Szórd a pénzt!

Igen, jól olvasol! Igaz, ez nem az én jótanácsom, hanem a mai világunk, pontosabban a fogyasztói társadalom jelszava. Mindenhonnan ezt kapod az arcodba. A reklámokat már nem is említem, mert azt még egy ötéves gyerek is meg tudná szerintem mondani, hogy az arra való, hogy vásárlásra biztasson mindenkit. De van itt még sok minden más is, ami mind-mind kiválóan alkalmas arra, hogy belehajtson akár Téged is a fogyasztás igájába. Igen, az igájába. Mert hogy benne vagyunk nyakig. Még jó, hogy csak a szánk széléig ér. A világméretű, globalizált gazdaságot ugyanis a mi túlfogyasztásunk tartja pörgésben.

Olvasom éppen az Éva magazin Kölyök különszámában Viczián Zsófia cikkét. A cikk címe: Hát ez a hála? Árulkodó cím. Mert hogy egyre több szülő száját hagyja el ez a mondat, ahogyan a gyereke serdül, és egyre kevésbé sikerül megértetnie vele, hogy az azért nem nagy buli nekem, gyerekem, hogy Te csak szórod a pénzt fagyira, mozira, pizzázásra, márkás ruhára, meg a dizsire, én meg dolgozzam ki a belem, hogy neked minderre fussa… Mit foglalkozik ő ezzel? Ő ebbe született bele, ez a természetes neki, és végképp nem érti, miért akarsz Te hálát elvárni tőle csak azért, mert teljesíted a szülői kötelezettségeidet, amit nem mellékesen önként és dalolva vállaltál, mert hogy ő, a gyerek nem is kérte, hogy megszülessen… Na, borítékolom, hogy ilyenkor szokott a legtöbb szülő agya elborulni, és jön a kiadós veszekedés is. (Ezen egyébként nemsokára fogok tudni segíteni Neked, ha éppen ebben a dalban vagy, de most még bőszen dolgozom a problémán. Viszont a megoldás garantáltan ütős lesz!)

De miért érez így a gyerek?

Már volt egy félmondat az előző bekezdésemben is, ami megmagyarázza az egészet… Mert ebbe született bele, neki ez a természetes.

foto: freedigitalphotos.net

Most hagyjuk egy kicsit a gyereknevelést, arra még majd visszatérek a Cirkusz rovatban, egyelőre csak azt nézzük meg, mit lát maga körül a gyerek, mi az, amibe belenő!

Látja azt, hogy

 • minden reklám azt harsogja, hogy vedd meg ezt, vásárold meg azt, mert az jó érzés, mert attól több leszel, mert az teljesíti a legtitkosabb vágyaidat
 • ezt a legtöbb felnőtt el is hiszi
 • különösen azért hiszi el ezt sok felnőtt, mert az állam is sok esetben ezt támogatja, mondja, tanácsolja, ami egy felnőttnek sokszor döntően fontos – őszintén szólva, megvan annak a diszkrét és extrém módon pikáns bája, hogy például most is, amikor válság van, amit szintén a túlfogyasztásunk idézett elő, az állam (nem csak a miénk, bármelyik) arra biztatja az állampolgárait, hogy költsenek minél többet, mert majd az lendíti be a gazdaságot… Ezért képesek adókedvezményeket, adócsökkentéseket is adni, aztán csodálkoznak, ha ez válság idején nem jön be. (Ld. nálunk a 16%-os adók ötlete: iszonyat mennyiségű pénzt hagyott az emberek egy részénél, ami tetemes költségvetési bevételkiesés volt, csak éppen nem pörgött fel tőle sem a fogyasztás, sem a gazdaság. A válságból okulva valamelyest az emberek inkább ültek a pénzükön és simogatták otthon, jobb esetben a lekötött bankbetétben napozatták, de nem költötték el, nehogy beüssön a még nagyobb krach. Szóval ez nem jött be. De nem csak nálunk, máshol sem. Nyögi is az egész világ.)
 • vagy különösen azért fontos a felnőtteknek, hogy megszerezzenek valamit, mert a másiknak is van már olyan, nekik meg még különb kell, hogy legyen mivel rálicitálni a másikra (nem ismerős ez már az oviból???)
 • ha már el is hitte a legtöbb felnőtt, akkor meg is veszi, amit így kinézett, vagy amit megkívánt
 • még akkor is megveszi a legtöbb felnőtt magának, amit akar, ha nincs is rá elég pénze – mert van az másnak, csak el kell menni érte a bankba…

Érted, miről beszélek???

Valamiért nem érzem igazán igazságosnak, hogy a gyereket letoljuk valami olyanért, amit mi sem csinálunk különbül… Annyiszor papoltam itt már a szülői példa fontosságáról, hogy most kénytelen vagyok bumerángként visszatérni ehhez:

amíg Te

 • nem vagy képes a reklámoknak ellenállni, mert minden vackot megkívánsz, amit az arcodba tolnak a képernyőről, holott nincs is rá igazán szükséged, (vagy legalábbis nem kell akkora, annyi, annyival márkásabb – pl. 300 nm-es házban akarsz lakni, holott három tagú családként elég életteretek lenne egy 80 nm-es lakásban, vagy házban is)
 • nem vagy képes a reklámok, az állami szózatok mögé látni, és helyükön kezelni azokat,
 • nem vagy képes kiszállni a kivagyiság mókuskerekéből,
 • nem vagy képes késleltetni a vágyaidat,
 • és még inkább nem vagy képes a valós vágyaidat megvalósítani,
 • még mindig hitelre vásárolsz akár kisebb dolgokat is (nem lakásra gondolok),

addig ne is várd el, hogy a gyerek ismerje a pénz értékét, vagy az anyagi erőfeszítéseiddel kapcsolatos hálát.

Mi ebből a tanulság?

Nem, nem csak az, hogy legyél jó példakép a gyerekednek! Az is persze. De nem árt egy kicsit Neked Magadnak is tudatosabbnak lenned, mert csak azzal lehetsz jó példa a gyereknek. Vagyis:

legyél tudatos fogyasztó!

Mit jelent ez?

foto: sxc.hu

A tudatos fogyasztó 10 parancsolata

 1. csak azt, annyit és olyan minőségben vegyél meg, amire tényleg szükséged is van!
 2. csak azt, annyit és olyan minőségben vegyél meg, amit aztán majd karban is tudsz tartani, fenn is tudsz tartani (anyagi értelemben)!
 3. a reklámokkal ne foglalkozz!
 4. ne az államra, a munkaadódra, a szomszédodra hallgass, hanem csakis és kizárólag a Te józan paraszti eszedre!
 5. ha most nincs pénzed valamire, akkor halaszd el a vásárlást (késleltesd a vágyaidat – hogy hogyan, azt megtudhatod az ingyenes Alaphang tréningből), és gyűjtsd össze a rávalót! (Ez alól egy kivétel van, a lakásvásárlás, de az is csak bizonyos esetekben!)
 6. még a boltba is csak bevásárló listával menj, és ragaszkodj is ahhoz, ami azon van! (Tökmindegy, hogy éppen hol milyen akció van, hol mire milyen kupont adnak.) A plázázást mint szórakozási lehetőséget felejtsd el!
 7. ha vásárolsz, és azt veszed meg, amire tényleg szükséged van, na, akkor használhatod a kuponokat, akciókat, egyéb kedvezményes lehetőségeket! (Kuponvadász lapot is találsz az Alaphang tréning anyagában! 🙂 )
 8. keresd és használd a környezetkímélő megoldásokat! Mert hogy ezekben az a jó, hogy nem csak a környezetedet kímélik, hanem hosszú távon a pénztárcádat is.
 9. a pénzeddel is mindig becsületesen bánj! Nincs ingyenes letöltés kalózoldalakról, meg innen-onnan összecsipegetett (összelopkodott) cucc! Ha lopsz, akkor egyrészt bűnözöl, másrészt a Te keresleted, igényed nem jelenik meg a piacon, nem lesz reális az az igény, ami alakítja a munkaerőpiaci keresletet. (Rémlik, mit írtam a múlt héten? Mi van, ha a Te melóhelyed is azért szűnik meg egyszer, mert nincs elég vásárló, aki megfizesse, csak olyan, aki ellopja a terméket, amit gyártotok?)
 10. amire még hallgatnod kell, az az a terv, amelyet az életedről készítettél! Ha megtervezed az életed, annak legyen része az, hogy
 • milyen céljaid vannak (itt nyugodtan kitűzhetsz olyan célt is, amiről szinte mindenki azt mondja, hogy na, ne már! Egy cél soha nem irreális! Csak az oda vezető út lehet az…)
 • milyen erőforrások kellenek hozzá (pl. milyen tudás, szakértelem, tapasztalat, mások segítsége, stb. – általában még ezzel sem szokott baj lenni, ezek is reálisak a legtöbb embernél)
 • mennyi időbe telik ezeket megszerezni – na, itt már szoktak gondok lenni a realitásokkal
 • milyen anyagi háttér kell ezen célok megvalósításához – ebben az szokott lenni az irreális, hogy vagy nagyon alábecsülik már most is, vagy kihagyják az infláció hatását a több éves projektekben, vagy egyáltalán nem is gondolnak erre az apróságra, hogy pénz is kellene a dologhoz… (Nem is tudom, melyik az übergázabb…)
 • mennyi időbe telik ezt az anyagi hátteret felépíteni – hát, ez az, amit a legtöbben totál kihagynak
 • lehet-e az anyagi háttér felépítésével párhuzamosan az erőforrásokat megszerezni, kitermelni, stb. (,mert ezzel meg időt nyersz)
 • plusz még azok a kiegészítő szempontok, amelyekről már itt írtam korábban… (Különös tekintettel az időmátrixra vonatkozó részt nézd át!)

Ha most jobban belegondolsz, és újabb összefüggésbe helyezed ezt, amit most itt olvastál, azzal, amit a múlt héten írtam, akkor az így reális szintre hozott fogyasztásod generál csak melóhelyeket. Tehát ez kevesebb munkahely lesz, mint ami most van.

Ez azonban ne tartson vissza! 

Ugyanis az így felszabaduló munkaerőnek lesz helye. Csak másban. Az így felszabaduló munkaerő ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy más, eddig „elfojtott” igényeket szolgáljon ki. A takarékos, pénzügyileg tudatos fogyasztói magatartás ugyanis egy másik igényt is generál: méghozzá a környezettudatos gondolkodással összefüggő igények sokaságát. Lenne tere a sok, már létező, de még a jelenlegi igények miatt nem széleskörűen bevezethető zöldtechnológiának, módszernek, tudásnak: a vízhajtású autónak, a helyi termelők piacának, stb. Úgyhogy egyszerűen csak új igények keletkeznének, amelyek így új, eddig nem létező foglakozásokat, állásokat hoznának létre. Kicsit átrendeződne a most ismert világunk.

De most őszintén: nem férne rá??? 

Gondold újra!!! Már csak a gyerek kedvéért is. 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube