Karácsonyi pénzügyek 2 – Megoldások

A múlt heti postom után egész kis polémia alakult ki a hozzászólások között azzal kapcsolatban, hogy mennyire ünnep vagy üzlet a karácsony. Ami nagyon érdekes, mert nem igazán erről akartam írni, de valahogy ez csapódott le szinte mindenkiben… Amiről én ugyanis írni akartam, az a karácsony lelki háttere, hogy miért is érezzük úgy, hogy szükségünk van a karácsonyra, és mi az, ami miatt időnként erőn felül akarunk anyagilag is teljesíteni karácsonykor. Mert alapvetően ez az a pont, ahol elcsúszunk ebben a mai világban, a kereskedelem erre csak rájátszik. Ha viszont ezzel tisztában vagyunk, akkor ki tudjuk dolgozni magunknak azokat a megoldásokat, amelyekkel kicselezhetjük ezt a mélyről jövő, evolúciósan kódolt igényünket – és vele együtt a kereskedelmet is.

A karácsonyi hadművelet

Tudom, sokan így élik meg a karácsonyt az ezernyi tennivalójával… Én sokkal inkább híve vagyok annak a nézőpontnak, hogy ha már a karácsony ünnep, akkor legyen is az: éljük át valami különlegesnek, és a vele együttjáró feladatokat is a felkészülés, az ünnepvárás részének. Ehhez persze nem árt néhány szempontot nem egyszerűen betartani, hanem a magunkévá tenni…

 • ne vállaljuk túl magunkat!… de másnak se vállaljunk be sokat– ne csak pénzben, hanem időben sem, mert annak mindig csak idegösszeomlás lehet a vége. Na és persze érzelmileg sem kéne… A karácsonnyal kapcsolatban

  Allan és Barbara Pease könyve erősen ajánlott olvasmány pároknak karácsony előtt…

  ugyanis elég változó a teherbírásunk, a karácsonyi készülődést ugyanis a normál leterheltségünk mellett kell letudnunk, és ez bizony már nem mindenkinek fér bele az érzelmi határaiba… Itt persze elsősorban a párodra gondolok, mert érdekes módon a párkapcsoaltokat teszi mind közül a leginkább próbára a karácsonyi stressz. Ezért nem árt olyan dolgokat is bekapolni a karácsonyi „elsősegélyládádba”, mint türelem, empátia, a 10-ig számolás képessége, valamint igenis kérdezzük meg a párunkat, beszélgessünk el vele, hogy ő miről mit gondol. Jobban jársz, ha nem célozgatsz, hanem egyértelműen fogalmazol, mert tuti lesza  félreértés, ami garantált veszekedésbe csap át. A pénzügyi vonzatairól már nem beszélve, amikor valami ilyesmi miatt nem a vágyott ajándékot veszed meg a másiknak, így az csak porosodni fog a szekrény mélyén – azaz kidobtad a pénzt az ablakon… (Erről nagyon jókat ír Allan és Barbara Pease a Karácsonyi fegyverszünet c. könyvében.)

 • mindenképpen tervezzük meg a karácsonyt jó előre! – ne novemberben kezdjünk el gondolkodni azon, hogy miből lesz ajándék és ünnepi vacsora. Ha nagy a család, akkor különösen érdemes már jóval hamarabb elkezdeni a gyűjtést, mert így havonta kisebb összegekkel megúszható a szükséges pénz előteremtése. Én személy szerint már júniusban elkezdem összeírni a kívánságlistákat az elejtett megjegyzések alapján. Ez azért is jó, mert így nem kell az utolsó pillanatban agyalnom azon, hogy kinek mit adjak, mert már kész listával tudom megtámadni a boltokat, webáruházakat. Arról nem is beszélve, hogy így tényleg olyat veszek, készítek majd mindenkinek, amit szeretne is. Harmadrészt pedig nem kell az utolsó hetekre hagynom a beszerzést sem, mert már év közben meg tudom venni a cuccost, ha éppen akkor olcsóbb…
 • tervezd meg a helyszínt is! – és ha már olcsóság: a tervezésnek az is része, hogy hol és hogyan veszem meg az ajándékokat! A webáruház azért jó megoldás, mert házhoz hozzák a holmit, nem nekem kell utánacaplatni. Igen, lehet mondani, hogy de ennek kiszállítási díja van, de azért tessék egy kicsit utánaszámolni: általában 600-900 Ft közé eső összeget szoktak a kiszállításért kérni (átlag méretű csomagot feltételezve). Ezt vesd össze azzal a pénzzel, amennyit a Te időd ér, amit több napos bolttúrával töltesz, ahelyett, hogy a.) regenerálnád a munkaerődet b.) dolgoznál és pénzt keresnél c.) a családoddal lehetnél. Biztosan nem ezer forint alatti összeg jönne ki… Ezen felül: a webáruházakban általában engedményt is szoktak adni a normál, bolti árakhoz képest. További előny, hogy ha törzsvásárló vagy, akkor újabb kedvezményre vagy jogosult. Ha meg még valamilyen kuponod is van, akkor már régen bejött a kiszállítás költsége.
 • a tervezésnek az is része, hogy megállapítjuk az észszerű anyagi kereteket! – statisztikák szerint sokkal inkább hajlamosak vagyunk drágább ajándékot venni, ha tudjuk, hogy a megajándékozott a mi jelenlétünkben fogja felbontani az ajándékát… Miért is? Mert akárhogy nézem is a dolgot, alapvetően „kukkolók” vagyunk: kíváncsiak. És nagyon szeretjük az azonnali visszacsatolásokat is, mert a bizonytalanságot a legtöbben nem állhatjuk. Szóval csillogó szemmel figyeljük, ahogy a szeretteink bontogatják az ajándékainkat – innen pedig már egyenes út a következtetés, hogy annál nagyobb a valószínűsége egy hálás, szuszkiszorítós, nyakbaugrós ölelésnek, minél „nagyobb”, azaz minél drágább az ajándék. (Gondolj csak bele, a pasik miért gondolják úgy, hogy ha ékszert vesznek egy nőnek, az a tuti? És miért gondolja ugyanezt sok nő is??? 🙂 ) Ennek egyetlen megelőzési módja van: jó előre állítsunk be a tervbe mindenkinek egy akkora keretet, amelyből valószínűleg lehet ajándékot venni, de nem kell miatta csődöt jelentenie a családnak. Ajándékra a fejenkénti 5.000 forintos keret még a mai árak mellett is bőven elég, bár itt a család igényszintje az alapvetően meghatározó.
 • ugyanilyen anyagi keretet lőjünk be az ünnepi vacsorához is! – a vacsora is igencsak megterhelő lehet anyagilag, különösen ha nagy a család. A tervezésnél nyugodtan kalkuláljunk kisebb adagokkal, ne főzzünk egy lakodalmas vendégseregnek. De az is megoldás lehet, hogy a családtagok kalákában készítik a vacsorát, és egyikük a sütit hozza magával, a másikuk a köretet, stb. Így kevésbé lesz stresszes a karácsony az időbeosztás tekintetében is. Arról már végképp nem is beszélve, hogy tényleg családi lesz a vacsi – az elkészítéstől kezdve az elfogyasztásáig bezárólag. (Ha még a mosogatásra is rá tudod venni a rokonságot, akkor kitüntetést érdemelsz. Te is, a családod is.)
 • foto: saját montázs

  készítsünk saját kezűleg ajándékokat! – sokan vannak, akik ügyeskezűek, akik szívesen meg is csinálják azt, amit a szeretteiknek szánnak, és még olcsóbban ki is jönnek így. Ráadásul benne van a kezük munkája, ami a szeretet egyik legszebb kifejeződése. (Nem mindenkinek persze, de akinek az ajándék az elsődleges vagy a másodlagos szeretetnyelve, annak mindenképpen.) Az biztos, hogy személyessé tehető vele az ajándékozás. A karácsonyi barkáccsal egyébként nem csak ajándékozás oldható meg, hanem sok esetben pl. a díszítés is, amit a pasik különösen szeretnek pénzkidobásként aposztrofálni. Ellenben ha nagy barkácsguru a párod, akkor nyugodtan rendelj tőle mindenféle díszítést, el sem hiszed, hogy mennyire megváltoznak majd ettől a karácsonnyal kapcsolatos elképzelései… Egyrészt, mert így ő is hozzájárul valamivel a karácsonyi hangulathoz, másrészt, mert így kiszámolható, hogy mennyit spóroltok, ettől jobb érv meg egy pasinak sem kell. Egyetlen kikötés van csak: fogalmazz egyértelműen, mi több, még jobb, ha le is rajzolod, vagy képen megmutatod, hogy mire is gondoltál, akkor nincs félreértés, és nincs veszekedés a karácsonyfa alatt. És még egy dolgot tessék figyelembe venni: az egész díszítgetősdi azért olyan terhes a pasiknak, mert ilyenkor mindig kibukik egy evolúciós hátrányuk a nőkkel szemben, nevezetesen, hogy nincs akkora érzékük a finom részletek iránt. (Tekintve, hogy a nők szemében kétszer annyi a csapsejt, amelyek az apróságok, a színárnyalatok, stb. megkülönböztetéséhez kell, mint a pasikéban, ezen nem is lehet csodálkozni. Mégis mindig felróják nekik a nők… pedig nem tehetnek róla.)

 • adjunk pénzt ajándékba! – a legtöbben ezt anyagiasnak és fantáziátlannak tartják, úgy gondolják, hogy ezzel leértékeljük a szerettünket, mert “még arra sem voltunk képesek, hogy rendes ajándékot vegyünk neki”. Ettől azonban nem kell félni, ha okosan ajándékozzuk el a pénzt.

Volt is már erről szó a hozzászólások között, úgyhogy a jövő héten ezzel újra borzolni fogom az idegrendszeredet – de hátha tudok még újat mondani az ajándékozás pszichológiájáról. 🙂

Pénzügyileg intelligens karácsonyt mindenkinek!

U.I.: jajj, ha már stresszmentes karácsonynál tartunk… itt találsz hozzá rengeteg tippet, ötletet, tanácsot, hogy hogyan kíméld meg a pénztárcádat és az idegeidet is ›››

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube