Most mi lesz? – avagy coach és gazdagság

Tutti, hogy voltál már Te is nehéz helyzetben, vagy éppen most is abban vagy. (Ki ne lenne abban, amikor mindenhonnan dől a  válság, ugye?)

Aztán jönnek a guruk, és azt mondják, hogy dehogy van válság, az csak egy öngerjesztő duma, aki bedől neki, márpedig a piacok, a cégek, stb. mind be szoktak neki dőlni, és attól lesz válság, hogy valakik ezt tényleg benyelik.

Akkor most ott állsz Te, hogy most van válság, vagy nincs válság?

Elég nehéz elhinned, hogy nincs, amikor mindenfelé csak az elbocsátásokat, a drágulást látod – és ez bizony a Te pénztárcádban is válságközeli állapotot idéz elő. Ilyenkor jön elő valahonnan hátulról, a fülünk mögötti kispolcról, a legeldugottabb agyzugból a kérdés:

most mi lesz? 

Na, itt van az a pont, ahol eldől, hogy válság lesz-e a pénztárcádban (is), vagy sem.

Coachként ugyanis szilárdan állíthatom, hogy ha hagyod, hogy bekapcsolja a kisördög a szövegládát, akkor lesz válság is. Mit is magyaráz ilyenkor a kis patás?

  • Ember, nézz szét! Mit akarsz Te? Hogyne lenne válság? Húzd össze a nadrágszíjat, aztán majd csak átvészeled valahogy ezt is.
  • Válság van! Válság van! Kezdj el izgulni, hogy megmarad-e a melóhelyed, hogy drágul-e majd a benzin, a kaja, a rezsi, a gyógyszer, meg a többi!
  • Na, most jól ráfaragtál! Azt hitted, hogy majd építesz egy kis vagyont, meg kivéded az inflációt és befektettél. Na, és, mi történt? Zuhannak az árfolyamok! Válság van!
  • Benne ülsz a szószban, haver! De sebaj! Majd jön az állam, a melóhely, a szüleid, a gazdag rokon, stb., akik majd kisegítenek.

Na, most kell, hogy jól a füledbe kukorékoljon a kiskakas az Eznemjáték Vidámpark kerítéséről! Nem fog sok mindent mondani, de hidd el, az hasznos lesz. (És ütni fog?)

„Kukuríkúúú, válság van, persze, hogy válság van. A szemed ne csukd be, a füled ne fogd be, a szádra ne tegyél lakatot! Az az állítólag bölcs majmoknak való. Te csak járj nyitott szemmel, füllel és szájjal! Aztán ha mindent megnéztél és meghallgattál, ami csak szükséges volt, akkor vegyél egy jó mély levegőt, és válaszolj két kérdésre: 

  1. hogyan lehet az én helyzetemen változtatni?
  2. mi az, amit már megpróbáltam, és mi az, amit nem? 

Ennyi az egész!”

És tényleg ennyi az egész!

Itt már a coachnak sincs sok mondanivalója, mert a kiskakas mindent elmondott, amit ő is mondhatott volna.

Jól nézd meg ezt a pár mondatos leírást, mert tökmindegy, hogy milyen válságról van szó, pénzügyiről, párkapcsolatiról, vagy éppen egészségiről, mindegyikben használható.

Először is: járj nyitott szemmel, füllel! Gyűjts ismereteket, tapasztalatokat, információkat. Nem mindent, csak ami szükséges ahhoz, hogy elérd a célodat: változtass az anyagi helyzeteden – a válság ellenére is. Az is éppen elég sok lesz.

Másodszor: még a szádat se tartsd csukva! Érdekes és hasznos infokra tehetsz szert ugyanis, ha beszélgetsz, és oda is figyelsz arra, amit a beszélgetőtársad mond. Ehhez sem kell sok minden: csak jól meg kell válogatni a beszélgetőtársad. A problémád szempontjából nem árt, ha kompetens, azaz illetékes az illető, vagyis neki magának is van elsőkézből, személyesen szerzett tapasztalata a válság túlélésében.

Harmadszor: ha ezt már mind megcsináltad, és kellő info áll rendelekezésedre, elméletben felkészültél a megoldásra, akkor tedd fel Magadnak azt a bizonyos két kérdést, amit a kiskakas a füledbe kukorékolt. Miért pont ezeket? Mert ezek nem engedik, hogy másra hárítsd annak a feladatát, hogy kimássz a csávából! Te fogsz megoldást keresni, méghozzá olyanokat, amiket Te is képes vagy megcsinálni, végrehajtani, kiötleni, stb. A hangsúly a csináláson van. Hogy összegereblyézed az infokat, annak alapján kitűzöl célokat, ahhoz vezető megoldásokat tervezel, és döntéseket hozol. Te. Senki más. Mert a Te válságstratégiád a Te ügyed. Senki másé. (Coachingban ezt hívjuk proaktív magatartásnak, gondolkodásnak.)

Ha tetszik is ugyan, amit a kiskakas magyarázott, de még mindig nem tudod, hogyan is fogj neki, merre indulj el, akkor itt egy tipp: kattints ide! Itt olvashatsz egy kicsit bővebben is arról az új tréninglehetőségről, amely egy éven keresztül (igen, jól olvasod!) vezet végig az életed minden területén, és tanít meg arra, hogy észre vedd a lehetőségeket, és egy totálisan új gondolkodásmód segítségével megteremthesd Magadnak és családodnak azt az életszínvonalat, amire már azt mondod, hogy igen, ez kényelmes, ezzel elégedett vagy.

Ha nem hiszed, utánajárhatsz. Kapsz ugyanis némi előzetest. Tökingyen. Az egyik egy e-book formájában érkezik, a másik pedig egy webináriuméban. (Az e-book a pénzügyi neveléshez ad rövid útmutatót, a webinárium pedig a pénzügyi intelligencia alapozáshoz.)  Kis türelem, és szétrobbantjuk a válságsújtotta Életed mostani kereteit, hogy helyet adjunk az újnak, ahol mindig csak azt fogod érezni, hogy határ a csillagos ég!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube