Takarékossági hónap 3 – Ki állít még csapdát a pénzednek?

Azt már tudjuk, hogy milyen beépített csapdákat hagyott hátra az agyunkban az evolúció, és hogyan játszanak rá sokan ezekre a pszichés aknákra. Nagyjából azt sejtjük már, hogy mit lehet ezek ellen tenni, hogy megmaradjon a pénzünk, amit aztán majd megtakarításokká alakíthatunk. De mi van akkor, ha ott áll az ötödik hadtest, ahol a hátországnak kellene lennie? Mi történik, ha a pénzügyi fejlődésedet éppen azok gátolják, akikre támaszkodni szeretnél? Avagy a pénzügyek és a barátság tényleg összeférhetetlen dolgok?
Igen, van egy sokkal alamuszibb csapdája az evolúciónak, semmint a dorbézolásra hajlamos ősember programunk az agyunk egy elfelejtett szegletében. Ez a csapda pedig nem más, mint amikor a már emlegetett dorbézoló progi együtt kattog a konformizmusunkkal…

A törzs, a konformizmus és a pénzügyi intelligencia

Anno, amikor még csak ősemberek bóklásztak a Földön, sokáig nem történt semmi, mert minden haladt a normál kerékvágásában. eltelt egy pár tízezer év. Konkrétan durván 100-150 ezer. Ez alatt az idő alatt gyakorlatilag szinte változatlan

foto: saját montázs

életmódot folytattak az őseink, amely szokásoknak aztán ez alatt a néhány ezer év alatt volt bőven idejük szinte genetikai szinten beleégni az agyunk programozásába.

Az egyik ilyen szokás, amely annak idején szó szerint az életet jelentette az ősapáknak és ősanyáknak, a törzsben, azaz közösségben élés jó szokása volt. Tulajdonképpen a törzs tagjai szinte mindent együtt csináltak, vagy ha nem is együtt, mert a munkamegosztás fogalma már akkor is ismert volt, akkor is az egész közösségért tettek mindent. Még a létfenntartó tevékenységeket is. (Sőt elsősorban azokat.)
Miért is olyan zsigeri ösztön, szükséglet a közösséghez tartozás igénye? Mert a törzs nélkül életképtelen volt minden ősünk – az adott körülmények között. Tudták ezt nagyon jól a törzs tagjai és vezetői is, éppen ezért a legsúlyosabb büntetés, amit a törzs szabályai ellen vétő ősemberre kiszabhattak, a száműzetés volt. Miért is? Mert a törzs nélkül ősünk
  • nem számíthatott másra, csak magára. Nem segített be neki senki a törzsi munkamegosztás révén, azaz a hústól kezdve a bogyókon át a fegyvereket keresztül a ruhaként szolgáló bőrig, mindent neki kellett előteremtenie. Ehhez egyrészt nem is biztos, hogy mindhez megvolt a kellő tudása, másrészt komoly időzavarral is küzdhetett egy száműzött, hogy minden nap minden szükségletét teljes mértékben kielégíthesse.
  • nem számíthatott elégséges energiát adó kajára. A vadászat ekkor még társas tevékenység volt, még kisebb állatokat is komolyabb esélyük volt elejteni, ha közösen próbálták azokat becserkészni, levadászni. Ilyen formán egy száműzöttnek egyedül sokkal kevesebb esélye volt arra, hogy hús is kerüljön a gyomrába, mint a közösségben élőknek. Ha nem volt hús, az hosszú távon legyengülést jelentett, ami az adott körülmények között nem volt minden veszély nélkül való vállalkozás.
  • nem számíthatott arra, hogy a közösség megvédi a medvével, kardfogú tigrissel, vagy éppen az ellenséges törzzsel szemben. Egy magányos harcos többnyire elveszett is volt.
  • és végül nem számíthatott a közösségben felhalmozott tapasztalatokra, tudásra sem – elsősorban a munkamegosztás révén kialakult specialisták, illetve az idősebbek tudására sem, amelyek pedig betegség, mérgezés, illetve ezek elkerülése esetén szintén életmentők lehettek volna.
Csoda ezek után, hogy belénk égett, hogy jobb, ha többen vagyunk, és jobb, ha ennek a többségnek mi is a tagjai vagyunk? Ha az életemnek „csak” az az ára, hogy alkalmazkodjak annak a közösségnek a szabályaihoz, amely befogad és ezáltal megvéd, akkor jó eséllyel a legtöbben még ma sem nagyon vitatkoznánk a szabályokon. És lőn, az evolúció megalapozta bennünk a konformizmust.

Mikor pénztárcagyilkos a közösséghez való tartozás? 

Ha ez a közösség azt tekinti alapvető normájának, csak akkor lehetsz tagja, ha nem rísz ki közülük. Ez a tipikus példája a visszahúzó környezetnek. Közülünk való vagy, amíg úgy is viselkedsz… Vagyis ha a közösségünkben van egy (hallgatólagosan, vagy nem is olyan hallgatólagosan) elfogadott pénzügyi komfortzóna, amelyben mindannyian mozgunk, és ez a közösség egyik összetartó ereje (hasonló a hasonlóval), akkor nem ajánlatos azzal előállni, hogy akkora üzleti ötletem van, hogy hülyére tudnám keresni magam vele… Vagy ha azt mondod, hogy az az álmod, hogy egy tűzpiros Ferrarid legyen, és azzal furikázz egész nap le-fel, akkor egy ilyen közösségben elég valószínű, hogy az első nap, amikor megmutatod, és elviszed minden ismerősödet, haverodat, szomszédodat egy körre, még van lelkesedés, de másnaptól legyél felkészülve az odavetett, szegről végről fogadott köszönésekre, és a közös programok előli kitérésre, valamint a hátad mögötti sutyorgásokra… (Jó néhány esetben elég egy jobb mobiltelefon is az ilyesmihez, nem kell tűzpiros, lovas autó.)

foto: freedigitalphotos.net

Vannak olyan közösségek, ahol az sem elfogadott, hogy gyűjts, megtakaríts. Mert „valahogy eddig is volt, ezután is lesz valahogy”. Vagy éppen az amish-ok közé keveredtél… (Ők azok, akiknek a ruházata a mai napig is olyan, mint az 1800-as években volt, a hajviselet is szigorúan szabályozott, sőt még a gomb is tilos a ruhán, csak kapcsok vannak, mert a gomb olyan „hívságos”, vagyis már anyagi helyzetbeli különbséget mutat.) A lényeg, hogy csináld úgy, ahogy mi. Ha többre vágysz, azzal a közösségünket veszed semmibe.

A legrosszabb az az egészben, hogy mivel Hozzád közel álló személyek játszanak rá ilymódon egyszerre két mélyen Benned dolgozó evolúciós programra…, mert így lelkiismereti kérdés lesz az egész ügyből. A környezeted ugyanis nem kis lelkifurdalást képes okozni, ha jelét adod annak, hogy valamit másképp akarsz csinálni, mint ahogy az megszokott.

Mit lehet tenni, ha pont a így viselkednek Veled?

  1. Fel kell ismerni a szitut.
  2. Ha már benne vagy, lásd, hogy ez egy játszma! Ezt megélni ugyan elég nyomorult érzés, de vigasztaljon a tudat, hogy van rá ellenszer.
  3. Használd az ellenszert! Ez pedig nem más, mint az indulatmentes, tárgyszerű, de empatikus reagálás. (A tranzakcióanalízis fedőnevű pszichológiai irányzatra előszeretettel hivatkozom, most is ezt teszem. Most csak nagyon rövidre fogva a lényeg: a énünknek három része van. A Gyermek-én, a Szülő-én és a Felnőtt-én. Ha „szülőből”, vagy „gyerekből” beszélsz, kapásból kiváltod a válaszreakciót: a szülői megnyilvánulásra gyerek-én választ kapsz, a gyerek-én szövegére a szülő válaszol. Ha ez történik, akkor jó esély van arra, hogy idővel ezekből pszichológiai játszmák lesznek. Ezt egy módon lehet megtörni: ha a felnőtt-én válaszol. Ezzel ugyanis nem a megszokott, pontosabban az elvárt reakciót kapja a másik fél, ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy kibillentsd őt a szituból, és elgondolkodásra késztesd. Vagyis megtörtöd a játszmázást. Ehhez nem is kell más, mint nyugiban lenni – könnyű azt mondani! 🙂 – és tárgyszerűen beszélni, azaz „felnőttesen viselkedni. Egyszer majd még részletesebben is kivesézem ezt a témát…)

Neked volt már olyan személyes tapasztalatod, amikor a szűkebb ismeretségi, ne adj Isten családi köröd miatt nem tudtál lendíteni az anyagi helyzeteden? Vagy legalább olyan, amikor bepróbálkoztak? És ha csak a próbálkozásid jutottak, Te hogyan kezelted le a szitut? Írd meg, hadd okuljunk belőle!

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube