Ki nevelje a gyereket?

Mármint pénzügyileg… 

Egészen megdöbbentem a múlt héten. Több olyan szakmai blogba, fórumba szaladtam ugyanis bele, ahol még szakemberek is attól várták a megváltást, hogy az új Nemzeti Alaptantervbe bekerült(! – sic!) a pénzügyi nevelés, legalább lesz egy kis változás pozitív irányba… Nem tudom, ki olvasta ezen szakik közül az új NAT-ot, én megtettem. És ennek ismeretében határozottan kijelenthetem, hogy a parasztvakítás minősített esete forog fenn.

Ha tudni akarod az igazat, akkor itt a ragyogó alkalom, hogy megtudd, mi is az igazság, és miért számíthat továbbra is csak Rád a gyereked, ha az anyagi boldogulását akarja megalapozni.

Az a nagy igazság, hogy van nekem egy PIQ-koalíció nevű laza formációm, anno még én ötöltem ki, és idén még kissé szétszaladtunk – értsd: mindenki ment a maga dolga után –, most viszont a NAT körüli hangzatos csinnadratta arra késztetett mindnyájunkat, hogy ezt a félretájékoztatást ne hagyjuk szó nélkül. Így aztán fogtam magam, írtam egy szívhez szóló levelet az Oktatásért felelős Államtitkárságnak, amit szét is küldtünk a szélrózsa minden irányába, plusz szakmailag

http://piq-koalicio.hu

megtámogatott minket a Hálózat a Tanszabadságért civilszerveződés is. Ilyenformán nyugodtan állíthatom: mind pedagógiailag, mind pénzügyi IQ szempontjából szakmailag teljesen megalapozott, amit állítunk. Már csak azért is, mert a PIQ-koalícióban mindnyájan olyan vállalkozó(nő)k vagyunk, akiknek ilyen, vagy olyan módon közük van a pénzügyi-vállalkozói gondolkodáshoz: vagy tanítjuk, vagy tanácsadjuk – és legfőképpen mi magunk is személyesen, saját magunkon (no és persze a vállakozásainkon) és a saját családunkon gyakoroljuk. (Tehát kéretik nem jönni azzal, hogy aki nem tudja, tanítja… Elég lapos vicc lenne éppen velünk szemben.)

Lényeg a lényeg: a konkrét nyílt levelet elolvashatod a PIQ-koalíció honlapján, ha szeretnéd, akkor le is töltheted, terjesztheted. Abból kiderül, hogy

  • a NAT 12 év alatt elenyésző óraszámot biztosít a pénzügyi nevelésre,
  • azt sem mindenkinek;
  • azt is négy különböző műveltségterületen szétszórva, amelyek ismeretanyaga köszönő viszonyban sincs egymással.

Következmény:

  • a gyereknek fogalma sem lesz semmiről, mert nem áll össze egésszé az a kevés sem a fejében, amit kap;
  • az is csak nyűg lesz neki, mert továbbra sem magyarázzák el neki, hogy ez erre, az meg arra lenne jó majd Neked, édes gyerekem;
  • maradsz Te a gyereknek, aki tényleg megtaníthatod arra, hogyan is bánjon a pénzzel.

Szóval innen jelentem, hogy ha bárki is abban az illúzióban ringatta magát, hogy majd az iskola megoldja ezt a kérdést innentől kezdve, és Neked nem kell vele ezentúl foglalkozni, akkor nagyon szomorú sors vár a gyerekedre felnőtt korában. Valószínűleg sanyarúbb, mint ahogy Ti most éltek.

Melyik szülő kívánná ezt a gyerekének?

Ha Te nem, és ebben biztos vagyok, akkor a legjobb tanács, amit adhatok, hogy

  • tanulj,
  • csináld,
  • taníts!

Ez tutti haszálni fog. Még a gyerekednek is.

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube