Nyári pénzügyek

Itt a nyár, visszavonhatatlanul lehet szaunázni kül- és beltéren egyaránt, ha akarjuk, ha nem. No meg itt a szabadságok, a szünidő szezonja is. Egy valamit azonban nem szabad elfelejtened, különben szeptemberben arra ébredsz, hogy iszonyatos nagy pénzügyi öngólt lőttél: a pénzügyek nyáron sem mennek szabadságra. Nincs megállás, még most is foglalkoznod kell velük – és nem is takaréklángon. Nyári pénzügyi intelligencia tréning.

Mi mindennel kell foglalkoznod nyáron is?

Folyó kiadások, amelyek csak nyáron merülnek fel

Bizony, a pénzügyeknek is megvan a maguk szezonalitása, vagyis vannak olyan kiadások, amelyek ehhez az évszakhoz köthetőek, mert máskor nem fognak előfordulni. (Jellemzően nem a fűtés az…) Mik lehetnek ezek:

foto: freedigitalphotos.net

 • nyaralás
 • gyerek táborozása
 • emelkedettebb áramszámla – igen, erre kevesen gondolnak, pedig egyre kevésbé megoldható a mi éghajlatunkon is, hogy csak szellőzéssel hűtsük magunkat, vagyis valami energiazabálóba fektetünk. Sok esetben ez kimerül egy ventillátorban, szerencsésebbeknél légkondiban. Mindez nagyon jó, csak pénzbe kerül.
 • emelkedettebb vízszámla – na ja. Többet iszunk, többet pancsolunk (nálunk előfordult, hogy egy nap kétszer is muszáj volt zuhanyozni a család a dögmelegben, ami rögvest dupla vízfogyasztás), ráadásul még kertet is ivóvízzel locsol a legtöbb ember. Ha meg netán medencéd is van – még ha csak felfújhatós is – az tovább pörgeti a vízórádat.
 • esetleg gyakoribb tankolás – ez is előfordulhat, ha a kocsidban is van légkondi. Elviselhetőbb lesz az élet, ez tény, de megvan az ára a többletfogyasztás miatt.
 • több pénz szórakozásra – ha nem is pont Te fogsz eljárni, mert nyáron ugyanúgy dolgozol, mint télen, de a gyerek valszeg gyakrabban fog a strandon, moziban, a fagyizóban vagy egyéb hasonló helyen kikötni, mint iskolaidőben. Még azt sem mondhatod, hogy jó, de ilyenkor nincs menza, annak az árát elköltheti erre. Az tény, hogy annak az ára el is fog menni ilyesmikre, de hogy nem lesz rá elég, az szinte biztos.

Ezek csak a legvalószínűbb kiadások voltak, természetesen családonként, megszokás szerint, életstílus mentén ez változhat is.

Hogyan lehet ezeket csökkenteni? 

Tervezéssel. Egyszerűen előre végig kell gondolni, hogy mire számíts, akkor van esélyed arra, hogy ezek a tételek se zökkentsék ki a családi költségvetésedet.

 • nyaralás és a gyerek táborozása – ez két külön tétel, de nagyon hasonló szabályok vonatkoznak rájuk. Egy a lényeg: ha még csak most kezdesz el gondolkodni rajta, hogy hogyan és miből fogod megoldani ezeket, akkor szinte borítékolható, hogy az idén nyáron sem nyaralni nem mentek, se a gyerek táborba. Erre nem árt már legalább márciusban betervezni a rá valót, és elkezdeni félretenni, de akik biztosra mennek, azok már januárban elkezdik félretenni a ezekre a pénzt.
 • áramszámla – árnyékolással nagyon sok pénz megfogható. Én is a redőnyökkel játszom, ahogy járja körbe a Nap a házat, úgy eregetem a redőnyöket is. Plusz éjjel, amikor lehűlt a levegő teljesen átszellőztetem a házat. Így például tavaly nyáron is előfordult, hogy negyven fok felett volt a hőmérséklet, de egész nyáron egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor volt bekapcsolva a légkondi.
 • vízszámla – először is zuhany, és nem kádban fürdés, és nem negyed óráig, hanem öt perc is elég. Másodszor, ha van kerted és locsolni kell, akkor hasznos, ha gyűjtöd valahol a csapadékvizet. (Mi a már kb. 15 éve használaton kívüli derítőgödröt használjuk erre a célra.) Amikor éppen nem esik (idén mintha jobban el lennénk eresztve csapadékból, mint tavaly), akkor ezzel lehet pótolni a hiányzó vizet. Harmadszor számold ki, hogy jártok jobban: ha veszel egy medencét és Te töltögeted fel vízzel, vagy ha bérletet váltotok a strandra.
 • tankolás – nem kell, hogy folyamatosan menjen a klíma. Elég, ha szakaszosan kapcsolod be.
 • szórakozás – rendben van, hogy nyár, meg pihenés, de azért ezt is vissza lehet fogni. Van erre egy nagyon jó pénzügyi nevelési eszköz ugyanis. Úgy hívják, zsebpénz. Ha a gyerek ugyanis úgy kapja a zsebpénzt, hogy a saját kiadásait abból kell fedeznie, és nem kap pótlást, metrt csak ennyi van, ezt kell beosztani, akkor működni fog a dolog. (A gyerekeim az élő példák rá.) Suliidőben is úgy volt kialkudva! – igen, megállapodás kérdése volt) a zsebpénz mértéke, hogy elég legyen menzára, közlekedésre, telefonkártya-feltöltésre, szórakozásra, sőt gyűjtésre is. Ha ugyanezt az összeget nyáron is megkapja, akkor ugyanúgy önállóan gazdálkodhat vele, max kicsit változnak a kiadási tételek. De ugyanazt osztja be, mint pl. télen. (Te sem kapsz több fizetést csak azért, mert kitört a nyár, nem?)

Jövőbeni kiadások

Ha már szó esett arról, hogy a nyárra jellemző kiadásokat is úgy lehet a legjobban megúszni, ha tervezel, ugyanez igaz az őszi költségekre is. Tényleg jobban teszed, ha már nyáron elkezdesz félretenni, különben a szeptember nagy koppanás lesz.

Mi várható?

 • foto: freedigitalphotos.net

  iskolakezdés – ez szokott általában a kész anyagi katasztrófa lenni, éppen ezért nem ár terre előre gondolni.

 • biztosítások díjai – ezek a legtöbb esetben valamiért folyamatos, havi tételek, de előfordulhat, hogy negyedéves, féléves, éves díjtételben fizeted a biztosítást (merthogy így jobban meg is éri!), és ha ősszel van a fordulónap, akkor számíts rá, hogy fizetned kell.
 • helyi adók egy része – a helyi adókat jellemzően két részletben szokták kivetni, az egyik felét március 15-ig illik megfizetni, a másikat pedig szeptember 15-ig. Erre jó, ha felkészülsz.
 • biztosítási adó – ezt ugyan csak január elsejétől tervezik bevezetni, de gyakorlatilag minden biztosításod árát meglódítja, úgyhogy nem árt előre gondolni erre is. Csak hogy tisztában legyünk mindennel: a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás után eddig is kellett 30% baleseti adót fizetni, de most fog beépülni a biztosítás díjába. A CASCO-n 15%-os lesz az adóteher, a vagyoni (pl. lakás-) és balesetbiztosításokon pedig 10%. Számold össze, most mennyi az éves biztosítási díj ezekre a biztosításaidra, aztán add hozzá az adókat, és keress egy vödör vizet, amivel majd felmoshatnak a szeretteid… Szóval erre készülj.

Mit tudsz csinálni?

 • iskolakezdés – azon túl, hogy tervezel, és előre megfontolt szándékkal félre is teszel erre a célra, nem árt utánajárni annak is, hogy milyen egyéb lehetőségeid vannak arra, hogy csökkenstd a kiadásaidat. Igen, ezt már most nyáron is megteheted, info után kotorászni a nyári uborkaszezon a legalkalmasabb, és nem az augusztus végi -szeptember eleji roham, amikor hirtelen mindenkinek sürgős lesz… Talán a legismertebb lehetőség az iskolakezdési támogatás, amit a munkáltató adhat. Ha van ilyen, vagy ehhez hasonló, akkor azt használd ki mindenképpen!
 • biztosítások díjai – ha netán ősszel lesz a biztosításod évfordulója, akkor készülj fel jó előre! Több dolgot is tehetsz ugyanis. Amit mindenképpen javaslok, hogy keresd meg akár a jelenlegi biztosítód üzletkötőjét is, és kérdezd meg, van-e mód arra, hogy újrakössétek az évfordulóval a biztosítást. A biztosítók is úgy működnek ugyanis, mint a mobiltelefontársaságok: minden évben van új, szebb, jobb – és olcsóbb kostrukciójuk. Nem érdemes tehát bennefelejteni Magad a régiben, mert éves szinten tízezres tételekben zongorázható akár a különbség. A másik, amit tehetsz, hogy megnézed, mi van akkor, ha nem havi díjat fizetsz, hanem negyedévest, félévest, vagy netán évest. Ilyenkor ugyanis olcsóbb az éves összdíj, mintha havonta utalgatsz.
 • helyi adók – ezt csak tervezni tudod, alkura sajna itt nincs mód.
 • biztosítási adó – na, itt van csak igazán jelentősége annak, hogy újrakötöd-e a biztosításodat egy olcsóbb djjal, vagy sem… Viszont van még egy szempont, amit nem árt figyelembe venni: szép dolog az olcsóságra törekvés, de visszaüthet, ha nem értékén biztosítod pl. Magadat (munkaerődet) egy élet- és balesetbiztosításban, vagy a lakásodat. Egyzerűen azért, mert ha baj van, nem kapsz annyi pénzt, ami elég lenne arra, hogy megélj, pótold a lakást, vagy hasonló.

Mivel minden itt használt megoldás alapja a tervezés, ezért előszeretettel ajánlom figyelmedbe az oldalon is megtalálható háztartás naplót (másnéven privát cash flow kimutatást), illetve az annak kezelését bemutató kis videót. (A video fél órás, az igaz, de nem egyszerűen csak a bőbeszédűségem okán, úgyhogy érdemes rászánni az időt, mert olyan pénzkövetési és tervezési alapelvek hangzanak el benne, amelyeket akkor is használhatsz, ha nem az én táblázatomat töltögeted, hanem pl. csak egy kockás füzetet.)

Kellemes nyarat a pénzügyeidhez is!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube