Mitől jó a lét?

A bejegyzés eredetileg 2011. február 6-án az eznemjatek.hu oldalon jelent meg. Mivel a vagyonra vonatkozó mítoszok, tabuk és hiedelmek döntögetése még a mai napig is aktuális, ezért itt van újból. Kicsit frissítve. 

Tedd a szívedre a kezed: hányszor hagyta már el a szádat, hogy majd ha ez, vagy az meglesz, megtörténik, ha ezt, vagy azt eléred, akkor jobb lesz, akkor megoldódik valami nagy gondod, akkor jobb lesz Neked vagy a családodnak, vagy mindkettőnek? Ha sikerült legalább megsaccolni, akkor nézzük meg azt is, hogy hol van ebben a kisördög…

A kisördög ugyanis hangzatos mondatokba csomagolja azt, hogy éppen mire is kell várnod ahhoz, hogy valami javuljon azéletedben. Például ilyenekbe:

  • A jólét az anyagi helyzetemtől függ.
  • Ha több pénzem lenne, akkor megengedhetném magamnak, hogy…
  • A több pénz több vagyon, pl. nagyobb ház megszerzésére ad lehetőséget.
  • A társadalmilag elismert pályák hoznak pénzt.

 

Na, ezt most végighallgatta a kiskakas is, és már kukorékolja is a magáét a kerítés tetejéről:

„Na, ne csináld már, hát hiába beszéltem eddig? Te tényleg azt gondolod, hogy ha VALAMI történik, akkor Neked jobb lesz? Mi az a VALAMI? Tudod? Nem Neked kéne csinálnod, amiről tudod is, hogy MI AZ?”

A coach (köz)beszól: 

Aki olvasta Steven Covey könyvét, A (kiemelkedően) sikeres emberek 7 szokását, az tudja, hogy mi a különbség a reaktivitás és a proaktivitás között. A reaktív ember az, aki mindig csak „elszenvedi” a világ történéseit, sodródik az árral, reagál a külvilágra. A proaktív ezzel szemben maga hozza létre a történéseket a világban, ő alakítja a külvilágot. Nézd meg most ebből a szemszögből a kisördög dumáit! Hová sorolnád? Mi a benyomásod? Nézz a sorok mögé! Mit mondanak ezek a mondatok valójában a reaktív és a proaktív gondolkodásról? 

Vesézzük ki, hogy mire is gondolt konkrétan a mi szemtelen baromfink!

  • A jólét az anyagi helyzetemtől függ – óriási tévedés! A jó(l)lét sokkal inkább attól függ hogy a jelenlegi helyzetedből mit tudsz kihozni. Nem tudom, ki emlékszik rá, a takarékossági világnap alkalmából itt is mutogattam azt az idős nénit, aki havi nevetséges összegből élt egész jó színvonalon. Rengeteg találékonyságra volt szüksége hozzá, de  nem sajnálta gyötörni a szürkeállományát. Meg is volt az eredménye. Nem ő a világ leggazdagabb embere, de az biztos, hogy a hasonló anyagi helyzetű emberek kifejezett többségétől jóval gazdagabb. Ugyanis tudta, hogy mit akar, és CSINÁLTA, amit ennek érdekében szükségesnek gondolt. Vagyis volt konkrét célja, és ennek elérésére kigondolt konkrét terve. Vagyis a jólét a gondolkodástól, a szemlélettől, a költekezési, a megtakarítási és a befektetési szokásaidtól függ.
  • Ha több pénzem lenne, akkor megengedhetném magamnak, hogy… – ugyanez másképpen ragozva. Ha más lenne az anyagi helyzetem, akkor megtehetném, megvehetném, stb. Miért gondoljuk úgy, hogy a jó(l)létünk mindig valami tárgyiasult formát kell, hogy öltsön??? Biztos, hogy akkor lesz meg a vágyott jóléted, ha még nagyobb, még szebb házzal, kocsival, akármivel veszed Magad körül? Miért nem lehet azzal jól élni, ami már megvan? Jó, persze, kellenek a célok, lehet többre, szebbre vágyni. De ami már megvan, az miért ne tölthetne el már most is elégedettséggel? Miért nem lehet azt kiélvezni, miért kell öt perc után elégedetlennek lenni, hogy de a még szebb, még jobb, még újabb kell??? Mondtam, a jó(l)lét érzése nem elsősorban attól függ, hogy mid van, hanem attól, hogy mit tudsz kihozni belőle.
  • A több pénz több vagyon, pl. nagyobb ház megszerzésére ad lehetőséget. – Hát, ez igaz is lehet akár, de csak két feltétel teljesülése esetén. 1. Ha a több pénzt nem elszórod, hanem a jórészét megtartod. Amit megtartasz Magadnak, az lesz ugyanis a vagyon alapja. 2. Ha különbséget tudsz tenni az eszközeid és a forrásaid között. Mondjuk, hogy eszköz, ami pénzt hoz Neked, és forrás, ami pénzt visz. Na, eszerint gondold végig, hogy amit eddig a vagyonodnak hittél, az tényleg vagyon-e, vagy csak egy pénznyelő… Mert akkor hiába a több pénz, a kiadásaid is nagyobbak lesznek, és nem tudni, hogy több is marad-e Nálad.
  • A társadalmilag elismert pályák hoznak pénzt. – Hát, éppen hozhatnak azt is, de azért próbálj meg tovább látni az orrodnál, ill. az elkövetkezendő 5-10 évnél. A társadalmilag elismert pályák ugyanis elsősorban hírnevet, elismertséget hozhatnak. Ezt lehet egy darabig pénzre váltani. Ez viszont a divattól, a trendektől függ. És ha elmúlik, vagy változik a divat? Hadd ne legyen a megélhetésed a divat kérdése. Ez vonatkozik a gyerekedre is: az ő pályaválasztása se lehet trendek, divatok függvénye.

Akárhogy nézzük is, a kiskakas kukorékjának egy nagy lényege van: a vagyonodat nem az állam, nem a munkáltatód, nem a társadalmi elvárások, divatok, trendek fogják az öledbe pottyantani. Hanem Te leszel az, akinek észre kell vennie, hogy milyen lehetőséget biztosít erre az állam, a munkáltató, milyen divatokat, trendeket tudsz tartósan(!) kihasználni, – vagyis hogy egyesegyedül Te felelsz azért, hogy mekkora a vagyonod, és hogy mennyire érzed Magad jól a bőrödben emiatt.

Mit tettél ma azért, hogy vagyonos, hogy gazdag legyél? Leültél a TV elé, hogy ez Neked jár, vagy megkerested azt a lehetőséget, ahol kedvezően, akciósan, egyéb kedvezményekkel tudsz színházi, múzeumi, galéria-belépőhöz jutni? (Netán volt nyílt nap, és ingyen mehettél volna el??? Mint pl. a Múzeumi napok, Múzeumok éjszakája, stb.)

Ez is része ugyanis az életszínvonalnak és a pénzügyi intelligenciának, hogy mennyi élményhez jutsz. És mindet nem is kell megvenni sem.

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube