Pénzügyek karácsony és szilveszter között – 2 rész

Még mindig abban a viszonylag nyugisnak mondható időszakban vagyunk, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy napi egy órát tudjunk áldozni az életünkből olyan úri huncutságokra is, mint pl. az elkövetkezendő 5 évünk és a hozzá tartozó pénzügyeink megtervezése. Ilyenkor lehet, és kell is nagyokat álmodni, aztán pedig szépen visszabontogatni, hogy melyik évben meddig kell eljutni ahhoz, hogy ez öt év múlva valóság is legyen. Ráadásul ugye mindezt többféle verzióban, hogy minden eshetőségre legyen egy kész forgatókönyved, ami bármilyen körülmények között is a céljaid elérése felé mutat.

Most pedig nem kisebb feladat vár Rád, mint hogy konkrét tartalommal töltsd fel azt, mi ebben a formában még nem igazán terv, inkább csak az álmaid lépcsőfokainak leírása. Lesz dolgod bőven, de ez ne rettentsen vissza: ha egyszer belejössz, mint kiskutya az ugatásba, úgy fogsz haladni, mint az olajozott hajdermennykő, tekintettel arra, hogy vinni fog a lendület – hiszen most ölt alakot a szemed láttára az, hogy hogyan válik valósággá az álmod. Úgyhogy csapjunk a lecsóba!

Minimális kellékek

Vannak olyan dolgok, amelyek még egy nem túlságosan részletesen kidolgozott, de alapos tervezés során sem úszhatóak meg. Ezek az apróságok lesznek ugyanis azok, amelyek biztosítják azt, hogy a terved

 • köszönő viszonyban legyen a valósággal – azaz reális legyen
 • megadják azt a magabiztosságot, hogy megvalósítható legyen.

Sokféle dologról lesz most itt szó, ezek mindegyikére szükséged is lesz. Ráadásul az a terv nem terv, amely minden egyes ilyen szempontból csak egyet vesz alapul, azaz a különféle eszközökből minden tervezési lépésnél legalább hármat, de ha lehet, akkor inkább ötöt sorolj fel. Ha az egyik netán mégsem jön be, még akkor is bőven van miből válogatni, van mire támaszkodni. És ez hihetetlen biztonságérzetet ad. De nem csak azt. Hanem hihetetlenül nagy esélyt is arra, hogy keresztülvidd a terved.

Elsőre ez így soknak tűnhet, különösen azért, mert többféle forgatókönyvi változatban is ki kell dolgoznod. Viszont van egy jó hírem is: teljes részletességében csak a következő évet kell kidolgoznod. Mert hogy többnek nincs értelme. A későbbi évekre is lehetnek ötleteid, azokat jó is, ha már most felírod, mert a jövő év végi tervezésnél már lesznek kiindulópontjaid. Viszont saját tapasztalataim alapján konkrát számokba, erőforrásokba, stb. menően már a második évet sem igazán érdemes megtervezni. Miért? Mert egy év alatt rengeteg minden történik, sok minden változik az eredeti kiinduló állapothoz képest. Biztos a Te szádon is kiszaladt már a mondat, hogy a “Mai fejemmel ezt már másképp csináltam volna…” Hát ez az! Érj oda időben is, hogy mai fejjel tudd végiggondolni az éppen Előtted álló feladatot. A célod az még mindig lehet ugyanaz, amit egy éve, két éve, sok éve elgondoltál Magadnak, max az oda vezető utat kell egy aktuális technikai színvonalú GPS-szel (az eszeddel, az addig is megszerzett tudásoddal, tapasztalatoddal) újratervezni.

Szóval a pénzügyileg intelligens tervezés lényege:

a következő évedet részleteiben és többféle verzióban is lásd, a többit pedig nagy vonalakban – a célt viszont sose téveszd szem elől!

foto: saját montázs

foto: saját montázs

Kellék No. 1 – konkrét cél

na, ezt talán mostanra kipipálhatjuk, ezen álmodoztál eddig, és ezt bontogattad vissza a rákmódszerrel egészen a mai kiinduló pontig.

Kellék No. 2 – konkrét lépések a megvalósításra

Ezek is részben megszülettek a rákmenetben tervezés során, mert ott már kapásból kiderült, hogy időben megvalósítható-e a célod, vagy hosszabb kifutást kell hagyni neki, netán teljesen valóságtól elrugaszkodott a dolog. De ez még csak az első menet volt.

Most következik az, hogy az egy évre szabott célodat konkrét feladatlépésekre bontsd. Itt már szabadon garázdálkodhatsz az időegységekkel, ha Neked úgy könnyebb, akkor negyedévekre bontva határozd meg, ha úgy jobb, akkor hónapokra. Itt azt vedd figyelembe, hogy mi az, aminek abban az időszakban mineképpen meg kell valósulnia. Itt még ettől mélyebben nem kell foglalkozni az idő problémájával, csak feladatokat fogalmazz meg, ez a döntő! Ha pl. 5 éves távlatban az a cél, hogy tanári diplomát szerezz, akkor ennek konkrét feladatai nagyjából adottak: februárban a felvételi jelentkezés leadása, májustól az érettségi-felvételi, szeptembertől pedig az egyetem szorgos látogatása. Ehhez persze kell még az is, hogy

 • már a jelentkezés leadása előtt is készülj, tanulj, amennyit és amilyen hatékonyan csak lehet
 • ehhez készíthetsz Magadnak valamilyen ütemtervet is, hogy mikor melyik tárgyból melyik témakört dolgozod fel, stb.
 • ehhez veszel-e majd igénybe valamilyen eszközt, külső segítséget, stb., ezt mikor, hol és hogyan akarod megkeresni, hogy a lehető legjobbat szerezd meg, stb.
 • ha már bent vagy az egyetemen, akkor hogyan, milyen lépésekkel akarod megvalósítani azt, hogy az Általad kitűzött 4,5-ös átlagot hozd.

Kellék No. 3 – konkrét határidők

Most jött el az a lépés, amikor a konkrét feladatok mellé konkrét határidőket is tudsz, mit tudsz, kell is rendelni. A határidő még akkor is egy ösztönző dolog tud lenni, ha Te szabod Magadnak. Miért? Mert az öt éves távlat végén ott van az a cál, amire igazán vágysz! (Tudod, célra tarts!)

A határidőknél erősen ajánlott, hogy ne csak így papíron legyenek meg, hanem tényleg tolakodjanak a szemed elé. Tedd szokásoddá, hogy a tervedet, amit éppen most készítesz, minden nap átnézed a tennivalókra tekintettel – nagyjából egy hónapra, de inkább egy negyedévre előre. Így ugyanis mindig be tudod építeni a napi-heti tervedbe a megvalósítást éppen érintő feladataidat, másrészt nem csúszol le egyik határidőről sem. Érdemes ezeket határidőnaplóban, feladatkezelőben is nyilvántartani. Ez utóbbit már csak azért is, mert onnan, ha beállítod, akkor idejében kaphatsz figyelmeztetést is, hogy szorít a határidő. Ehhez nem kell semmilyen csilivili rendszer, elég a Google Naptárját használni (persze már akinek, januártól a Google új felhasználót már nem enged a Naptárja közelébe, leépíti ezt a szolgáltatását ebben a ma ismert formában. Bár homályos az egész, de gyanítom, hogy ez is a Google+-ba lesz majd integrálva, ahogyan anno a képszerkesztő is volt.) Ha idegenkedsz a Google-tól, akkor is van megoldás: jó szívvel ajánlhatom az idorend.hu szolgáltatásait, ugyanis minden megvan benne, amit a Google Naptár, vagy bármelyik másik átlagfelhasználóra szabott rendszer is tud. Kicsit fapados még ugyan, de egyrészt jól használható, másrészt a fejlesztő egyfolytában javítja a felmerülő igények alapján – tényleg korrekt, az én számos kifogásomat is úgy kezelte a fejlesztő, hogy mindet beépítette a rendszerbe… 🙂

Kellék No. 4 – eszközök

Most kell felsorolnod azokat a dolgokat, amelyek egy-egy megvalósítási lépéshez kellenek. Itt kifejezetten a tárgyiasult formájú kellékekre gondolok. Pl. ha a tanári diplomás célnál maradunk, akkor milyen könyvek és mekkora mennyiségben, kell-e számológép és milyen tudású legyen, ha zenetanárnak készülsz, akkor milyen hangszer, stb.

Kellék No. 5 – erőforrások

Ezek tulajdonképpen az eszközök másik verziója, csak ezek sokkal kevésbé tárgyi megjelenésűek. Pl. a felkészülés időszakában kell-e felkészítő tanár, tanfolyam, ha igen, akkor online vagy offline, de ilyen erőforrás például a Te meglévő tudásod, vagy éppen az időd is. Ezek a szokványosnak mondható erőforrások, amelyekre valószínűleg egy vállalati tervező is gyúrna az eddigi szakmai tapasztalatai alapján, még ha személyes célok megvalósítását is tervezné.

Nekem azonban coachként van egy másik listám is az erőforrásokról, amely lista és a rajta szereplő tényezők tapasztalatom szerint legalább annyira fontosak, mint az előzőek. tehát az én kiegészítő erőforráslistám:

 • foto: freedigitalphotos.net

  foto: freedigitalphotos.net

  támogatók – ők lesznek a drukkereid. Ők nem csak azért fontosak, hogy végig tartsák Benned a lelket, hanem azért is, mert bennük megbíztál annyira, hogy elmondd nekik a céljaidat, tehát ők akár számon is kérhetik Rajtad a megvalósulást. Nem tudom, ki hogy van vele, nekem speciel életem legégőbb élménye volt, amikor barátnőmnek tettem valami nagy-nagy ígéretet, aztán amikor közeledett az általam kitűzött határidő, és rákérdezett, hol tartok az egésszel, akkor jutott eszembe, hogy sehol, mert még neki sem fogtam… Igaz, akkor még csak 17 éves voltam, de jó lecke volt arra, hogy csak olyat mondjak ki, amit komolyan is gondolok…

 • példaképek – ők biztosan nem fognak noszogatni, mint a drukkereid, viszont motivációnak nagyon jók. Főleg, ha a szűkebb környezetedből siekrül példaképet találnod, és nem csak az életrajzi könyvekben. (Az sem rossz, de a hús-vér, közeli, megfogható példaképek mindig hatásosabbak.)
 • releváns tapasztalatok – elképzelhető, hogy voltál már olyan helyzetben, ami (kísértetiesen) hasonlított arra, amelyet most készülsz megoldani. Ha akkor sikeresen megoldottad a szitut, akkor arra már tisztán alapozhatsz most is, csak az aktuális körülményeknek megfeleően kell finomítani a végrehajtáson. Ha nem jött össze akkor a dolog, akkor pedig az abból nyert tanulságok szolgálhatnak most erőforrásként, és ennek mentén gondold végig a mostani megvalósítást.
 • jó tulajdonságok, pozitív értékek, erősségek – saját Magadat Te ismered a legjobban. Csak őszintének kell lenni Magadhoz. Ha ez megvan, akkor egész csinos kis listát tudsz kanyarítani olyan jellemvonásokból, pozitív értékekből, jó tulajdonságokból, kifejezett erősségeidből, amelyekről úgy gondolod, hogy a saját “személyes erőművedet” alkotják. Írj össze mindent, ami csak az eszedbe jut! Most ne a feladattal összefüggésben gyűjtsd össze ezeket, hanem csak Magadból indulj ki! Egy tanárnál például a lehető legritkábban szokták azt szakmai erénynek nevezni, hogy jól tud főzni, de ha Neked ez fontos, és úgy érzed, hogy ez érték Benned, akkor ezt is nyugodtan vedd fel a listádra! Addig meg sem állj, amíg legalább 10 ilyen tulajdonságot, erősséget össze nem írtál! (De inkább többet.) Ezek után jöhet az, hogy megkeresd a módját, hogy ezeket a tulajdonságokat, értékeket, erősségeket hogyan tudod a célod szolgálatába állítani! Ha pl. nyelvtanárnak készülsz, és erősségednek érzed, hogy jól tudsz főzni, akkor tarthatsz egy-két olyan órát is, amelyet a tankonyhában vezetsz le. HIdd el, a gyerekek így sokkal többet tanulnak meg az ételekről, a családi étkezési szokásokról, ünnepekről idegen nyelven, mint egyébként. (Tudom, én is tartottam így anno órát. Éppen karácsony előtt csináltunk így sütit a tanítványaimmal… 🙂 )

Ezeket az erőforrásokat mind-mind oda vésheted a terv éppen aktuális lépése mellé. Hidd el, rögvest nyugodtabb leszel a megvalósítás sikerét illetően. 🙂

Kellék No. 6 – felelősök

Ez azért nagyon fontos, mert bár a cél és a terv a Tiéd, de a megvalósítás lépéseiben egyáltalán nem biztos, hogy minden ponton a Tiéd marad a kivitelezés. Elképzelhető, hogy mást is be kell majd vonnod, más tevőleges segítségére, közreműködésére is szükséged lesz. Ezt pedig komolyan kell venni, és komolyan számon is kell tartani. Miért?

 • egyrészt mert így világosan láthatod, hogy nem minden kizárólag csak Rajtad múlik – nem is múlhat minden Rajtad. VIGYÁZAT!!! Ez a mondat nem a felelősség alóli felmentésed volt! Csupán egy figyelmeztető lövés arra nézvést, hogy olyan emberekkel vedd Magad körül a megvalósítás folyamatában, akik komolyan veszik a munkájukat, és minőségileg tudják majd továbblendíteni az ügyedet. Vagyis ezen segítők, közreműködők kiválasztásának a felelőssége a Tiéd marad. De nem kell, hogy mindenhez Te érts, nem kell, hogy mindent Te egymagad csinálj! Ennyi, nem több.
 • másrészt ez komoly szervezést is igényelhet adott esetben, így erre is fel kell készülni. (Gondolj bele pl. egy esküvő megszervezésébe! Rengeteg részt vevő összehangolt melóján múlik a siker!) Ha maradunk a tanári diplomás példánál, akkor könnyen előfordulhat, hogy felkészítő órákra kell járnod a felvételi előtt, netán még az egyetem alatt is, az órákat tartó tanárokat viszont érdemes meglehetős műgonddal kiválasztani, hogy ne csak komolyan vegye a tanításodat, hanem olyan színvonalon is oktasson, amelyet elvársz tőle, annyi időt is tudjon Rád fordítani, amennyit elvársz tőle, stb.

Kellék No. 7 – az anyagi fedezet

Itt értünk el a dolog pénzügyi részéhez. Mert talán csak a folyamatos lélegzetvételre vonatkozó élettervünk nem kerül csak pénzbe. Itt kell kiszámolnod a terved minden egyes feladatlépésénél, hogy

 • várhatóan mibe kerül – egy egészségesen reális keretet érdemes ilyenkor szabni
 • mikorra fog kelleni ez az összeg, esetleg milyen ütemezésben, ha több részletre oszlik időben
 • honnan lesz meg rá a fedezet – ez szokott a problémásabb része lenni. 🙂 Pedig nem biztos, hogy annak kéne lenni. Ha pl. kiszámoltad, hogy nyelvtanár akarsz lenni, ehhez az kell, hogy havonta legalább 10 órát tölts el egy jó felkészítő tanárnál, akinek az óradíja 4.000 forint, az ugye havi szinten 40.000 forint, és ez már többeknek szívrohamközeli állapotot előidéző szám szokott lenni. (Persze határ a csillagos ég, most csak a példa kedvéért mondtam ezt az összeget.) Ha azonban úgy számolsz, hogy ez napi 1.334 forint, amelyet jó néhány ember simán kihajít a kávéra, cigire, fölös SMS-re, gyorséttermi kajára, nasira, stb., akkor nem is olyan nehéz még ezt az összeget sem kigazdálkodni.

A coach (köz)beszól:

Most szépen kérlek, ne gyere azzal az érveléssel, hogy már az a kis élvezet sem jár! Miért, az, hogy megvalósítsd az álmaidat, az nem jár???

Meg aztán vannak más apró pénzfogó módszerek is, amelyek filléresnek tűnnek, de ha összerakod, a végén egész szép summák jönnek össze. Pl. ha nap végén szinte teljesen kiüríted az aprót a pénztárcádból, és félreteszed. meglepő módon volt már olyan, akinek így fél év alatt egy üdülés ára összejött. 🙂

Ha nagyban gondolkodsz, akkor pedig itt a pénzügyi tervezés következő lépcsőfoka: a megtakarítás, aztán a megtakarított pénz befektetése. A befektetések időtávjának megválasztásánál mindig az legyen a szempont, hogy mikor lesz szükséged és mennyi pénzre. Ennek mentén már ki lehet válogatni azt a befektetési formát, amely éppen akkor szabadul fel, és nagyjából annyit hoz, amikor és amennyire szükséged van. Ehhez lehet saját kútfőből is ötleteket meríteni, de kezdőként érdemes egy valóban független pénzügyi tanácsadót keresni.

Hogy legyen egy kis segítséged ehhez is, januártól a különféle befektetési formákról fogok írni – nem biztos, hogy úgy, ahogy egy pénzügyi tanácsadó tenné… 🙂 

Boldog, sikeres és bőségben dúskáló újévet kívánok!

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube