Nők és a pénz – halott ügy?

Anno ez a post is az eznemjatek.hu-n jelent meg. És újból elővettem. Két okból:

 1. egyrészt, mert éppen most olvasom Kim Kiyosaki Gazdag nő c. könyvét (újból) és ez igazán aktuálissá teszi ezt a bejegyzést
 2. másrészt, mert a magyar meglehetősen macho-társadalom a pénzügyek terén is – pedig a legtöbb pasi sem ért a pénzügyekhez, csak magabiztosan élnek szegény, vagy középosztálybeli életet…

Nők és a pénz. Pénz és a nők. Nagyon forgatnod kell ezt a két szót, hogy megtaláld, hol van itt a közös nevező?

Ha ezt a kérdést feltetted, akkor a Te kisördögöd, függetlenül attól, hogy Te nő vagy-e, vagy férfi, valószínűleg ilyeneket sutyoroghat Neked:

 • Á, a nők nem értenek a pénzhez.
 • A nők nem tudnak befektetni.
 • A nők hogy tudnának komoly (befektetési) döntéseket hozni?
 • A pénz kezelése sosem volt a nők dolga.

Ismerősek ezek a mondatok? Hol hallottad? Otthon is ezt láttad Apukádtól, Anyukádtól? Netán még a rokonoktól/szomszédoktól/tanáraidtól is? Hogy a pénzről, vagyonról, befektetésről dönteni a férfi dolga, mert a nő nem ért hozzá?

A coach (köz)beszól:

kérdezd meg néha Magadtól: Szerinted mitől lesz valami igaz? Attól, hogy sokan mondják? Ha így gondolod, akkor jusson eszedbe Kopernikusz, Giordano Bruno, Galileo Galilei, Semmelweiss Ignác, vagy éppen Einstein… hogy Marie Curie-t már ne is említsem (csak hogya  nők se hiányozzanak a sorból)… Ők sem attól lettek az emberiség meghatározó gondolkodói, mert a többség véleméményét igazolták… Néha nem árt egy kicsit a mainstream mögé nézni, és egy-két jól irányzott kérdést elhelyezni! Tudod: “Az egyetlen, amiben nem kételkedem, hogy kételkedem!”

Jó, akkor most hallgassuk meg a kiskakasunkat is:

„Kukuríkúúúúú, Te Nő, ha ez így van, mi a fenéhez fogsz kezdeni, ha egyedül maradsz?”

Tényleg, mi lesz Veled, a Nővel, ha egyedül maradsz? Vagy ha Te éppen nem nő vagy, mi lesz az Édesanyáddal, a Nővéreddel, a Nagynénéddel, a Barátnőddel, ha egymaga marad? Ha valamilyen oknál fogva nem lesz vele férfi, aki beossza a zsét?

Sok a kérdés, de szinte hallom, hogy Te is azzal felelsz rá: Miért maradna/maradnál egyedül?

Csak a példa kedvéért és ne adja az Isten. Mert:

 • mert elválsz/mert élettársad csak simán lelép
 • mert megözvegyülsz
 • mert a szüleid meghalnak
 • mert a szüleid sokáig élnek, de betegek
 • mert nyugdíjba mész

Tipikusan női élethelyzetek.

Nézzük azt a verziót, amikor otthagy a pasid.

Mi marad?

A coach (köz)beszól:

hát, abból, ami a legfontosabb lenne a kilábaláshoz, az önbecsülésedből, általában semmi. Minden nő értéktelennek érzi magát, mert nem kellett a férjének/pasijának. Aztán erre csak rájön még a döbbenet, hogy az anyagi biztonság nagy része is ment a hapsival… De kérdeznék én valamit: a pasin kívül mi tűnt még el? A képességeid? A tudásod? Az addig megszerzett tapasztalatod? A belátási képességed? A döntési szabadságod? A józan eszed? (Na ja, azt érezheted úgy, hogy igen, gyors iramban balra el, de ez csak átmeneti állapot. Amint a düh és a tanácstalanság enyhül, a józan eszed is visszatér. Igaz, olyan érzésed lesz, mintha űrsétát tett volna közben…) Az ÖNÁLLÓSÁGOD??? (Szerintem ezt most kaptad vissza…)

Mi olyan “sétált még el” az Életedből, ami nem a Tiéd? (És itt, légyszi, ne a kocsit, meg a házat, és a bankszámlát sorold fel! A pasi sem volt soha “Tiéd”, mert hát azért valljuk meg őszintén, mégiscsak egy szuverén ürge.)

Póbáltál már valaha is úgy gondolni erre a szitura, hogy ESÉLYt kaptál? ha nem, akkor itt az ideje! Kapcsold be az újratervezés gombot az Életed GPS-én, és gondold újra Magad! Hihetetlen izgi felfedezés lesz, az tutti! Ha mégis úgy éreznéd, hogy egyedül nem megy, mer kell egy csapat, akkor beszállok egy kis kétszemélyes csapatba. 🙂 Itt megtalálsz!

 • az eddigi családi bevételek kisebbik része (a pasi keresi a többet, és akkor is, ha gyerektartást fizet, mellbe vágó lesz az életszínvonalatok csökkenése)
 • a gyerekek (ezen a gyerektartás sem fog érdemben segíteni, kérdezzetek meg egy elvált nőt)
 • a teljes rezsi (abban a szerencsés esetben, ha az ex elköltözik, és a kiscsalád marad a régi kégliben, az ő nagyobb keresete megy, a lakás/ház teljes rezsije viszont marad)
 • és a pénzügyi gyakorlatlanság, mit ne mondjak, tudatlanság.

Na, ez milyen kombináció? Ugye, Te sem érzed túl nyerőnek? Egy biztos, egy elvált, vagy az élettársi kapcsolat végén simán csak elhagyott nő életszínvonala minimum 40%-ot esik, de van, akinek még többet, esetleg 60%-ot is, – pl. azoknak a nőknek, akik minimálbérért dolgoznak, vagy ne adj Isten, háztartásbeliként éltek eddig. Ekkora életszínvonalesést már nyugodtan nevezhetünk zuhanásnak is, és nem csak a nők viselik el, hanem a többnyire velük maradó gyerekek is.

A szülők elvesztése is komoly trauma, még anyagilag is.

Miért?

A coach (köz)beszól:

az első, ami ilyenkor eszedbe jut, hogy semmi sem jut eszedbe. Mert le vagy taglózva. Mert képtelen vagy gondolkodni. Mert szeretett, sőt nagyon szeretett személyeket vesztettél el. Mert ilyenkor az a legelső, hogy megáll az ész, és egy helyben toporog. Mert csak az űr van. Mert csak a zűr van. És itt van a nagy gubanc: már nincs idő arra, hogy gyászolj, hogy kiéld, megéld a fájdalmad, a veszteséged, mert menni kell, mert anyakönyveztetni kell, mert a temetést kell intézni, jaj, még az orvossal is beszélni kell, még a rokonságot is össze kell kürtölni, stb. Nincs időd a gyászodat végigvinni, mert minden más SÜRGŐSEBB és a gyászod elé tolakszik.

Így az csak van ott Benned valahol. És dolgozik. Csak éppen Ellened. Ki a kakukk tud ilyenkor a pénzre gondolni??? Vagy lehet, hogy már előtte kellett volna???

Ha úgy érzed, hogy a gyászmunkának nem tudsz a végére érni, akkor itt megtalálsz.

 • egy tisztességes temetés ma már milliós nagyságrendű is lehet, a legolcsóbb verzió is kétszázezer forint felett van, de akkor egyáltalán nem biztos, hogy méltó módon tudod eltemetni a szerettedet.
 • ha volt mit örökölni, akkor egyenes ágon ugyan már megúsztad az örökösödési illetéket a mostani törvényi változások miatt, de jól nézd meg, hogy mit örököltél: vagyont, vagy adósságot? Mert lehet azt is!
 • ha eddig a szüleid támogattak anyagilag, akkor most ennek a forrásnak is lőttek.

Aztán ott van a megözvegyülés,

ami talán a legnagyobb katasztrófa. Az az előző két verzió kombinációja.

A szülőkkel kapcsolatos másik anyagi érvágás,

amikor a szülők betegek lesznek.

És miért mondom, hogy ez a nők gondja? Mert a legtöbb szülő arra számít, hogy ha majd öreg lesz, és támaszra lesz szüksége, akkor a lánya viseli gondját, a lánya ápolja, mert az női dolog. Nem állítom, hogy a férfiak nem teszik meg a szüleikért mindezt, de bármibe lefogadom, hogy ha adott két testvér, az egyik fiú, a másik lány, akkor a szülők 90%-a a lányára fog számítani ezen a téren idős korában. Erre trenírozza őket és a lányokat is a társadalom.

A coach (köz)beszól:

kis magyar társadalmunk nem csak macho (é. alapvetően a nőket trenírozza az idős szülők ellátására), hanem szép kis panaszkultúrát is fejlesztett ki magának. Ha sajnálatos módon éppen ebben a dalban vagy Te is, hogy a szüleidet egészségi állapotuk miatt kénytelen vagy ápolni, akkor tedd a szívedre a kezed, hányszor mondtad, de legalábbis gondoltad azt, hogy

 • miért ver Téged ezzel a Jóisten?
 • miért csak Neked kell ezt egyedül végigcsinálnod?
 • miért nincs segítséged?
 • miért éppen ez jutott Neked?
 • miért gondolkodsz Te ilyeneken, amikor ettől úgyis csak lelkiismeretdfurdalásod lesz?

Én pedig azt mondom, hogy ha feltetted már Magadnak ezeket a kérdéseket, akkor akár meg is válaszolhatnád őket. Meglepődnél, milyen válaszokat adnál, ha TÉNYLEG őszinte lennél… Ha úgy érzed, segítség kell az őszinte válaszokhoz, akkor keress meg!

Miért gond ez anyagilag?

 • havi gyógyszerköltségbe tutti be kell szállni Neked is, a szüleid, főleg ha a betegség miatt munkaképtelenné válnak, vagy már nyugdíjasok, elég ritkán tudják ezt önerejükből finanszírozni
 • orvosok hálapénze – ne legyünk álszentek, mondjuk ki nyíltan: ha azt akarjuk, hogy a szüleink ne az elfekvőben végezzék úgy, hogy rájuk se néz senki, akkor bizony fizetni kell az orvosnak, de még a nővérnek, ápolónak, beteghordónak is.
 • utazási költségek – ha a szüleid tényleg annyira rosszul vannak, valószínűleg nem a buszra, vagy a vonatra teszed fel őket, hanem Te hurcolod őket kocsival egyik vizsgálattól a másikig, amit – hát valljuk meg őszintén – biztos nem teljes összegen fog téríteni a TB.
 • orvosi vizsgálatok – ha vagy olyan balszerencsés, hogy olyan vizsgálatokat kell elvégeztetni a szüleid kezelése során, amelyeket nem fedez, vagy nem teljes egészében a TB, vagy netán csak magánrendelésen kapsz olyan szolgáltatást, amiben meg is bízol, akkor ez is pluszkiadás. Méghozzá tetemes.
 • ezen kívül persze még a betegségek és a kezelések függvényében még millió egyéb kiadás jöhet szóba.

És itt az utolsó lehetőség.

Mit ér a nyugdíj, ha egy nő kapja?

A coach (köz)beszól(na)…

Én itt most csak csendben figyelek. Itt nem coachra van szükséged, ha már nyugdíjas vagy kisnyögdíjjal, hanem kisebbfajta csodára. Ha még előtte állsz a nyugdíjnak, akkor meg egy függtelen pénzügyi tanácsadóra, vagy egy jó pénzügyi nevelőre… 😉

 • messze nem annyit, mintha férfi kapná, mert a nők eleve kevesebbet keresnek átlagosan (a burkolt nemi diszkrimináció, a gyerekszülés miatti karriertörés és huzamosabb ideig tartó kiesés miatt), a nyögdíjat pedig ez alapján (is) számítják
 • a nyugdíj mindig csak a teljes kereset egy része (kivéve néhány kedvezményezett foglalkozást – most már ez is kétséges), tehát a nyugdíjba vonulás sokkal kevésbé vonulás, mint inkább egy anyagi zuhanás
 • a nyugdíjas nőknek be kell rendezkedniük arra, hogy jó néhány éveig egyedül is fognak élni – hosszabb az átlagéletkoruk, mint a férfiaknak, és éppen életük végére fogják átélni az utolsó nagy életszínvonalesést: egyedül maradnak egy amúgy is kisebb nyugdíjjal.

Mit mond most a kiskakasunk?

„Kukuríkúúúúú, Lányok, Asszonyok, nem kétségbe esni kell, csak kinyitni a szemeteket! Még mindig jó ötletnek tartjátok, hogy a pasikra bízzatok mindent, ami a pénzről szól???”

Hölgyeim, cél az anyagi függetlenség! Hajrá! (Zárójelben megjegyzem: én segítek…:) )

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube