egy pár sor, amit már korábban is leírtam ennek a listának a láttán (tekintve, hogy ez a lista nem az én agyszüleményem):

És változatlanul fenntartom, amit a múltkor coachként mondtam: az egész lista úgy, ahogy van, a SZŰK-ség szemléletén alapul. Mindenhol valaminek a hiányát emlegeti. Hát, ettől így még nem lesz sem gazdagságtudatom, sem motivációm, hogy máshogy csináljam. Attól, hogy tudom, mi a nem jó, még nem tudom, hogy hogyan fogjak neki másképp. Akár a kisördög is tollbamondhatta volna…

A mai post az értékek szem előtt tartásának a hiányáé.
Akkor most jön a coach: Neked mi az érték?
Sorolj fel legalább tizet, akkor azt lehet mondani, hogy van egy értékrendszered. Nyugodtan mondhatsz általánosságnak számító dolgokat is, mint pl. az egészség, meg a szeretet, meg hasonlók, egy a lényeg: tényleg jelentsen Neked értéket. És nem muszáj absztrakt dolgokra gondolni. Ha Te azt érzed helyesnek, akkor meglehetősen materiális irányba is eltolhatod  listádat (pl. a teli bankszámla), lelked rajta! Csak őszintén! Ha ilyen dolgokkal lesz inkább teli a listád, az is sokat el fog árulni Rólad, ha meg a világbéke lesz a lista tetején, meg a bálnák megmentése, akkor az is. Nem ítélkezünk, azt coachingban nem szokás! Ezek is lehetnek értékek, mert miért is ne?

Miért nem vagy képes az értékeidet szem előtt tartani?

Ennek minimum két oka lehet.
Az egyik, hogy nem is tudsz felsorolni 10 értéket. Ha nincs tíz ilyen értéked, akkor elég nagy trutyiban van az életed, azt meg kell mondjam. Nincs ugyanis, aminek mentén meg tudnád határozni Magad (identitásodat, magyarabbul az önazonosságodat), így aztán a vágyaidat, céljaidat sem. A kettő között ugyanis ok-okozati összefüggés van: ha vannak értékeid, akkor tudod, hogy ki vagy és mit akarsz. Ha tudod, hogy ki vagy, és mit akarsz, akkor tudod azt is, hogy mit akarsz még elérni, hová akarsz még eljutni. Ha ezt tudod, akkor vannak vágyaid, amit át tudsz fordítani célokká. Ha vannak céljaid, akkor van motivációd, hogy meg is valósítsd őket. (Na, itt az alapvető különbség a vágy és a cél között!!!) Ha megvalósítod a céljaidat, akkor Te is elmondhatod, mint Ferenc Jóska, hogy „mindenel natyon mek vatyok elegedve”…
Szóval ha nincs 10 értéked a listán, akkor keress Magadnak még néhány újat! Csak egy a lényeg: tényleg a Tieid legyenek. Különben csak az erdőket pusztítottad a fölös papírfogyasztással.
A másik lehetséges oka az értékek szem elől tévesztésének az, hogy kényelmes vagy. Igen, ellustultál. (Na, itt jöhetne a komfortzónába való bebetonozódás témája is, de én most nem erre akarok elmenni.)
Szóval ellustultál. És itt most végtelenül mindegy, hogy az egészségedről beszélünk-e, mert már szinte szétfolysz a székben, mert csupa egészségtelen vackot eszel, de legalábbis többet, mint kéne, meg úgy húz a karosszék, hogy mindig lebeszéled Magad a bicajozásról, meg a futásról, vagy úszásról; vagy éppen az emberhez méltó életről, ami elvileg mindenkit, így Téged is megilletne még akkor is, amikor a hamut is mamunak mondod. De hát olyan messze van az még, még csak huszon-harminc-negyven-egy-két éves vagy. Na jó, ötven körül már kezdesz egy kicsit begazolni, de most meg már mit pattogj, ez már úgysem fog összejönni.
Vagyis az értékeinket sokkal strapásabb, macerásabb követni, mint hagyni a francba, éppen ezért könnyebb beindítani a kifogásgyárat, mint egy kicsit erőlködni. (Tudom, a kinézetem alapján éppen az én számból hülyén hangzik papolni az egészséges életvitelről, meg a székben való szétfolyásról, de vigyázat! Nálam a folyamat megkezdődött, eddig 7-8 kiló mínusznál tartok, és úgy gondolom, jön még a kutyára, meg a fölös zsírszövetre dér… 🙂 )

Akarsz-e egyáltalán az értékeid szerint élni?

Ez itt a nagy kérdés. Nálam pl. az egyik ilyen nagy érték a családom. Van három gyerekem, tehát a másik ilyen értékem az irántuk érzett felelősségem. A kicsi hat éves, én ellenben 41, tehát jó lenne még legalább 25 évig élni, hogy lássam felnőni, diplomát szerezni, a saját lábára állni – a tőle született uncsikról már nem is beszélve. Ez annyit jelent, hogy minimum 66, de inkább 70 éves koromig, na egye fene, az sem baj, ha még azon is túl, úgy bírom magam, hogy
 • el tudom látni magam, és nem őrá vagyok szorulva,
 • ez azt is jelenti, hogy tudok még dolgozni, plusz takarítani magam után,
 • illetve képes vagyok vigyázni az unokákra, no meg játszani is velük, és nem mindig csak azt várni, hogy mikor szabadít ki a cowboy-sereg az indiánok fogságából, akik odakötöztek a karosszékhez, mert alapjáraton sem tudnék felkelni belőle…

Az értékeid pénzügyekre fordítása

Ehhez meg kondi kell. Fizikai és szellemi is. Sőt, anyagi is. Ez csak akkor valósul meg ugyanis, ha van pénzem, hogy költsek az egészségemre, a megtartására, a megelőzésre, ill. arra is, hogy a gyerekemet kitaníttassam, hogy a saját lábára állva unokákat szüljön mindnyájunk örömére.

Szóval Hölgyeim és Uraim, akárhogy nézem is, a tervezés alfája és omegája az, hogy legyenek értékeid, amik legyenek annyira fontosak Neked, hogy ne éld fel a pillanatnyi kényelemért a jövőd. Sőt, a gyerekeidét sem.

Nem mondom, megerőltető időnként. Viszont megvan az a jutalma, hogy lesz jövőd. Ráadásul erősen fog hajazni arra, amit el is képzeltél.

Szóval az első lépésben máris el kell döntened, hogy akarsz-e az értékeid szerint élni. Te döntöd el. Helyetted nem fog dönteni senki. De csinálni sem semmit.

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube