Pénzügyi önvédelem – fekete öves szint

Az előző két hétben a jól kiépített pénzügyi önvédelmi rendszerről beszéltem, ill. arról, hogy ez milyen fontos a pénzügyi intelligencia megalapozása szempontjából. Érkeztek is hozzászólások, amik újabb kapcsolódó postokhoz adták az ötleteket. Viszont van még egy tartozásom: itt a pénzügyi önvédelmi rendszer utolsó szintje, az anyagi függetlenség.

A pénzügyi karate fekete öves szintje

Igen, ez az! Az anyagi függetlenség – mint a  neve is mutatja – az a – most még – ritka állatfajta, amelyik lehetővé teszi Neked, hogy ne kelljen többé se a főnököd jóindulatától függened, se a válságtól, se az aktuális kormány kedvenc elképzeléseitől. Minden ilyesmitől függetlenül lesz elég pénzed, hogy úgy élhesd az életedet, ahogy Neked legjobban tetszik. Ha akarod, akkor elmész nyaralni, ha akarod, akkor új kocsit veszel Magadnak, ha akarod, akkor lecsapod az asztalra a gyerek tandíját, ha akarod, akkor akár ötven éves korod előtt nyugdíjba mész…

Az anyagi függetlenségnek ugyanis az a lényege, hogy olyan tőkét építesz fel, amelynek jövedelmei (az a sokat emlegetett passzív jövedelem!) bőven meghaladják a folyó kiadásaidat. Vagyis itt már rég nem az a kérdés, hogy van-e annyi vagyonod, amelynek hozamai fedezik minden költésedet, hanem az, hogy képes vagy-e megtöbbszörözni a vagyonodat.

Anyagi függetlenség és a magyar valóság

Na igen, ez szokott a legtöbb ügyfelemnél a problémás pont lenni. Hogy ez mind szép és jó, persze, mindenki vágyik is rá, hogy így éljen, de hogyan lehet ezt megcsinálni bérből és fizetésből, főleg most, hogy válság van, és mindenki a tartalékait éli fel? Bocs, hogy ezt mondom, de nem ez lenne a pénzügyi intelligenciáról árulkodó válasz. Miért?

Hát akkor nézzük:

  1. bérből és fizetésből indult szinte mindenki, aki később elmondhatta magáról azt, hogy gazdag lett. (Mert hogy aki anyagilag független, azt nyugodtan nevezhetjük gazdagnak is.) Ma még az az általános, hogy alkalmazottként kezd dolgozni az emberek nagy többsége. (Én személy szerint nem is bánom, sokat lehetett tanulni abból is.) Tehát lehet félretenni akkor is, ha valaki bérből és fizetésből él. (Ha nem hiszed el, keress meg, megmutatom, hogyan.)
  2. ahhoz, hogy valaki eljusson az anyagi függetlenség szintjére, évekre van szükség a legtöbb esetben. Szóval időigényes dolog, általában ez sem megy varázsütésre. Nem azt mondom, sok példa van arra is, hogy valaki egy éven belül éri el az anyagi függetlenséget – akár szinte a nulláról is. De azért azt én is aláírom, nem ez az általános.
  3. válság van:nem tudom, ki hogy van vele, én ezt kezdem unni. Ezért is van szükség a pénzügyi önvédelmi rendszerre, hogy az ilyen válságok ne tudjanak megrázni. Én személy szerint csak azt látom, hogy a tőzsdék egyre jobban teljesítenek, a legtöbb cég még most is nyereséges, az igazán jó vállalkozási szemléletűek pedig a válságban is tudtak növekedni, és érdekes módon az autóipar, amelyik a pénzügyi szektor mellett a második legjobban jelző gazdasági szegmens válság tekintetében, virágzik. (A férjem autóipari cégnél dolgozik mint tipikus alkalmazott, hát ők az ún. legmélyebb válságban majd belegebedtek a melóba, mert nem győzték gyártani a kocsikhoz az alkatrészeket…) Ebben a válságban nem az volt a

    foto: freedigitalphotos.net

    gáz szerintem, hogy volt, vagy hogy milyen sok embert érintett, hanem az, hogy az eladósodás áttevődött állami szintre, és ez az, amire eddig – főleg ilyen tömegesen – még nem volt példa. Ez az, ami miatt nyög az állam (nem véletlenül lett elsődleges gazdasági célként megnevezve az államadósság elleni harc), és mivel ezzel van tele a sajtó, hát csak ezt halljuk mi is. Persze van ennek olyan hatása, hogy adók jönnek, nőnek, stb. De a pénzügyi önvédelem pl. arra is jó, hogy ennek a hatásait is kiküszöböljük. (Erről majd a jövő heti postban.)

  4. még mindig a „válság van” témához: egyértelmű, hogy azok az emberek érzik legjobban a válság hatását, akik a leginkább „kitettek” az állami intézkedések hatásának. Vagyis az alacsonyabb jövedelműek, akiket eddig ilyen-olyan módokon és mértékben, de mégiscsak segített az állam (pl. adójóváírás), ill. azok, akik szinte minden anyagi természetű gondjuk megoldását az államtól várják. Aki továbbra is ezzel a szemlélettel próbálja meg intézni az anyagi ügyeit egy megváltozott környezetben – mert hát a válság az akárhogy nézem is, de megváltozott környezet -, az ne is számítson másra, mint hogy feléli a tartalékait, már legalábbis ha eddig voltak neki.

Szóval lehet anyagilag függetlennek lenni – még magyar viszonyok között is.

Miért merem ezt állítani? 

Mert bár még nem értem el a teljes anyagi függetlenséget, de jó úton haladok felé. Nem csak tartalékaim vannak, hanem tőkém is, amiből jövedelmem van. Meg tudjuk oldani a nagylányom iskoláztatását, akármit talál is ki az állam. Vállalkozást is azért építek, hogy tovább haladjak ezen az úton, és ne csak anyagilag, hanem idő tekintetében is független lehessek – gyakorlatilag annyi tőke- vagy másmilyen passzív jövedelmem legyen, hogy megvehessem rajta a saját időmet. Ez szerintem egy pénzügyileg is intelligens megoldás – magyar viszonyok között is.

Szóval én haladok. És Te, hol tartasz? 

Coach vagyok, …

… és mint ilyen, szilárdan hiszek abban, hogy az ügyfél mindenre képes, mert mindenre ott van a képesség benne. Ezért is alkottam meg a Jó(l)llét forradalma tréningemet, hogy ezt bebizonyítsam Neked. Tudom, sokat ígérek. Coachként viszont éppen ezért a teljes szakmai hitelemmel játszanék, ha nem tartanám be az ígéretemet. Ezért nem is ígérek olyat, amit ne tudnék megtartani. Együtt meg garantált, hogy tutti lesz az eredmény! Nézz szét itt, aztán dönts! Főleg, ha nem akarsz lemaradni az extrákról sem! 🙂

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube