Intelligens vagy-e pénzügyileg? 7 rész

Még mindig a 7 legnagyobb pénzügyi bakilehetőségről beszélünk, mert hogy még csak négyet sikerült kiveséznünk. Itt a lista, nehogy valakinek hiányérzete legyen, plusz hogy mindenkinek alkalma legyen minden héten jól eszébe vésni, hol van az, ahol nem szabad semmiképpen sem elszúrnia:

 1. a tudás hiánya
 2. az előrelátás és a körültekintés hiánya
 3. a késleltetés hiánya
 4. az értékek szem előtt tartásának hiánya
 5. célok és tervek hiánya
 6. pénzügyi intelligencia hiánya
 7. a helyes gondolkodásmód hiánya

Figyelmeztetésképpen azért álljon itt még egy pár sor, amit már korábban is leírtam ennek a listának a láttán (tekintve, hogy ez a lista nem az én agyszüleményem):

És változatlanul fenntartom, amit a múltkor coachként mondtam: az egész lista úgy, ahogy van, a SZŰK-ség szemléletén alapul. Mindenhol valaminek a hiányát emlegeti. Hát, ettől így még nem lesz sem gazdagságtudatom, sem motivációm, hogy máshogy csináljam. Attól, hogy tudom, mi a nem jó, még nem tudom, hogy hogyan fogjak neki másképp. Akár a kisördög is tollbamondhatta volna…

És itt bújik meg a kisördög! 

Nem elég csak az itt felsorolt tényezőket a pénzügyi intelligencia részeként figyelembe venni! Van még egy olyan faktor, ami legalább ennyire lényeges, mint a már taglalt hagyományos értelemben vett, akadémikus pénzügyi tudás, az előrelátás, a körültekintés, a késleltetés tudománya, az emberi értékek, a céltudatosság, a tervezés képessége, ill. összefoglalóan a helyes pénzügyi gondolkodásmód:  a pénzügyi IQ-nak legalább ennyire fontos része a

pénzügyi kreativitás.

Igen, bármilyen meglepő, a pénzügyeknek még azon az alapfokán is, hogy hogyan kezeled a személyes pénzügyeidet, hogyan osztod be a kosztpénzt, stb. szükség van a kreativitásra. Ha belegondolsz, dédanyáink ennek nagymesterei voltak. Ha nem lettek volna erre képesek, akkor ők is megismerték volna a mélyszegénységet. Helyette az ún. tisztes szegénységben éltek. Tudták, hogy nem lesznek gazdagok soha, de volt a szegénységnek egy bizonyos foka, amit a tisztességük nem engedett átlépni. (Különben ez volt az a tényező, ami megakadályozta őket abban, hogy tömegével eladósodjanak – ugyanis nem is gondolkodtak azon, hogy bárkinek is tartozzanak, tehát hitelt vegyenek fel. Tudták, hogy az ő anyagi heéyzetükben, ez felér egy pénzügyi öngyilkossággal. Nem azt mondom, azokban az időkben is voltak anok, akik az adósok börtönében végezték. De ahol volt 5-6-7 vagy még több gyerek, és netán még egyedül is kellett felnevelni, ott nem volt megengedhető, hogy ilyen hazárdjátékokba kezdjenek a dédik. Ezért inkább becsületbeli üggyé tették, hogy ne legyen tartozás, vagy ha van, akkor amihelyst lehetett, azonnal visszaadták, mert így megvolt a belső kényszer, hogy ne játsszanak a pénzzel – és vele a család jövőjével.)

Innen ered az – az egyébként totál téves – elmélet is, hogy az adósság bűn. De nem bibliai, hiszen ilyen tiltást, kitételt a Biblia sem tartalmaz, hanem inkább becsületbeli alapja volt a dolognak. 

Így aztán a dédik roppant kreatívan spóroltak mindenhol, ahol csak tudtak: maguk varrtak, csak akkor mostak, amikor már nagyon szükséges volt, vigyáztak minden holmijukra, hogy minél tovább tartson (semmi kényszert nem éreztek, hogy csak a divat változása miatt évente cseréljék a ruhatárukat), a maradékokat is felhasználták főzéskor, stb.

És van itt még valami, ami mindenkinek a figyelmébe ajánlható: nem tudom, ki emlékszik még rá, de az tutti, hogy bármelyikünk dédije, akármilyen kisnyugdíjas is volt, mindig tudott venni nekünk cukrot, rágót, apróságot, mert volt rá pénze! A dédik ugyanis még a kevésből is tudtak szerény tartalékot képezni! Na, ehhez kellett a kreativitás!

És ez még csak a szegénységi véglete volt a dolognak!

A kreativitásra akkor lesz újból nagy szükség, amikor már van megtakarítás, és felmerül az igény, hogy ezt be is kéne fektetni valamibe! Most jön el újból az ideje annak, hogy

 • felismerd
 • és kombináld
 • a meglévő lehetőségeket
 • az igényeiddel.

Ha jobban meggondolod, ez ugyanaz a képlet, mint  a dédiknél, csak az igények helyébe a szükségleteket kell behelyettesíteni. Mégis micsoda különbség!

Hogyan lehet a kreativitásodat a pénzügyekben is fejleszteni? 

Csak úgy, mint más területeken is tennéd: a gondolkodásodban! Mit tehetsz?

 • játssz! Nagyon sok játék segít a kreatív gondolkodás fejlesztésében.
 • olvass! Minél szélesebb körből meríted az ismereteidet, annál több „alapanyagod” van, amit aztán majd kombinálhatsz.
 • képzeld el! Ha nem is a Tiéd első körben egy-egy probléma, azért még elgondolkodhatsz rajta, hogy te hogyan oldanád meg. Egy kitétel van csak: legalább 3, de inkább 5 megoldási variációig meg se állj!
 • csináld máshogy! Vegyél egy hétköznapi tárgyat, pl. egy ceruzát, és találj neki minél több felhasználási módot! Ebbe beleférnek azok a módok is, amik nem éppen szokásosak, pl. vékony résből ezzel lehet kipiszkálni a beleesett ötforintost, stb.
 • beszélgess! Minél több emberrel beszélgetsz úgy, hogy érdekel is az, amit mondanak, annál több új nézőpontra, gondolatra, ismeretre tehetsz szert, annál több új lehetőséget ismerhetsz fel, amit mind jól hasznosíthatsz a kombinálás során.
 • tanulj! Az új ismeretek tárháza az internet korában kimeríthetetlen: e-bookok, ingyenes webináriumok, letölthető hanganyagok, tréningek. Egy dolgod van csak: jól nézd meg, kire hallgatsz! Sajna azt kell mondjam, sok a kókler a szakmában, sőt még azok sem feltétlenül mondanak mindig helytálló dolgokat szakmailag, akik piacvezetők. Egy kritériumod legyen a szűrésnél: a Te céljaidat szolgálják a megszerzett ismeretek, és ne dőlj be a legcsillogóbb, leghangosabb marketinggel hirdetett újdonságoknak.
 • vedd meg a tudást! Ha nem megy az önálló feldolgozás, mert túl sok az info, mert nincs rá időd, hogy Te böngészd végig az infohalmazt, akkor vedd meg egy szakember tudását! A céljaidnak megfelelően ez lehet pénzügyi tanácsadó is, de ha a pénzügyi IQ csiszolásánál maradunk, akkor keress egy jó pénzügyi életvezetési coach-ot. (Nem muszáj pont ezt, de itt van egy lehetőség… 🙂

Előtted a pálya! 

Kreatív pénzügyeket mindenkinek!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube