Pénzügyi önvédelem – haladóknak

foto: freedigitalphotos.net

A múlt héten elábrándoztam róla, milyen klassz dolog is a pénzügyi önvédelem, pontosabban az anyagi védettség állapota. Konkrétan a nagy sikerű magyar közmondásról, az „Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!” című bölcsesség kapcsán kezdtem el elmélkedni, hogy biztos, hogy ez a bölcsesség tényleg olyan bölcs-e. Ha nem akarsz eladósodni, akkor igen. De ha nem csak azt tekinted életcélodnak, hogy ne legyen adósságod, hanem azt is, hogy NE csak nullára futtasd a költségvetésedet minden hó végén, akkor ettől azért több is kell. Ennek első lépése volt az akkor taglalt anyagi védettség, amelynek lényege, hogy legyen annyi ARANYTARTALÉKOD, amennyivel 3-6, de inkább 6-12 hónapig akkor is fedezni tudod a kiadásaidat, ha valamilyen oknál fogva totálisan elzárnák a pénzcsapot. (Ilyen előfordulhat, betegség, baleset, munkahely elvesztése, stb. indokok miatt.)

Szóval OK, megvan az anyagi védettség. Ha nagy gáz van, akkor is kihúzod egy évig. (De csak kihúzod. És egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi színvonalon.) Őszintén szólva tudom, hogy ha ez ma a magyar családok többségénél így lenne, akkor jóval kevesebbet kellene költeni szívgyógyszerekre, meg stresszbetegségek miatti orvosságokra. És akkor én még most akarok előhozakodni a pénzügyileg intelligens emberek önvédelmének következő fokozatával, az anyagi biztonsággal! Hát igen, az anyagi védettség is sokaknak álom. De nem megvalósíthatatlan álom! Tehetsz is érte, nem is keveset!

  1. Feliratkozhatsz a hírleveleimre – és máris megkapod totál ingyen és bérmentve azt az Alaphang online tréninget, amelyben többször is megemlékezem arról, hogyan lehet elérni az anyagi védettséget.
  2. Részt veszel a márciusban induló Jó(l)lét forradalma online tréningemen, ahol nem alapfokon fogunk a pénzzel foglalkozni, hanem a maga teljességében: holisztikusan szemlélve, az életed minden területét megnézzük, kivesézzük, feltérképezzük, hogy azokban milyen hatása van a pénznek az Életedre, és hogy ezeken a területeken Te milyen hatással vagy a pénzre. Tudom, sokat állítok: gatyába rázzuk az Életed. De erre adunk magunknak egy teljes évet, hogy meg is lehessen valósítani. Tudod, az elefánot is falatonként kell megenni… 🙂
  3. Aktívan olvasod a blogomat, és az e-bookjaimat, és tanulsz belőlük, sőt meg is csinálod!
  4. És persze előre felkészülsz a következő lépésre: nem elégszel meg azzal, hogy anyagilag védett legyél, hanem máris készülsz a következő lépésre, az anyagi biztonság elérésére.

Mi a kakukkfütty ez az anyagi biztonság? 

Ha megkérdeznéd a szüleidet, a kollégád, a szomszéd Mari nénit, vagy annak a Morzsi kutyáját, valszeg kapásból azt mondanák, hogy az anyagi biztonság az, amikor:

  • rendszeres havi jövedelmed van
  • kiszámíthatóak a bevételeid, és a kiadásaid is
  • van tartalékod a bankban
  • néha még egy kis szórakozást, üdülést is megengedhetsz Magadnak, stb.

Ez mind szép és jó. De ezek a megjegyzések még mindig inkább csak az anyagi védettséget írják körül. Rendszeres havi jövedelem mellett sem biztos, hogy védett vagy egyáltalán: a legtöbb magyar családban azért van rendszeres jövedelem, legalább egy keresője van a családnak, vagy valamilyen állami ellátást kap – de nem sokra megy vele. Éppen ezért nagyon is kiszámíthatóak a bevételek, a kiadásokat meg nagyon ki KELL számítani. Ha van tartalékod a bankban, az éppen azért, mert a bankban van, még csak tartaléknak való, vagyis „csak” az anyagi védettséghez elég. Néha megengedhetsz Magadnak ezt-azt: ez már életszínvonal kérdése – mégis talán ez áll a legközelebb az anyagi biztonság helyes megközelítéséhez…

Az anyagi biztonság ugyanis nem más…

mint az a pénzalap, amely azt biztosítja, hogy X hónapig, évig a jelenlegi színvonalon tudj megélni akkor is, ha elzárják a most még rendszeres pénzcsapot. Itt pedig van egy nüansznyi eltérés az anyagi védettség és biztonság között. Ha elhisszük Robert Kiyosakinak azt az értlemezést, hogy az intelligencia az a képesség, ami miatt árnyalatnyi eltéréseket vagyunk képesek érzékelni és értelmezni fogalmak között, akkor most van itt az ideje, hogy elővedd a pénzügyi intelligenciádat!

Nézzük meg még egyszer, mi az anyagi védettség, és mi az anyagi biztonság definíciója!

Anyagi védettség: az a pénzösszeg, amely lehetővé teszi, hogy X hónapig fedezni tudd a kiadásaidat. Vagyis:

havi kiadások X ….. hónap = anyagi védettséged mértéke (Ft-ban kifejezve)

Ha megfordítjuk a dolgot, akkor ki tudod számolni azt is, hogy meddig tudsz a jelenlegi tartalékaidból megélni. Azaz ennyi hónapra elég a tartalékod, vagy legalábbis az a pénz, amit most annak nevezel:

Anyagi védettség (tartalék Ft-ban)
   Havi kiadások 

Azaz ha van most 500.000 forintnyi tartalékod, és a havi kiadásod 250.000 forint, akkor ez csak 2 hónapnyi anyagi védettséget jelent Neked.

Anyagi biztonság: az a pénzösszeg, amely lehetővé teszi, hogy rendszeresen fedezni tudd belőle a folyó kiadásaidat… Vagyis folyamatosan rendelkezésre áll.

Az anyagi védettséghez is kell a rendszeres jövedelem, de ezt általában aktív jövedelemből is meg lehet teremteni. Ha anyagilag biztonságban akarod tudni Magad, akkor viszont már passzív, többnyire tőkejövedelemre van szükséged ahhoz, hogy a rendszeres kiadásaidtól már ne függj. Dolgozhatsz aktívan is (vagyis alkalmazottként, Magadat foglalkoztató vállalkozóként), ha kedved tartja. Viszont ebből a melóból már építettél Magadnak egy akkora tőkét, amelynek hozamai minden hónapban kitermelik Neked a folyó kiadásaidat.

Pici eltérés a megfogalmazásban, minőségi ugrás az életszínvonalban.

Hogyan lehet ezt elérni? 

Ha van rendszeres havi jövedelmed, akkor ez nem lehetetlen feladat – még annak sem, aki most elég minimális összeget keres. (Igaz, neki tovább fog egy kicsivel tartani.)

Egy biztos: először az anyagi védettségedet kell megteremtened, aztán azt az összeget a bankszámlán őrizned. Ha ezt már összepakoltad, akkor folytathatod a megtakarítást: csak most már nem az aranytartalékot karistolod össze belőle, hanem a tőkét kezded felépítgetni. Persze ennek is megvan a maga hogyanja. Készülök is ehhez a témához egy tartalmas és ütős kis e-bookkal, nemsokára készen is lesz – igazi eznemjatek.com-os írás lesz, szakértő véleményekkel kiegészítve.

Az igazi pénzügyi önvédelem pedig a sokat emlegetett gazdagság, vagyis az anyagi függetlenség állapota. Na, az már fekete öves egoldás! Ha az anyagi biztonsághoz pénzügyi műveltség kell és némi pénzügyi intelligencia, akkor az anyagi függetlenség a pénzügyi intelligencia csúcsa!

Jövő héten jól ki is tárgyaljuk… 🙂

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube