Intelligens vagy-e pénzügyileg? 6 rész

Még mindig a 7 legnagyobb pénzügyi bakilehetőségről beszélünk, mert hogy még csak négyet sikerült kiveséznünk. Itt a lista, nehogy valakinek hiányérzete legyen, plusz hogy mindenkinek alkalma legyen minden héten jól eszébe vésni, hol van az, ahol nem szabad semmiképpen sem elszúrnia:

  1. a tudás hiánya
  2. az előrelátás és a körültekintés hiánya
  3. a késleltetés hiánya
  4. az értékek szem előtt tartásának hiánya
  5. célok és tervek hiánya
  6. pénzügyi intelligencia hiánya
  7. a helyes gondolkodásmód hiánya

Figyelmeztetésképpen azért álljon itt még egy pár sor, amit már korábban is leírtam ennek a listának a láttán (tekintve, hogy ez a lista nem az én agyszüleményem):

És változatlanul fenntartom, amit a múltkor coachként mondtam: az egész lista úgy, ahogy van, a SZŰK-ség szemléletén alapul. Mindenhol valaminek a hiányát emlegeti. Hát, ettől így még nem lesz sem gazdagságtudatom, sem motivációm, hogy máshogy csináljam. Attól, hogy tudom, mi a nem jó, még nem tudom, hogy hogyan fogjak neki másképp. Akár a kisördög is tollbamondhatta volna…

A mai napra rendelt kivesézendő baki:

a pénzügyi intelligencia hiánya.

Na ja, nekem itt bukik meg egy kissé az eredeti blogbejegyzést író szerző gondolatmenete: akkor eddig miről volt szó???

A tudás ugyanis a pénzügyi intelligencia alapja. Kell, hogy rendelkezésre álljanak azok a szakmai, gondolkodásmódbeli infok, amikből az intelligenciánk révén majd ki tudjuk válogatni azt, ami nekünk és az adott pillanatban meglévő lehetőségeink számára a legkedvezőbbek. Vagyis része a pénzügyi IQ-nak, nem attól különálló valami.

Az előrelátás és a körültekintés is tipikusan gondolkodásmódbeli összetevők, amik mind kellenek ahhoz, hogy valamilyen sajátos, nekünk leginkább megfelelő, és ránk jellemző logika mentén tudjuk összepakolni a meglévő tudást, információt. Vagyis a pénzügyi intelliegnciánk nélkülözhetetlen alkotóelemei.

A késleltetésnek már a célkitűzéshez van nagyon sok köze, mert a gondolkodásunk menetét az adott szituban az fogja meghatározni. A célkitűzés nélkül pedig láttál már jómódú, pláne gazdag embert???

Az értékek minden esetben meghatározói a gondolkodásunknak. Ha elfogadom azt az értéket, hogy az emberi élet szent és sérthetetlen, akkor minden további nélkül követni vagyok képes Mózes törvényei közül a Ne ölj! parancsot, de akár az érényben lévő törvényeket is. Ha a pénzzel kapcsolatosan az az alapvető értékem, hogy a lelki gazdagság sokkal fontosabb, mint az anyagi, akkor lehet, hogy lelkiekben nagyon ki fogok teljesedni, de hogy a családomat képtelen leszek tisztességesen eltartani, az is biztos. Tehát az értékeink részei a pénzügyi intelligenciánknak.

A tervek készítése is csak akkor lehetséges, ha ott áll mögötte a pénzügyi intelligencia, különben csak a vágyakhoz vezető vágyott út leírása lesz, a megvalósulása felől pedig már erős kétségeim vannak.

A hetedik pont pedig a helyes gondolkodásmód – na, ez az, amit már végképp nem tudok hová tenni. Az én olvasatomban ugyanis a pénzügyi intelligencia maga a helyes pénzügyi gondolkodásmód. Kiyosaki definiálta úgy egyszer az intelligenciát, hogy a nüansznyi eltérések megfigyelésének és észrevételének a tudománya. Sokszor ugyanis a finom eltérések, különbségek jelentik a jelentős bevételeket a pénzügyekben. Ha valaki nem így gondolkodik, akkor hiába szerez nagy mennyiségű ismeretet, nem tud köztük a helyes gonolkodásmód, az intelligencia mentén szelektálni, rostálni, előtérbe helyezni, stb. És akkor ott ette meg a fene.

De ugyanez igaz fordítva is: lehet valakinek akármilyen jó a gondolkodásmódja, ha nincs birtokában a megfelelő mennyiségű és minőségű tudásnak, akkor nincs miből szelektáljon, rostáljon, előtérbe helyezzen, stb. És akkor az eredmény ugyanaz.

Van azonban itt valami, ami szerintem sokkal fontosabb tényező a pénzügyi IQ tekintetében, a szerző ellenben még csak kísérletet sem tett arra, hogy erről egy szót is szóljon. Pedig szerintem ez a pénzügyi IQ sava-borsa, ettől lesz egyedi a gondolkodásmódod, ettől lesz fényes a pénzügyi intelligenciád.

Hogy mi ez a valami? Jövő héten megtudod. Addig meg lehet tippelni a kommentekben!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube