Ki a pénzügyi lúzer?

Nem is csak általában, hanem mindig azt mondjuk arról, aki kudarcot vall valamiben, pl. pénzügyekben, hogy lúzer. De biztos, hogy az, aki hibázik, az egy életre lúzer lesz?

Mi számít? Az, hogy hibázott, vagy az, hogy hányszor? Netán valami egészen más? 

Mi számít?

Sok minden.

Elsőnek is talán azzal kezdeném, hogy a tanulásnak része a hibázás. Ha jobban belegondolsz, hogyan tanultál meg pl. olvasni, vagy másodfokú egyenletet megoldani, akkor tudod, miről beszélek. A pénzügyek szintén egy olyan terület, ami nem a morfogenetikai mezőben öröklődik, tehát nem a közösségi tudattal fog átszivárogni az egyén gondolkodásába, viselkedésébe. Tanulni kell. Ugyanúgy, ahogy a matekot, történelmet, fizikát – évekig.

foto: stck.xchng

Másodszor azt ajánlanám mindenki figyelmébe, hogy ha a tanulás közben valamit elrontunk, akkor azt úgy nevezzük, hogy hibázunk. Nem pedig megbukunk. A bukáshoz mindig folyamatos rossz teljesítmény kell. Ahogy a suliban sem buktatnak meg csak egy egyes miatt, attól, ha egyet, netán kettőnél is többet hibázol, még szintén nem leszel pénzügyi lúzer.

Ha már a számoknál tartunk: hányszor kell hibáznia egy lúzernek? Azt kell, hogy mondjam, nem a hibák száma fogja eldönteni, hogy lúzer-e valaki vagy sem. Térjünk vissza az olvasás példájához: tudtad, hogy az értő olvasás, vagyis az a szint, amikorra tényleg megtanulsz olvasni, évek kérdése? Ha első osztály végére folyékonyan tudsz olvasni, az még nem jelenti azt, hogy jól, netán tökéletesen tudsz olvasni. Az értő olvasás még a Nemzeti Alaptanterv szerint is negyedik osztály végére követelmény, mert az alkotók tisztában voltak vele, hogy az olvasás évek alatt fejlődik annyira készséggé, hogy az olvasás közbeni megértés is olyan sebességű lesz, mint maga az olvasás. Vagyis hosszú gyakorlás eredménye kell, hogy legyen az eredmény.

Mi az, ami eldönti, hogy valaki lúzer lesz-e bármiben, így akár a pénzügyekben is?

Az, ha nem tanul a hibáiból, és mindig ugyanúgy és ugyanazt próbálja megoldásként, ami már elsőre sem működött. (Igen, itt megint lehet idézni Einsteint az őrültségről… Kicsit már unalmas, az igaz, de ettől még igaza van az öregnek.)

Gondold csak el, mit lehet leszűrni tanulságként a válságból! Tanulj belőle!

Mert mi a válság? Annak a nyilvánvalóvá válása, hogy az, ami eddig olajozottan működött, már nem válik be többé. A válság mindig csak egy megszokott működés, értékrend, viselkedés, stb. ellehetetlenülése. Tünet. Annak a tünete, hogy az, ami eddig volt, már nem jó, nem megy tovább.

Mert megváltoztak a körülmények. Ahhoz meg alkalmazkodni kell. Ahogy az emberek mindig is tették. Igaz, az evolúció kegyesebb volt, általában több ezer évet adott egy-egy nagyobb változás esetén az alkalmazkodásra. Az internet korában, a fénysebességű információk között sajna nincs több ezer éved, sőt általában még egy sem. Talán egy napod, egy heted, jó esetben egy hónapod.

Ezért kell a következő szempontokat figyelembe venned:

Kép: saját szerkesztés

  • merj hibázni! Ha hibáztál, az még nem a világ vége. Feltéve, hogy betartod a következő pontot…
  • tanulj! Tanulj a hibáidból! Vond le belőlük a megfelelő következtetést!
  • találd ki a tapasztalataid alapján, hogy ha ez nem jött be, akkor hogyan lesz ez jó máshogy! (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez az első három pont az önbizalomfejlődésednek is jót tesz…)
  • tervezz! Ha már van elképzelséed a máshogyra, akkor zongorázd végig azt is, hogy milyen eshetőségek következhetnek be, és mindre találj ki egy „máshogy”-at! Azaz kovácsolj terveket – különböző forgatókönyvekkel!
  • légy kreatív! Nem, csak úgy nem biztos, hogy mindenki kreatív tud lenni. Viszont szilárdan hiszek benne, hogy mindenkiben ott van egy kreatív erőmű, csak még nem tudja, hogyan kell beindítani. (Saját példámat hozhatnám fel erre.) A pénzügyi intelligencia egyik legfontosabb összetevője ugyanis a kreatív gondolkodás. ha ez megvan, játszi könnyedséggel fogod összehozni a különböző forgatókönyveket.
  • csináld! A legszebb elmélet, forgatókönyv is csak annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle. És innentől indul be a körforgás, és kezdődik az egész folyamat elölről.

Szóval ahogy a képről is látszik, egyetlen módja van annak, hogy elkerüld a lúzerséget: amíg élsz, tanulsz.

Ja, és nem foglalkozol a károgókkal…

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube