Szerinted mi a pénz? – 1. rész

A post eredetileg 2010. november 6-án jelent meg az eznemjatek.hu-n, tehát a bejegyzésben szereplő időpontok ehhez a dátumhoz mérten értendők. 

A Facebookon tettem fel ezt a kérdést pár hete, és olyan válaszokat kaptam, amiből rögtön látszott, bizony a kisördög jól dolgozik, mert még most is azok a fogalmak kerültek elő, amit valamikor régen hallottunk jó esetben az iskolában, vagy olvastunk a lexikonban. Szerintem meg fogsz lepődni, ha megmondom, mi is ma a pénz…

Most viszont előkészítjük a meglepit, tehát nézzük meg, mire rá nem vesz Benneteket a kisördög, miközben jókat kuncog magában…

A kisördög ugyanis két fronton támad. Az egyik a már jól ismert, sőt még racionálisnak, ne adj Isten, tudományosnak is tűnő magyarázatok halmaza, úgymint:

  • Pénz minden olyan meghatározott értékkel bíró tárgy, amely a kereskedelmi forgalomban hosszabb-rövidebb ideig mint állandó fizetési eszköz használatos, amelynek átadásával dolgokat lehet megvásárolni illetve adósságokat törleszteni.
  • Mérőeszköz
  • Kereskedés során használt csereeszköz

Mit mond erre a kiskakas?

Hát tudod, haver, mindben van valami – nagykönyv-ízű… Ahogyan az a nagykönyvben meg van írva… Valamikor talán még igaz is volt. De ha ezt hiszed a pénzről, akkor ne csodálkozz, hogy keresed, de mégsem találod! Ha tényleg ezt keresed, amit itt mondtál, akkor a pénzt sosem fogod megtalálni, mert akkor nem a pénzt keresed!

Akkor most elkezdem oszlatni a homályt a kiskakas meglehetősen sejtelmes kijelentései körül.

  • meghatározott értékkel bíró tárgy: na, akkor induljunk el a kályhától! A közgazdaságtan szerint nem tárgy, hanem eszköz. Most azonban az nagyobb lényeg, hogy mi az, hogy meghatározott érték??? Van olyanja a pénznek? Akkor miért mozog az árfolyama a többi valutához, devizához, az aranyhoz, a kávéhoz, a kőolajhoz, bármi máshoz képest? Miért nem tudsz akkor ugyanazért a 100 forintért még mindig komplett bevásárolni a boltban, mint 25 évvel ezelőtt, miért tudsz ma már csak jó esetben egy rágót venni rajta? (Ez az infláció és a vásárló erő kérdése, ezt majd később még feszegetni fogjuk.) Adott pillanatban létező értéke még talán-talán van, de meghatározott, az biztos nincs.

A coach (köz)beszól: 

Van egyáltalán értéke a pénznek? Vagy csak egy darab papír, vagy fémdarab? Mitől van értéke? Igen, attól, hogy közmegegyezés szerint értéke van. Ha tehát valamilyen oknál fogva lepottyantana egy a szumátrai őserdőben élő kőkorszaki szinten élő törzsnél, náluk sokkal valószínűbb, hogy egy fürt banánnak nagyobb a vásárlóértéke, mint az egymillió dollárodnak, vagy akár az aranyadnak (arrafelé arany sem nagyon van, tehát nem ismerik). Szóval nem mindegy, hogy melyik köznek a megegyezése szerint van értéke, vagy nincs. 
  • kereskedelmi forgalomban használatos: miért csak ott? Amikor ajándékba adsz pénzt Pistikének a húsvéti locsolásért, az tekinthető ugyan kereskedelmi forgalomnak, ahol szolgáltatást nyújt Pistike a locsolás képében, de gyanítom, itt nem erre a fajta kereskedelmi forgalomra gondolt a válaszadó. Vagy amikor beteszed a pénzt a bankba, vagy még inkább a biztosítónál egy kötvénybe? Mit veszel? Maximum egy ígéretet, hogy azért cserébe, hogy halasztod a pénzedhez való hozzáférésedre irányuló igényedet X ideig, kapsz majd egyszer, az X idő lejárta után némi pluszzsét. Bármilyen meglepő, ez a bankbetéteknél (hangsúlyozom, hogy a bankbetéteknél) még viszonylag komolyan vehető ígéretnek számít mindig, amikor viszont lejáratra kötsz életbiztosítást úgy, hogy az üzletkötő azt ígéri(sic!), hogy a befizetett pénzed húsz év múlva mai értéken X millát hoz majd, az már kristálygömb-kategória. Ki a fene lát húsz évre előre, hogy mi lesz a tőzsdén? Legyen már tanulság a mostani válság lefolyása! (Bár éppen lehetett volna az az 1929-esé is, mégsem tanult belőle senki semmit, leszámítva Roosevelt generációját. Erre majd még később és máshol visszatérünk.)

A coach (köz)beszól: 

Az ember intelligens lény. Tehát elméletileg képes arra, hogy tanuljon a saját hibáiból. Neked voltak hibáid, amiket a pénzel elkövettél? És mit tanultál belőle? Azt, hogy inkább a közelébe sem mész még egyszer ilyen szitunak, nehogy megint felsülj, vagy inkább azt, hogy ha legközelebb megint ilyen helyzetbe kerülsz, akkor hogyan tudod JÓL megoldani? Jól gondold meg, mit válaszolsz!
  • állandó fizetési eszköz: hát, fizetési eszköz még csak-csak. De állandó? Még a cégek között is létezik a barter (árucsere), csak ÁFÁ-s számlát kell az értékéről kiállítani, bár ez kimondottan hungarikum, ellenben teljesen törvényes. De létezik a szolgáltatáscsere intézménye is, hasonló megkötéssel a számlázásra vonatkozóan, és kész. És amikor kalákában dolgoznak az ismerősök? Mivel fizetsz? Egy jó ebéddel, meg a sörrel. Sőt, létezik olyan honlap is, ahol a szívességek cserélnek gazdát (amik azért általában szolgáltatások), és van, aki azzal fizet, hogy imádkozik a másikért. Ott az “Isten fizesse meg!” a valuta? Pedig van rá vevő, csak nézd meg!
  • átadásával a dolgokat meg lehet vásárolni: ld. előző pont
  • átadásával adósságokat lehet törleszteni: na, ez egy árnyalattal közelebb jár a valósághoz, a bankoknak és az uzsorásoknak is általában pénzzel szokás törleszteni, de azért itt is van egy DE. A bank ugyanis MINDIG kiköti a fedezetet is (akkor is, ha ez nem is annyira feltűnő, erről bővebbet majd a hitelekről szóló Kisokosomban olvashatsz), így viszont már korántsem biztos, hogy érdekli a pénzed. Lehet, hogy jobban érdekli a fedezeted – a házad, a kocsid, banszámlád, banknál vezetett befektetéseid, stb., vagy ha végképp nincs más, akkor Te Magad… (Bizony, a banknak mindig kell a fedezet. Ha más nincs, akkor TE VAGY AZ. Te vagy a banknak az az eszköze, amelyik fedezetül szolgál pl. egy személyi hitel esetében, hiszen Te, ill. a munkaerőd a záloga annak, hogy a bank majdan a pénzéhez jut. Sorry.) Na, jöhet az adósrabszolgaság?
  • mérőeszköz: ez nagyon hasonlatos az állandó értékhez. Ha mérni lehet vele, akkor az egységnyi értékének etalonnak kéne lennie Párizsban, ahol a méter, a kilogram, és a többi SI-mértékegység etalonját is őrzik. Pillanatnyi értéket lehet talán mérni vele, de értéket általában biztosan nem. Mit gondolsz, miért számol ki akkor a KSH is folyóáron is mindent? Miért ad meg két értéket? Mert az egyik lehet, hogy jól hangzik, meg annyi volt akkor, de ha most kéne ugyanazt megvenni, elkölteni, kifizetni, akkor most, vagyis folyóáron emennyi lenne. A pénzzel tehát csak pillanatnyi állapotot tudsz megítélni, többre nem alkalmas.
  • kereskedés során használt csereeszköz: ld. fentebb. Nem biztos, hogy csak kereskedés során használom, és nem biztos, hogy csak cserére…

Szóval hasznos dolog a racionalitás, hát viselkedjünk is úgy! Lássunk a racionálisnak látszó megfogalmazások mögé!

Te elgondolkodtál? Úgy igazán, racionálisan…

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube