Pénzügyek karácsony és szilveszter között – 1 rész

Emlegettem már korábban, hogy azért is vágyakozunk annyira a karácsony után, mert ilyenkor végre van egy kis megállás, egy kicsit lelassítunk, több napra is van alkalmunk kiszakadni a mindennapok valóságából. Ha pedig már kicsit lelassítunk, akkor általában arra is ki szoktuk használni ezt az időt, hogy egy kicsit visszanézzünk: kiértékeljük az elmúlt évet, mi sikerült, mi nem, mi maradt el, mit merre kell továbbvinni, stb. Családi körben amúgy is hajlamosabb az ember fia/lánya emlékezni. Innentől pedig már csak egy lépés választja el attól, hogy tervezzen is.

Te szoktál tervezni? Ha nem, akkor szokj le sürgősen a „nemtervezésről”, mert öreg hiba. Nem szoktál tervezni, csak álmodozni? Nagyszerű! Ezzel ugyanis megtetted az első lépést a tervezés felé…

A tervezésnek semmi köze az álmodozáshoz! Ha ezt hiszed, tévedsz!!!

Méghozzá nagyot. Miért merem ezt így leírni?

Mert sokan fognak neki a tervezésnek úgy, hogy szigorúan csak az eszükre hallgatnak. Ez jó dolog, csak nem akkor, amikor nekifogsz tervezni. Megvan ennek is a maga ideje, de nem akkor, amikor nekifogsz. Mert ha már az elején az eszedre hallgatsz, akkor a következő tüneteket fogod felismerni Magadon:

 • dögunalom – már az elején elmegy az egésztől a kedved, nem is csoda, hogy nagyon sokan nemszeretem tevékenységnek fogják fel a tervezést.
 • nyűgösség – ld. fentebb, bár ennek pénzügyi tervezésnél van egy másik aspektusa is. Az, hogy tényleg a pénzügyeidet akarod megtervezni, nem pedig az Életedet – és annak pénzügyi hátterét. Az életéről mindenki szeret gondolkodni, tervezgetni, álmodozni, érdekes módon, ha a pénzre gondol, akkor már sokkal kevésbé, mert mindenkinek a kiadások jutnak először eszébe, azzal meg senki sem foglalkozik szívesen. Olyan lehangoló tud lenni, nem?
 • megerőszakolod saját Magad – ez a fenti kettőből már egyenesen következik. Pedig ha tudnád, hogy nekem sem volt mindig egy élvezet a pénzügyeim tervezése, aztán rájöttem, hogy lehet ezt másképp is, és azóta kifejezetten élményszámba

  foto: saját montázs

  megy, ha tervezhetek!!! 🙂 Szóval van remény.

 • elkalandozó gondolatok – amikor az ember fia/lánya valami olyasmit kénytelen csinálni, ami nem éppen a szíve csücske, akkor bizony irgalmatlan önfegyelem kell hozzá, hogy a gondolataival ott járjon, ahol éppen fizikailag is van.
 • utálat – ez már egy súlyosabb tünet, az előzőek rendszeres visszatérése esetén idővel kifejlődik ez is. És ez teljesen természetes is.

Szóval ha mindezt nem akarod, és meg akarod tapasztalni, milyen is az élményszámba menő pénzügyi tervezés, akkor egy időre tedd félre az eszedet! majd előkerül az is, de most küldd el egy kicsit szünetre, mert most

a fantáziád kell!!!

Bármilyen fura is, a pénzügyileg intelligens tervezés első lépése sosem az, hogy helyzetfelmérést csinálsz. Ez csak a második. (Itt szokták a legtöbben elrontani, meglepő módon még a pénzügyi sulikban is ezt tanítják, pedig ez így nagyon nem lesz jó.)

Az a helyzet, hogy számtalanszor elmondtam már, a céges pénzügyi tudás nem jogosít fel még senkit sem arra, hogy a saját pénzügyeivel is jól tudjon bánni. Viszont vannak azért olyan módszerek, amelyeket érdemes átvenni, vagy legalábbis a mi igényeinkre igazítva alkalmazni (csúnya szóval adaptálni). Ezek egyike az a tervezési módszer, amelyről most fogok beszélni. És ennek első lépése az, hogy víziót, azaz jövőképet alkotunk. Ha nagyon leegyszerűsítem, akkor álmodozunk. Szabadon. Minden kötöttség nélkül.

A feladat az, hogy hosszabb távra álmodozz! Legalább 5 évre előre. Tehát amit csinálnod kell: álmodd meg, hogy hol akarsz tartani 5 év múlva!

 • hol élsz?
 • hogyan élsz?
 • kivel élsz?
 • mi minden vesz körül?
 • mivel foglalkozol?
 • milyen hobbijaid vannak?
 • mennyit és hol dolgozol?
 • milyen ruhákat hordasz?
 • mi a kedvenc éttermed? Stb.

Ez az, amit sokan úgy neveznek, hogy vizualizálás. Már most látod, hogy hogyan fogsz élni. Mert akkor leszel igazán ösztönözve arra, hogy el is érd, amit akarsz, ha már beleélted Magad, mert akkor az érzés fog motiválni.

Hát én most nem ezt mondom!

A legújabb hosszú távú követéses vizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz: aki így vizualizálja a jövőjét, beleéli magát, vagyis már érzi, milyen is ez az élet, az pont hogy meg fog elégedni az álmodozással, mert az olyan jó érzés. Ez legalább akkora pótlék az agyunknak, mint a narkó. Szóval legalább ennyire óvatosan is tessék bánni vele!

Én most azt mondom, hogy meglehetősen részletesen írd le, hogy hogyan akarsz élni – de ne ringasd Magad bele, ne azzal foglalkozz, hogy mennyire tesz majd elégedetté ez az állapot. csak egyszerűen listázd ki! Álmodozz, de ne álmodj! Remélem, érted a különbséget.

Az, hogy leírod, hogy 5 év múlva pl.

 • napi négy óránál többet nem akarsz dolgozni, mert a maradék időt inkább a gyerekeiddel és a hobbijaiddal akarod tölteni
 • ezzel együtt is egy stabil és relatíve magas életszínvonalon akarsz élni, ami Nálad havi 1.000.000 forintos bevételt jelent
 • egy 5-ös BMW-vel akarsz járni, ami most kb. 10.000.000 körül kezdődik (és ezt ugye fenntartani sem egy gyerekjáték), stb.

már éppen elég motiváló tud lenni. Egyre kell csak vigyázni!

Aki most azt mondta, hogy arra, hogy reális legyen a vágyad, az rosszul tippelt. (Honnan tudod, hogy 5 év múlva is azok lesznek-e a realitásaid, amelyek most??? Most éppen azon dolgozunk, hogy Te határozd meg, mik legyenek ezek!!!) Az nyert, aki azt mondta, hogy legyenek benne konkrétumok, mérhető értékek. (A napi 4 óra munka, a havi egymilliós bevétel, stb., ez a kategória.)

Az eszed visszajön  a szünetről

Na, most van itt az ideje, hogy elővedd a józan paraszti eszed. Most csinálhatod a helyzetfelmérést. Azzal ugyanis nem árt tisztában lenni, hogy hol az az A pont, ahonnan B-ig kell eljutnod.

És ez a tervezés legveszélyesebb pontja!

Tapasztalatom szerint ugyanis ez az a pillanat, amikor a tervezők közül a legtöbben feladják. Megnézik, hogy a vágyaik hány fényévnyi távolságban vannak a mostani valóságuktól, és feladják. Pedig:

 • a tervezés éppen az az eszköz, amely megmutatja, hogy a fényévek nem távolság, hanem idő kérdése
 • a tervezés éppen az az eszköz, amely segít áthidalni a jelenlegi állapot és a jövőbeli közti különbséget
 • a tervezés éppen az az eszköz, amely azért van, hogy használják, különben nem működik – és ott, a megvalósulás kapujában hagyják ott sokan???
foto: sxc.hu

foto: sxc.hu

A tervezés lényegében ugyanis még ezután jön, ez még csak az „előjáték” volt eddig. Most jön a legnagyobb csavar a dologban!

Rákmenetben tervezés

Ha megkérdezek 10 embert, akkor 9,9 ember valószínűleg azt fogja mondani, hogy ha készít is pénzügyi tervet, akkor a mostani állapotból indul ki, és megy előre a jövőbe. (Ha tovább kérdeznék, nagy eséllyel az lenne a folytatás, hogy minden tervezés ellenére is csak nagyritkán jön össze a kívánt eredmény, menet közben mindig összeomlik a terv, mert annyi mindent kell változtatni rajta. Ez a rugalmasság jó dolog, a végrehajtásban kell is, de hogy tönkrevágja azt, amit elterveztem, annak semmi értelme. Akkor minek töltöttem az értékes időmet a tervezgetéssel? Terv nélkül is tudnék ahogyesikúgypuffan-alapon élni, nem?)

Mi ennek az oka? 

Egyszerű: a jelenből próbálod megjósolni a jövőt. És mivel működő kristálygömbje még nem volt senkinek ezen a világon, ez nem is válhat be. Képtelenség.

Mit kell akkor másképpen csinálni? 

Gyerekkorodban biztosan Te is játszottál olyat, hogy rákmenetben kellett haladnod. Ez ugye azt jelentette, hogy hátrafelé kellett négykézlábaznod úgy, mint aki a földre ülni készült, csak a leülés előtt fél pillanattal a levegőben maradt a feneke. Szóval a jó pénzügyi tervezés is rákmenetben, azaz időben hátrafelé történik. (A cégeknél ezt hívják értékáram-tervezésnek.)

Indulj el onnan, ahol 5 év múlva lenni szeretnél! Aztán képzeld el, hol  kell lenned 4 év múlva, hogy egy éven belül el is érd azt, amit 5 év múlvára terveztél! És így tovább visszafelé, amíg el nem jutsz a jelen állapotig. Ez persze még nyers tervezés, menet közben még sok mindent lehet és kell is igazítani, finomítani.

Ha nem érsz el a mai állapotig visszafelé sem az 5 év alatt, akkor sincs nagy baj.Két lehetőséged van:

 1. kikukázod az egészet, mert tényleg nem megvalósítható (pl. botfüllel az új Yehudi Menuhin-ná válni) – és újragondolod (pl. Yehudi Menuhin nem leszel, ellenben előadó-, vagy koncertmenedzser még lehetsz, pláne ha szeretsz szervezni is, meg hajlandó vagy fejlődni a pénzügyek terén… 😀 )
 2. kicsit több időt hagysz az egészre, és tudomásul veszed, hogy több energiát, időt kell belefeccölnöd, mint 5 év.

Ez már így nagy vonalakban jó alap ahhoz, hogy el is érd, amit akarsz.

Feketeleves a pénzügyi tervezésben

Az ember fia/lánya azonban itt teheti próbára csak igazán a pénzügyi intelligenciáját! Mert ilyenkor hajlamosak vagyunk a mostani feltételek mellett végiggondolni a terveinket. Pedig érdemes más szempontokat is figyelembe venni, éspedig:

 • lehetséges kimenetelek (nem csak az optimista verzió)
 • az események logikai lánca
 • ok-okozati összefüggések
 • körülmények
 • lehetőségek, stb.

Ennek alapján pedig itt az idő, hogy különböző forgatókönyveket dolgozz ki! A pénzügyi tervezés ugyanis soha nem abból áll, hogy van egy verzióm, és ha az nem jön össze valamilyen körülmény megváltozása miatt, akkor lehúzom a WC-n az egészet. Igen, tudom, macerás így a dolog, de érdemes legalább három forgatókönyvet kidolgozni, hogy tényleg rugalmasan tudj reagálni bármilyen változásra – és mégis meg tudd valósítani a terveidet. A forgatókönyves módszer tehát a kezedbe fogja adni annak a lehetőségét, hogy akármi történik is, rugalmasan, de mégis tervezetten, és célra tartva reagálhass a dolgokra. (Ezt a valamire való cégek is így csinálják, meg is lehet nézni, hogy pl. egy Bosch-konszern, vagy egy General Electric milyen stabilan áll a lábán – még a válságban is.)

És még egy dolog: éppen azért, mert ilyen macerás a dolog, érdemes a mostani, viszonylag nyugodtabb időszakot kihasználni erre a fajta tervezésre. Nem véletlenül éppen most cikkezek erről… 🙂

Szóval az idei ajánlott menetrended:

 1. Karácsonyozás
 2. amikor már lezajlott az ajándékozás, némi nyugi megteremtése és az első tervezési mozzanatok elvégzése
 3. figyelni az eznemjatek.com blogját, mert karácsony után a két ünnep között még jövök a tervezés többi fázisára vonatkozó jótanácsaimmal, hogy szilveszter este már abban a biztos tudatban koccinthass 2013-ra, hogy ez az év is jól kezdődik! De tényleg!

Kívánok minden kedves és hűséges olvasómnak békés, meghitt és bensőséges karácsonyi ünnepeket!

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube