Mivel jár a pénz?

A post eredetiben az eznemjatek.hu oldalon jelent meg. (Most meg az eznemjatek.com-on olvasod.) Még most is képes vagyok meglepődni azon, hogy a pénz mennyire meghatározza az életviteledet. Pontosabban nem is a pénz… hanem az, amit gondolsz róla! Figyelj csak!

Újabb kihívást intézett szájkaratéban a kisördög a kiskakashoz – még mindig nem fogyott ki ugyanis a témákból, még mindig vannak olyan, bármikor bevethető mondatai, amikkel képes hülyíteni Téged. Ha már egyszer életstílusnál, életvitelnél tartunk, akkor még egy nekirugaszkodásra lehetőséget adok a kisördögnek, mert hát még egy ördögnél is a remény hal meg utoljára…

És még egy figyelmeztető lövés: ha már egyszer életvitel a téma, akkor muszáj, hogy kitörjön belőlem a coach is… Szóval megint több szereplős a meccs, de vigyázni fogok rá, hogy követhető maradjon a mérkőzés!

Kisördög tehát összeszedte magát életstílus témában az utolsó körre, és már nyomja is:

 • A család és a munka nem egyeztethető össze – különösen nőknek!
 • Lehetsz vállalkozó, de akkor onnantól nincs hétvégéd és ünnepnapod!
 • A pénz simogatva jó… (A szólásmondás második fele, bár teljesen a kisördögre vall, nekünk nem volt vállalható, így kimoderáltuk…)
 • Csak kemény munkával lehetsz gazdag/tehetős!
 • Rakd élére a garast, akkor élsz majd jólétben!

Van még több is, de terjedelmi okok miatt leállítottam a kisördögöt. Te viszont nyugodtan megírhatod itt a kommentek közt, hogy Neked milyen válogatott sumák dumákat tartogat a saját, házi, külön bejáratú, személyi kisördögöd!

Nem tudom, látszik-e a képernyőn innen és a biteken túl, de kiskakasunk hiába is próbálna kukorékolni, mert a taraja átváltott lilába, és a felháborodástól csak hörgésre futja – ami ha jobban meggondolom, kész szerencse, mert különben felrobbanna…

“Te szerencsétlen, féleszű, ördöganya-szomírtó! Fogd a bölcsességeidet, és menj velük a pokolba! Te is, meg a dumád is oda valók vagytok! Ezeket a bölcsességeidet a népmesékből hoztad? Ott még jók voltak, de most már a XXI. századot írjuk, kisördög! Elfelejtetted áramvonalasítani a nézeteidet! A fene vigye! Öregebb, mint a Föld, mégsem lett bölcsebb egy kénatomnyit se!”

Ahhoz képest, hogy a kiskakasnak komoly gondjai voltak a lélegzetvétellel, egész jól nyomta, mindazonáltal továbbra is javaslom neki a kénes gyógyfürdőt és egy heti pihenést. Szóval relax, kiskakas, innentől átveszem!

Előljáróban csak annyit, hogy ritka valóságtól elrugaszkodott mondatokat kaptál a kisördögtől. Na, nem mintha nem lett volna jogos némelyikük régebben, mondjuk nagyjából 50-100 évvel ezelőtt, de van olyan is, amelyik már régen sem igazán kellett volna, hogy úgy legyen. Na, ugorjunk neki!

 • A család és a munka nem egyeztethető össze – különösen nőknek! – hajjaj, nem is tudom, szerintem Simone de Bovoire most kezdett el úgy forogni a sírjában, hogy csak úgy füstöl. (A francia írónő ugyanis a XX. századi feminizmus egyik vezéralakja is volt.) Hogy Neked nehezen egyeztethető össze? Lehet. És miért? Azért, mert eddig mindenkitől ezt hallottad? És el is hitted?

A coach (köz)beszól: 

Fordítsunk ezen a kérdésen egyet, amúgy coach-osan: mit próbáltál már azért, hogy össze tudd egyeztetni? Csináltál már valamit másként? Mit? Milyen eredménnyel? Milyen pozitív tapasztalatokat tudtál leszűrni a kísérletből? Kaptál-e segítséget? Volt-e ehhez példaképed? Példaképekkel ugyanis tele vagyunk ezen a téren is. Nem is kell nagyon messzire menni: nézz szét itt Langmár Zsuzsanna oldalán, és tanulj abból, ahogyan ő csinálta!

 • Lehetsz vállalkozó, de akkor onnantól nincs hétvégéd és ünnepnapod! – Hmmm… Tudod, vállalkozó vagyok/leszek, kicsit még tudathasadásos az állapot, mert még eléggé az elején tartok. Egyet viszont mondhatok: vállalkozni azért kezdtem el, mert azt akartam, hogy olyan munkám legyen, ami mellett van elég időm a családomra, magamra és a háztartásra is. (Ebben a sorrendben.) Nem azt mondom, néhány dolgot ennek érdekében át kellett szerveznem, mert a nap nekem is csak 24 órából áll. És kellett hozzá a családom támogatása is, mert pl. a háztartásban a nagyobb gyerekeim egyre többet segítenek. De még mindig ott vagyok minden gyerekemnek, ha kérik, még minden este én mondom a mesét a kicsinek, és még a farsangi jelmezt is én készítettem a fiamnak. Ugyanúgy hozom-viszem őket edzésre, különórára, vagy a nagyszülőkhöz látogatóba. Még mindig én takarítok, főzök, mosok, vasalok. Szóval igen, egy vállalkozónak kell dolgoznia, időnként nem is keveset, a beindításkor pedig folyamatosan és intenzíven. De hogy ne lehetne pihenésem, ünnepnapom, ne tudnék elmenni nyaralni a családdal, mert vállalkozó vagyok, azt csípőből tagadom!!!

A coach (köz)beszól: 

Van benne valami, de azért hadd kérdezzem meg: aki ezt mondta Neked, az maga is vállalkozó? Tapasztalatból beszél? Vagy csak osztja az általános népi bölcsességeket? Ő ilyenkor mire gondol? A tényleges veszélyektől akar megóvni, vagy attól, amit ő veszélynek hisz? Ha nagyon mélyre ások, akkor talán még azt is megkérdezném, hogy biztos-e, hogy az illetőt az aggodalom vezérli, amikor ilyeneket kérdez, vagy netán nem akarja azt, hogy különbözz tőle? 

 • A pénz simogatva jó…– mint írtam már, a szólás másik felével nem foglalkozunk, mert az annyira minősíthetetlen. (Még a kisördögtől is nagyon gyepes megközelítés…) Most viszont visszakérdezek: mit értesz az alatt, hogy a pénzt simogatni kell? Ha azt, hogy gyűjtögetni, rajta ülni, mert attól érzed Magad biztonságban, attól érzed úgy, hogy Te vagy Te, akkor jelentem, kérj nálam időpontot egy coaching ülésre! A pszichológus valszeg azt mondaná, hogy önértékelési problémáid vannak, hogy ennyire a pénzhez képest határozod meg Magad, én meg azt mondom, hogy vannak olyan nézeteid, amik akadályozzák a boldogulásodat. (A kiskakas meg csak simán azt, hogy zsugori fösvény vagy.)

A coach (köz)beszól: 

Mit érzel, amikor a pénzre gondolsz? Mitől érzed Magad anyagilag biztonságban? Légy őszinte! Itt nincs jó és rossz válasz! Csak árulkodó…

 • Csak kemény munkával lehetsz gazdag/tehetős! – ld. a vállalkozásról szóló részt. Hasonló jókat tudok most is írni: az, hogy bele kell dögleni a melóba, mielőtt elérnéd a jó(l)létet, egy önkorlátozó baromság. Belehajszol (feleslegesen) a rengeteg munkába, és nem engedi, hogy közben megnézd Magadnak az élet naposabbik felét is. Hogyan lehetsz akkor mégis vagyonos? Hm… Hallottál már a mindenféle befektetési formákról? Egyikkel-másikkal még olyan sok dolgod sincs, időnként ránézel, hogy változtass-e valamin, egyébként pedig nem Te dolgozol, hanem a pénzed dolgozik Neked. És ne gyere azzal, hogy de ehhez sok pénz kell! Valahol mindenki elkezdte, azok a self-made milliomosok is, akik pedig nem sokkal rugaszkodtak neki a csúcsnak. Összesen annyi, hogy fokozatosan haladtak előre. Ha nem tudod, hogy ezt hogy kell, akkor van két javaslatom: az egyik később lesz aktuális – a majdan megjelenő Befektetési Kisokosom, de ez már inkább középhaladóknak való; a másik pedig a mostani Alaphang tréning, mert ez teljesen alapozó. És nem is kell hozzá sok minden, csak annyi, hogy feliratkozz…

A coach (köz)beszól:

Számodra milyen pénzszerzési lehetőségek léteznek, amelyek törvényesek, és amelyekre kéepsnek érzed Magad? 

 • Rakd élére a garast, akkor élsz majd jólétben! – ez nekem a pénzsimogatás és a kemény melóval szerzett zsé kombójának tűnik. Rakd élére a garast, tehát gyűjts belőle, amennyit csak tudsz, takarékoskodj, dolgozz, oszd be, úgy majd lesz. De ha minden idődet azzal töltöd, hogy élére állítsd a pénzt, akkor csak a pénzgyűjtéssel leszel elfoglalva. Lehet, hogy sok pénzed lesz, de egyrészt, nem biztos, hogy értéke is lesz (ha csak a matracba rakod, vagy a bankba, akkor az infláció megzabálja a pénzed értékét), másrészt hiába lesz a Tiéd a sok pénz, ha nem tudod valami “élőre” váltani, vagyis nem tudod élvezni. Ez az önmagáért való l’art pour l’art takarékosság – hááát, nem is tudom, engem nem igazán vonz. És Téged?

Még mindig úgy gondolod, hogy az, hogy milyen az életstílusod, hogy hogyan élsz, attól függ a legnagyobb mértékben, hogy mennyi a pénzed? Mert szerintem egész más dolgoktól:

 • az időbeosztásodtól,
 • vagyis a prioritásaidtól,
 • végső soron pedig a gondolkodásodtól.

Tanulj meg gondolkodni!

Hogyan kezdd? Mondjuk itt! Katt ide!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube