Intelligens vagy-e pénzügyileg? 5 rész

Még mindig a 7 legnagyobb pénzügyi bakilehetőségről beszélünk, mert hogy még csak négyet sikerült kiveséznünk. Itt a lista, nehogy valakinek hiányérzete legyen, plusz hogy mindenkinek alkalma legyen minden héten jól eszébe vésni, hol van az, ahol nem szabad semmiképpen sem elszúrnia:

 1. a tudás hiánya
 2. az előrelátás és a körültekintés hiánya
 3. a késleltetés hiánya
 4. az értékek szem előtt tartásának hiánya
 5. célok és tervek hiánya
 6. pénzügyi intelligencia hiánya
 7. a helyes gondolkodásmód hiánya

Figyelmeztetésképpen azért álljon itt még egy pár sor, amit már korábban is leírtam ennek a listának a láttán (tekintve, hogy ez a lista nem az én agyszüleményem):

És változatlanul fenntartom, amit a múltkor coachként mondtam: az egész lista úgy, ahogy van, a SZŰK-ség szemléletén alapul. Mindenhol valaminek a hiányát emlegeti. Hát, ettől így még nem lesz sem gazdagságtudatom, sem motivációm, hogy máshogy csináljam. Attól, hogy tudom, mi a nem jó, még nem tudom, hogy hogyan fogjak neki másképp. Akár a kisördög is tollbamondhatta volna…

Ezek szerint a mai menü: a célok és tervek hiánya.

Ismétlés a tudás anyja

Ezt a témát már elkezdtük feszegetni az előző postban is, amikor az értékek szem elől tévesztéséről volt szó. Onnan indultunk, hogy ha nincs értékrended, ami az önazonosságod alapja, akkor nincs mihez igazítani a céljaidat sem, amik elérését tervbe önthetnéd.

Szóval nincs mit tenni, kellenek az értékek, annak a tudata, hogy mi a fontos Neked. (Vigyázat, most is éppen coachollak!!! 🙂 )

Ennyivel még nincs elintézve a dolog!

Jobb, ha tudod, hogy a dolog logikáját már megértheted ennyiből is, ellenben még nem intézted el az ügyet ennyivel. Az értékeid alapján ugyanis még csak vágyakat tudsz megfogalmazni. Én is vágyom arra, hogy egyszer túristaként eljussak a Holdra, de ez több okból is csak vágy marad:

 • egyrészt még nincs meg az a technika, technológia, amely lehetővé tenné, hogy engem, meg a hozzám hasonló csendes őrülteket gazdaságosan ki tudjanak lőni a Holdra úgy, hogy vissza is tudjunk jönni. (Bár lehet, hogy valaki szívesen kifizetné nekem a jegyet csak az odaútra… 🙂 )
 • másrészt én sem érzem magamban azt a mindent legyűrő affinitást, hogy tegyek a technológia megszületéséért (valahogy a műszaki érdeklődésem megállt az autóvezetésnél, a számítógépkezelésnél, meg a távirányító nyomogatásnál…)

Amire viszont nagyon vágytam, az egy saját vállalkozás volt, amiben végre azzal kereshetem a pénzt, amit szeretek. És a mondat utolsó felében van a lényeg: azt csinálhatom, amit szeretek. Ez ugyanis ad egy olyan kezdőrúgást (nem lökést!), amitől a vágy céllá válik. Ezt hívják úgy, hogy motiváció.

Honnan vegyél motivációt?

Na, igen, a boltból biztosan nem. A motiváció, a hajtóerő, a belső tűz ugyanis – mint a neve is mutatja – belül van. BENNED. Jó mélyen. Mi az, ami képes kiásni a személyiséged legmélyebb bugyraiból? Na, ez az érdekes a dologban. Több minden jöhet szóba ugyanis:

 1. az érdeklődés. Vagyis nem árt, ha érdekel az az izé, amit célul akarsz kitűzni Magad elé.
 2. az önérzet, az önbecsülés. Volt már valaha is olyan dolog, amit csak azért csináltál, vittél véghez, mert valaki, vagy valami felpiszkálta az önérzetedet? Na, akkor tudod, hogy miről beszélek! Ez a „csakazértis”-feeling, amikor meg akarod mutatni mindenkinek, az egész világnak, hogy mennyit is érsz, milyen fából faragtak.
 3. a kihívás. Ez stressz ellen is jó taktika ám! Ha az Előtted álló feladatot nem akadálynak, hanem kihívásnak veszed. Bármilyen meglepő, erre rá is lehet ám szokni egy idő után. Ilyenkor nem a világnak, hanem MAGADNAK akarod megmutatni, hogy Te ezt is tudod, erre is képes vagy. (Ennél fogva önbizalomfejlesztésre is kiváló! 🙂 ) Igaz, ezzel nem árt egy kicsit vigyázni, mert a maga sajátos módján ez is extrém sport: adrenalinfüggővé teheti az ember fiát/lányát. Aztán a végén már csak azért tűz ki célokat, hogy legyenek még céljai. Ez olyan l’art pour l’art-dolog, vagyis értelme már nem sok… Ezért nem árt emellé egy jó adag önismeret is, mert akkor tudod azt is, hogy húzd be a féket.

Mi kell a tervhez?

Mivel most már fenemotivált vagy, a vágyaidat nyugodtan nevezheted célnak is. De még ott van a probléma, hogy hogyan kéne elérni azt a bizonyos célt. Ehhez kell a terv, ami lépésenként leírja, hogy hogyan jutsz el A-ból B-be. Ehhez sem kell tulajdonképpen semmi olyan, ami ne lenne meg Benned (ezt coachként nyugodtan ki merem jelenteni):

 • egy kicsi lenyugvás, vagyis az, hogy túllegyél az első nagy hurrá-élményen. Ha még mindig azzal a tüzijátékszerű lelkesedéssel kezdesz el tervezni, mint amivel meglelted Életed értelmét, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a nagy cél iránti rajongásod szerelemmé növi ki magát, és nem fogod látni miatta a realitásokat. Márpedig a jó tervet mindig realitásérzékkel illik írni. Ne félj, a motivációdat nem fogod elveszteni, főleg ha arra gondolsz, hogy hová akarsz ezzel eljutni. Csak éppen képes leszel rendezni a gondolataidat.
 • kockás papír, ceruza (minél több, és minél több színű!) – tudom, a XXI. században már nem illik ezeket használni, mikor ott van a számítógép, meg a szövegszerkesztő, netán a táblázatkezelő is, de hidd le, megéri! A tervezésre is igaz ugyanis ugyanaz a pszichológiai hatás, mint a tanulásra: minél többféle érzékszerv bevonásával történik, annál hatékonyabb, annál inkább rendszerbe illeszthetőbb lesz. Nyugodtan tervezz hasonló módszerrel, mint Tony Buzan anno – akár komplett mindmap-et is csinálhatsz! Egyre vigyázz csak: a végén minden egyes lépésnél legyen ott, hogy ki csinálja meg, pontosan mit, milyen eszközöket használhat fel ehhez, és mikorra kell meglennie vele!
 • kreativitás – na, erről is írtam már többször és több helyen is, miért fontos ez a pénzügyeidben, meg hogy hogyan csald elő. Nem árt ugyanis, ha vannak ötleteid is. Első lépésben csak hagyd, hadd buzogjanak az ötleteid, csak győzd mindent leírni! Aztán rendszerezz köztük! Ami egy csoportba tartozik, az legyen egy csoport. Aztán találd meg a csoportok közötti összefüggéseket is, végül pedig az időrendet! Lehet, hogy nem is kockás papírra, hanem kockás füzetre lesz szükséged??? (Én mióta elkezdtem vállalkozni, már a negyedik füzetemet kezdtem el írni… 🙂 )
 • letisztázás – na, erre már tényleg jó a számítógép. Ezt bármikor előveheted, to do list-et csinálhatsz belőle, marketingtervet alapozhatsz rá, de akár üzleti tervet is készíthetsz belőle – ha éppen vállalkozásra vonatkoznak a céljaid, terveid. Valami hasonlót akkor is készíthetsz belőle, ha mondjuk az álomnyaralásod megtervezése a cél – kezdve a rávaló pénz összeszedésétől az utasbiztosítás megkötésén át a strandpapucs megvételéig.

Terved már van. Mihez kezdesz vele?

Na, ez szokott a legproblémásabb pont lenni. Van minden, terv, cél, vágy, csak megvalósítás nincs. Motiváció kikapcs. Millió oka lehet annak, hogy miért pont itt fogy el a lendület: itt ijedsz meg igazán attól, hogy ki kéne lépni az ötleteddel a világ elé, és mit fognak szólni, vagy éppen ekkor kapcsolnak be azok a hiedelmek, mítoszok, tabuk, amik letiltják Benned a cselekvést, stb. Bármelyik is igaz Rád ezek közül, akkor is van segítség!

 • TE MAGAD – lehet, hogy csak nehezen hagyod el a megszokottat (azt a bizonyos komfortzónának csúfolt langyibangyi állóvizedet), és ezért gazolsz be. Ilyenkor hasznos, ha még egyszer jó alaposan megnézed a tervedet! Egy jó terv ugyanis éppen attól terv, hogy lépésről lépésre építkezik. Tehát ha Te is lépésenként (nem mellesleg a terv szerint) kezdesz neki a megvalósításnak, akkor elég csak egy jó mély lélegzet, hogy az első kis lépést meg tudd tenni. Ez általában már van annyira önbizalomnövelő, hgy a második lépéssel már nem is lesz ilyen gond.
 • a környezeted – valakit biztosan találsz a szűkebb, vagy tágabb környeztedben, akivel megoszthatod a Nagy Tervet, és aki hasonlóan tud érte lelkesedni, mint Te. Minél több ilyet tudsz Magad köré gyűjteni, annál több lesz a drukkered, akik tartják Benned és a tervedben a lelket.
 • a tapasztalataid – kotorássz egy kicsit az emlékeidben, mik azok a célod, terved szempontjából releváns tapasztalatok, amikor valami hasonló szitut már jól megoldottál, vagyis amikor már képes voltál arra, amit most is megtenni készülsz.
 • értékek – emlékeztesd Magad még egyszer az értékeidre, hogy miért is olyan fontos Neked ez, és csak aztán vedd azt a bizonyos mély lélegzetet, és indulj, fogj neki!
 • coach – ha egyik sem megy, mert valamiért erősebb a félelem (vagy nevezzük hiedelemnek, mítosznak, tabunak, stb.), mint a motivációd, de mégis FONTOS Neked, hogy megvalósítsd a terved, akkor keress meg egy coachot, aki kívánság szerint kezdőlökést, vagy kezdőrúgást folyósít Neked.

Itt a vége, fuss el véle!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube