Mi köze az időnek a pénzhez?

Roppant egyszerű az összefüggés, mégis nagyon nehezen emésztik meg a legtöbben. Hogy miért, azt is megtudhatod, ha ezt elolvasod. Meg fogsz lepődni… A cikk eredetileg 2011. április 3-án jelent meg az eznemjatek.hu oldalon.

Amikor a közgazdászjelöltek elkezdik tanulni az alapfokú varázslást, már akkor megtanulják ezt az alapvető összefüggést. A kisördögöd azonban jól láthatóan sosem tanult közgazdaságtant. Vagy ha tanult, akkor jól titkolja, mert Neked valahogy elfelejtette ezt az egyszerű tényt megemlíteni, hogy

induló tőke X idő = felhalmozott tőke (vagyon)

Az összefüggés roppant egyszerű, és ha összeszűkített szemekkel egy kicsit közelebb hajolsz a képernyőhöz, akkor rögtön látni is fogod a lényegét. Minél hamarabb kezdesz el takarékoskodni, befektetni, annál kisebb induló tőke kell ugyanakkora vagyon felhalmozásához, mert több időd van rá, hogy dolgoztasd a kevesebb pénzed. Ugyanakkora vagyont fel lehet építeni rövidebb idő alatt is, csak akkor sokkal több kezdőtőkét kell hozzá összelapátolni. Szóval keservesebben fog menni. Ezért nem mindegy pl., hogy a nyugdíjadra már az első keresetedtől kezdve elkezdesz félretenni, és be is fektetni, vagy csak az utolsó 10 évben kapsz észbe, hogy jujj, mi lesz.

Ami a Napnál is világosabb ebből az összefüggésből, hogy az idő és a pénz nem hogy édestestvérek, hanem egyenesen ikrek, bár kettejük közül, akárhogy nézem is, az idő a domináns.

Ehhez képest mit szoktál hallani a kisördögtől?

 • Most még fiatal vagyok, most még „élnem” kell, olyan messze van még a nyugdíj, meg a saját lakás, család, gyerek, majd foglalkozom vele, amikor eljön az ideje!
 • A problémát akkor kell megoldani, amikor az felmerül. Addig minek rágjam magam olyan miatt, ami még be sem következett???
 • Hogy tudnék én félretenni a nyugdíjra, amikor a mostani gondjaimat is alig tudom megoldani? A lakásrezsi, a törlesztő részlet, most született a gyerek… Nem kéne fontossági sorrendet tartani???

A kiskakas peckesen kapirgál a kerítés mellett, a kisördög dumájára pedig úgy elkezd röhögni, hogy alig bír felszállni a kerítésre, mert hát azért mégis csak ki kell hirdesse országnak-világnak, hogy most dob át a palánkon a patás, nehogy elhidd egy szavát is:

„Tudod, kispajtás, nem hittem, de tudod még fokozni, egyre viccesebb vagy! Vagy ez genetikailag kódolt a magyar néplélekben, hogy ej, ráérünk arra még? Mire érsz rá? A mókuskerékre, meg arra, hogy esélyes legyél a BAR-listára? Na, szedd össze Magad, nézz a tükörbe, és úgy mondd el Magadnak még egyszer ugyanezt! Talán Te is összeszégyelled Magad…”

Akkor most jön a szokásos kiveséző, hogy mitől lett már megint olyan jókedve a kiskakasnak, mintha berúgott volna:

 • Most még fiatal vagyok, most még „élnem” kell, olyan messze van még a nyugdíj, meg a saját lakás, család, gyerek, majd foglalkozom vele, amikor eljön az ideje! – Miért, aki nem jár minden este bulizni, az már temesse el magát? És meddig vagy fiatal? Hogy megy ez? Egy reggel arra ébredsz, hogy megöregedtél? Akkortól már illik bulizni járni, vagy mi? Különben meg van valami kizáró ok, ami miatt ne lehetne egyszerre félretenni, a félretett pénzt befektetni, és mellette bulizni is járni? Max annyi, hogy Te hogyan döntesz: feltétlenül Magadra kell szórnod az egész havi fizetésed a fiatalságod nevében, vagy esetleg fiatal felnőtt akarsz lenni, aki bulizik hétvégente, de azért kicsit tovább is lát, mint a következő három hónap? Való igaz, van némi pszichológiai megalapozottsága annak, hogy fiatalon az ember így gondolkodik. Egy Jaques Eliot nevű úriember ugyanis nem kevesebbet állít, mint azt, hogy minél idősebbek vagyunk, annál hosszabb távra vagyunk képesek ellátni, vagyis gondolkodni és terveket készíteni. Elég jó pontossággal be is lőtte az időtávokat:

Életkor

20 év 34 év 41 év 48 év 55 év 62 év

Időtáv

14 hét 8 hónap 1 év 2,5 év 8 év

25 év

Mindez azt jelenti, hogy huszonévesen tényleg csak néhány hónappal előre vagyunk képesek gondolkodni és a család, a nyugdíj baromi messzeségek ködébe vesznek. Mire egy józan befektetéshez való, huszonéves időtávot is képesek vagyunk átfogni a gondolatainkkal, addigra elmúltunk 60 évesek, és csak reménykedhetünk, hogy van még hátra huszonévünk, amit átgondolhatunk. Ez azonban ne tegyen elégedetté, és ne intézd el annyival, hogy akkor tökfölösleges hadakozni ellene, ha ez így van. Így van, de nem muszáj, hogy így is maradjon! A felelősség meg a tudás csodálatos dolgokra képesek!!! Mint mindent, ezt is meg lehet, sőt mostanság már meg is kell tanulni! Ha nem megy, akkor segítünk! Kétféleképpen teheted ezt meg:,

 1. feliratkozol a hírlevelemre, és ennek folyományaképpen elvégzed az Alaphang tréninget,
 2. egy kicsit vársz, aztán megveszed Papszt Kriszta barátném nemsokára megjelenő Befektetési 1X1 c. e-bookját, hogy tisztában légy a befektetések alapjaival!

Szóval lehetsz fiatal, „élhetsz” is, de mellette tudsz félre is tenni. Ha az tart vissza, hogy kevés a fizetésed, akkor jól nézd meg megint a képletet, hogy ha kicsiben kezded, de időben, akkor is építhetsz Magadnak vagyont.

 • A problémát akkor kell megoldani, amikor az felmerül. Addig minek rágjam magam olyan miatt, amimég be sem következett???– Aha, a probléma akkor merül fel, amikor nyugdíjba mész, és a postás kihozza az első

  Pató Pál úr - Ej, ráérünk arra még??? Ez már a XIX. században is ciki volt...

  nyugdíjad? Akkor mit fogsz csinálni azon kívül, hogy rázod az öklöd az éppen aktuális kormányra, meg szentségelsz? Nem a probléma fog később bekövetkezni, az már bekövetkezett – ahogy az egyik pénzügyi tanácsadó ismerősöm fogalmazta: abban a pillanatban, ahogy egy magyar állampolgár megszületik, nem lesz nyugdíjproblémája, hanem már van -, csak a nyugdíjba meneteled következik be később. A kettőt nem árt külön kezelni, mert a nyugdíjba lépésed időpontja egy dolog, de nyugdíjproblémád már most is van. Sőt már gyerekkorodban is volt, csak akkor még nem nagyon foglalkoztatott a dolog, max az, hogy ki vette el a homokozó lapátod, vagy kicsit később, hogy ki nyúlta le a nődet/fiúdat. Úgyhogy most próbáld úgy nézni a dolgot, hogy biztos, hogy még mindig ott tartasz, hogy a homokozóban ülsz a vödörrel és a lapáttal???

 • Hogy tudnék én félretenni a nyugdíjra, amikor a mostani gondjaimat is alig tudom megoldani? A lakásrezsi, a törlesztőrészlet, most született a gyerek… Nem kéne fontossági sorrendet tartani??? – Tulajdonképpen az előző kifogáskereső játék másik verziója. Igen, ha már emlegette a kisördög a fontossági sorrendet, azt bizony kell tartani! Mondjuk pl. kezdjük ott, hogy már most rögtön egy 100 m2-es ház miatt kell adósságba verned Magad, vagy amíg csak hármacskán vagytok, elég a kisebb is, kisebb adóssággal? Mert az kétségtelen tény, hogy lakni azt kell valahol, és azt is aláírom, hogy a mai magyar bérrendszer nem mindenki számára alkalmas arra, hogy hitel nélkül oldja meg a lakáshoz jutás kérdését. De ha már észszerűen gondolkodsz, és úgy méred fel a saját teljesítőképességedet, és eszerint állítod fel a prioritásaidat, akkor lesz ugyan adósságot, de nem annyi, amitől így akár hamarabb meg is tudsz szabadulni. Az így fizetendő kevesebb hitel és a nagyobb hitel közötti különbözet pedig akár megtakarítás is lehet, amiből már megindulhatsz, ha ügyesen forgatod. És akkor itt is belép a befektetés, és akkor már itt is belép az idő-tényező…

Szóval először gondold végig, hogy állsz az idővel, aztán sürgősen rúgd ki a kisördögöt!

Heti ráadásmozi:

Ideje másképpen gondolni a saját idődre, mert az a pénzzel ellentétben véges: már soha nem lesz több belőle. Pénzed még akármikor lehet több, de időd sosem – legalábbis a mi földi körülményeink között.

Addig, amíg a tér-idő kontinuumot nem tudod úgy elhajlítani, hogy tetszőlegesen pattogj az időben, addig itt egy video, amin érdemes elgondolkodnod…

Ez a tartalom nem elérhető.
Légyszi, engedélyezd a sütiket a böngésződben a megtekintéshez.

A kommentek között meg elmondhatod, hogy milyen gondolataid támadtak a film megnézése után…

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube