Szerinted mi a pénz? – 2. rész

A post eredetiben az eznemjatek.hu-n jelent meg 2010. november 30-án.

A Facebookon feltett kérdésemre, hogy „Szerinted mi a pénz?”, igen változatos válaszok érkeztek, de alapvetően három csoportba lehetett őket sorolni:

 • racionális(nak tűnő) indokok
 • érzelmi indokok
 • és egy jó ráérzés… 🙂

Mivel a racionális(nak látszó) indokokat már kitárgyaltuk az előző alkalommal, most az érzelmi töltetűek jönnek.

Szerintem elég érdemes megfigyelni, hogy a kisördög milyen érzelmi húrokat penget, amikor megpróbál átejteni:

 • Néhány darab papír, amivel a rabszolgák kenyeret kaphatnak.
 • Szabadság
 • A pénz az, ami akkor is gondot okoz, ha kevés van belőle, és akkor is, ha sok… Pedig csak egy rakás fém és papírhalom…

És akkor most hallgassuk meg, mit hörög a kiskakas magából kikelve:

Hát hiába koptattam eddig a tüdőm, meg a csőröm??? Nem tanult belől senki??? Miért nem lehet a pénzt egyszerűen annak tartani, ami? Mi a fenének kell mindenféle érezést ráaggatni? Miért nem egyszerűen csak egy eszköz? Érezze már mindeki azt a pénzzel kapcsolatban, hogy OK az egész? Miért nem lehet a pént egyszerűen csak elfogadni???

A pénzhez, tetszik, nem teszik, mindig fognak érzéseink kapcsolódni. Azon viszont lehet dolgozni, hogy milyenek. Akkor kezdjünk el dolgozni rajta!

 • Néhány darab papír, amivel a rabszolgák kenyeret kaphatnak – való igaz, a pénz papír. (Vagy érme.) És nem attól van értéke, hogy mit írtak rá.(Erről majd egy kicsit később, egy másik postban még értekezek.) Ebben a mondatban inkább a munkaerőpiacon elfoglalt helyzet negatív értékelésének pénzre vetítését láthatjuk. Egy kicsit világosabban: azért, mert elégedetlen vagy azzal, amennyit keresel, ne a pénzre haragudj!

A coach (köz)beszól: 

Elégedetlen vagy azzal a fizetéssel, amit a munkahelyeden kapsz? És mi a stratégiád, hogy ezen változtass? Ha csak arra vársz, hogy majd a főnök észreveszi, milyen jól húzó ló vagy, az még sajna nem minősül stratégiának. Jó hír azonban, hogy vannak egyéb lehetőségeid is. 🙂
 • Szabadság – hm. Miért van az, hogy valaki csak akkor érzi magát szabadnak, helyesebben mondva akkor gondolja úgy, hogy megteheti azt, amire vágyik, ha van pénze? Persze, nem vitatom, hogy bizonyos vágyaink teljesüléséhez szükséges a pénz, pl. egy világ körüli utat elég nehézkes lenne lebonyolítani a megfelelő pénzügyi háttér nélkül, bár már erre is láttunk példát (ld. hátizsákkal-autóstoppal a Föld körül). Szóval koránt sem biztos, hogy a pénz jelenti az egyetlen utat a szabadsághoz. Sokkal inkább a fantázia hiánya.

A coach (köz)beszól:

Erről már egyszer volt szó, úgyhogy most csak egy sima eldöntendő kérdést dobok be: szabadság vagy függetlenség? 
 • A pénz az, ami akkor is gondot okoz, ha kevés van belőle, és akkor is, ha sok… Pedig csak egy rakás fém és papírhalom… – Na, itt aztán sűrűsödnek a dolgok, mint a szilvalekvár! A pénz tehát, akármit csinálok is, mindenképpen csak a gondot okozza, pedig hát nem kéne, mert csak papírfecni, max önvédelmi célra is használható nehézségű fém. Szóval a pénz csak rossz? Miért? Ha csak papír és fém, akkor mit árthat Neked? Nem lehet, hogy csak azért vannak keserű tapasztalataid vele, mert nem tudsz bánni vele???

A coach (köz)beszól: 

Ha sok, akkor is baj, ha kevés, akkor is baj… Hm… Tudod, ez mire emlékeztet engem? Ha van rajta sapka, ha nincs rajta sapka… Szerinted hogy lehet egy ilyen szituból kikeveredni? Ha nincs ötleted, sebaj, majd megmutatom, hogy mégis csak van Neked az is… Keress meg! 🙂

Hogy ez ne maradjon így, maradj továbbra is velem, és olyan segítséget kapsz tőlem, hogy a pénztárcád adja a másikat!

Szeptemberben olyan tréninggel jövök, hogy még a következő generáció is megtanulhatja, hogy legyen jóban a pénzzel – Veled együtt. Ez lesz a családod első lépése ahhoz, hogy kezetekben legyen a kulcs az Új Idők Titkát őrző tündér trezorjához, és tagjai lehessetek a Kulcsőrök Társaságának. Pénzügyi intelligencia alapozó tréninget kapsz.

 • A tréninget anno még januárban teszteltem egy csoporttal, úgyhogy ez a tréning már gyémánttökéletességűre van csiszolva.
 • További jó tulajdonsága még, hogy úgy tudsz a pénzügyi alapokból kiművelődni, hogy fel sem kell kelned a székedből… A tréning ugyanis online elérhető, csak néhányat kattintasz, aztán végigmozizhatod a „tananyagot” video formájában.
 • Ha uncsi a szokványos videotréning, akkor ez a Te képzésed, mert itt aztán mindent kapsz: munkafüzetet pdf-ben, hanganyagokat minden mennyiségben, és kiegészítő anyagok garmadáját táblázat, szöveg és pdf képében.
 • Ha még így is olyan „átlagos” az egész, akkor az egészet még nyakon öntöm Neked azzal, hogy az egész INGYEN van. Bocs, ezt az utóbbi kijelentést módosítanom kell: egy email címbe kerül… Mert hogy már a feliratkozáskor megkapod. Ha netán már korábban feliratkoztál, akkor sincs semmi gáz, mert hivatalból megkapod a tréninget utólag. 🙂

Na, benevezel az Alaphang tréningre?

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube