Pénzügyi „nézek-ki-a-fejemből” – nyáron

Dúl a nyár, kicsit csendesebb minden, még a melóhelyen sem nő a fű – kivéve persze, ha vendéglátóiparban dolgozol. Szakszóval azt szokták mondani, uborkaszezon van. Hogy az uborkának mi köze van ahhoz, hogy szinte megáll az élet a melegben, arról fogalmam sincs, de azt egészen biztosan tudom, hogy vétek lenne kihagyni ezt a relatíve nyugis időszakot a pénzügyek intézésében… Hogy mit és hogyan lehet negyven fokos átlaghőmérsékletben intézni? Nem kell hozzá más, mint némi idő, amikor a kutya sem zavar, a saját háztartási naplód, egy füzet, egy toll, egy lehetőségekhez képest hűvös szoba, amit megtámogathatsz egy jeges limonádéval – meg a Te folyton járó agyad…

Nem tudom, ki dolgozott már multinál, de aki igen, annak ajánlom szíves figyelmébe, hogy jól nézze meg magának a cég nyári életét. Általában a legnagyobb dögmelegben, július-augusztus táján tér vissza szezonálisan a következő évi tervezés bumerángja. Egész egyszerűen ezek a cégek kihasználják a viszonylagos nyugit, és elkezdenek célokat, majd azokból terveket gyártani – legalább öt évre előre, a következő évre meg aztán lézerpontos mutatókat számítanak ki, ami aztán nagyjából a szentírás szintjén lesz érvényes a következő évre. Mindezt három okból tudják megcsinálni:

 1. mindenféle bonyi trendszámításokkal képesek extrapolálni (mondjuk úgy, matematikailag előrevetíteni), hogy az eddigi adatok alapján nagyjából mi lesz, és ezt, no meg a céljaikat figyelembe véve állapítanak meg mindenféle reális

  foto: freedigitalphotos.net

  tervszámokat maguknak a következő évekre

 2. az ilyen bonyolultságokat most minden zavaró körülmény nélkül követhetik el, mert még a saját gyártásuk sem nagyon tudja megzavarni őket – szinte mindenki szabin van. (Ahol anno én dolgoztam, ott csudálatos módon, csak a pénzügyesek és a kontrollingosok nem mehettek el nyáron szabadságra, max. 1-2 napra, mert nekik minden évben ekkor volt a meló dandárja. (Szó szerint a belüket dolgozták ki a kollégák, mert augusztus végére a következő évi tervnek szilárdan és megalapozottan kellett a lábán állnia.)
 3. nem csak azért vették elő a múlt számait, hogy megszégyenítsék a kristálygömböt, és függvényekből jósoljanak – hanem azért is, hogy megnézzék, mit szúrtak el, és abból milyen tanulságokat lehet levonni. (Éppen ezért a nyár nálunk többnyire a minőségbiztosításnak is húzós volt, mert annyi új, vagy módosított munkautasítás született a mindenféle osztályokon, hogy nem győzték leellenőrizni, iktatni és bevezetni.)
Na, ha Nálad tényleg a pénzügyi intelligencia a cél, akkor ebből két dolgot egész biztosan Te is meg tudsz tenni:
 1. kihasználhatod a csendesebb időszakot,
 2. mégpedig arra, hogy pénzügyi önvizsgálatot tarts.
Az a nagy igazság, hogy most megint meg akarlak lepni. Ugyanis azt ajánlom, még melegebben, mint amilyen most az átlaghőmérséklet délben, hogy

tanulj a gyerekedtől!

A gyerekeknek ugyanis két okból hagynak nálunk ilyen hosszú nyári szünetet:
 1. gatyarohasztó hőség tud lenni nálunk nyáron, gyerekfejjel pedig elég nehéz 25 fok feletti beltéri hőmérsékletben tartósan koncentrálni – gyakorlatilag lehetetlen;
 2. a tanévben meglehetősen rövidek a köztes szünetek, ezért nagyon sok élmény, tapasztalat éri őket, no meg a tudás is, amit el kell sajátítaniuk. Ezek miatt a rövid szünetek miatt egész egyszerűen nem marad a gyerekeknek idejük arra, hogy az agyuk teljes mértékben feldolgozza ezeket az élményeket. Nyáron viszont van. Tutti Te is rajtakaptad már a saját gyerekedet, hogy csak úgy nézett ki a fejéből, és konkrétan tette a semmit. Pedig az agya az dolgozott ezerrel: ilyenkor dolgozta fel, rendezgette el, illesztgette egymáshoz ugyanis az iskolaév alatt összegyűlt emlékeket. Ilyenkor szilárdult meg, épült be egy gondolati rendszerbe, struktúrába az a tudás, tapasztalat, ami év közben érte.
Hát, ez utóbbi az, ami miatt Neked is érdemes a tollal, papírral, háztartási naplóddal elvonulni egy nyugodt órára valami eldugott sarokba: a háztartási naplód ahhoz kell, hogy előszedd az emlékeidet, a limonádé ahhoz, hogy legyen mi fölött elmerengeni, a papír meg a toll pedig ahhoz, hogy a feltolult emlékek nyomán levont következtetéseidet leírd, meg azt is, amit a tanulságok levonása után kitervelsz, hogy legközelebb hogyan csinálod ezt majd másképp.
Ha már úgyis szabadságra mész, szánj egy órát arra, hogy kreatív bambulást tarts! Forintban mérhető haszna lesz ugyanis. 
Tetszett? Oszd meg! Nem tetszett? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube