Tanulj meg rajzolni!

Most, hogy írom a postot, belegondoltam, hogy a számolás mint alapvető kultúrtechnika töknormálisnak tűnik mindenki számára a pénzügyi intelligenciával összefüggésben. Az írásra meg az olvasásra még csak-csak rábólint mindenki… De mit akarok én itt a rajzolással? Mennyire állhat rokonságban a rajz és a pénzügyi IQ? A környezetemben megkérdezettek szerint még csak annyira sem, mint egyik tojás a másik féltéglával…

Mindez azonban erősen megváltozott azután, hogy kifejtettem nekik nem kifejezetten szokványos álláspontomat a kérdésben…

Hát igen, el kell ismernem, elsőre ez valóban nem az a kézenfekvő gondolatkombináció, amit például a fagyit kérek-boltba megyek-fagyit veszek-fizetek-hazaviszem-megeszem logikai körhöz szokott agyunk minden tiltakozás nélkül befogadna. Pedig nem arról van szó, hogy becsődölt a megszokott logika, sokkal inkább arról, hogy én egy kicsit másképpen nézek a dolgokra, mint ahogyan az megszokott. És ez alól a rajzolás mint alapvető kultúrtechnika sem kivétel.

A rajzolás és az emberi agy

Kezdjük nagyon messziről, mondjuk, úgy az ősembertől, meg az ő agyától… A barlangrajzok tanúsága szerint az emberek

foto: saját montázs

évezredeken keresztül sokkal inkább képekben örökítették meg a történelmüket, semmint írásban. Lévén, hogy nem is volt írás. Ez a meglehetősen hosszú időszak arra azért jó volt, hogy az agyunk hozzászokjon ahhoz, hogy képekben gondolkodjon. Ha például megpróbálsz egy emléket felidézni, akkor is képek és színek villanak fel először az agyadban, aztán persze majd jönnek a hangok, szagok, ízek is. Érdekes módon azok, akik még évtizedek múlva is képesek előbányászni agyuk egy poros zugából az iskolai kötelező memoritert, és csont nélkül elszavalni azt, kivétel nélkül arról számolnak be, hogy valamilyen képi élményük kötődik az adott idézethet, a legtöbbjük lelki szeme előtt egész kis filmecske pereg le, miközben mondja a szöveget. Ez segít a felidézésben.

Szóval alapvetően sokkal természetesebb az agyunknak képeket válogatni, feldolgozni, felidézni, raktározni, mint írott szöveget olvasni, értelmezni, abból a hasznos tudást kiszűrni, és azt valahogy megjegyezni… Nem véletlen, hogy az írást tanítani kell, a rajzoláshoz meg elég, ha a kisgyereket rendszeresen összezárjuk a ceruzákkal, meg a papírral, és egy idő után maga is gyakorlatot szerez benne, és TUD rajzolni.

És itt a lényeg! A rajznak sokkal inkább a gondolkodásban van szerepe a mai átlagember számára, semmint abban, hogy ő maga megtanuljon esztétikai műveket alkotni.

A gondolkodásformáló rajz

Szokás ma pedagógusok részéről azon borongani, hogy a mai gyerekek nem szeretnek írni, olvasni. Semmi baj, tessék őket rajzoltatni! valszeg nagyobb lesz a siker. Egyszerűen azért, mert a digitális korban, bár továbbra is elengedhetetlen kultúrtechnika marad az írás és az olvasás a számolással együtt, egyre több képi információval találkoznak a gyerekek, ami a vizuális kultúrájuk megerősödésével jár. Úgy tűnik, visszatérünk az ősemberi állapothoz, és a vizualitás sokkal nagyobb szerepet kap, mint az írásbeliség. (A sok képi megosztás a Facebookon, ugye?)

Ez azonban egy nagyon fontos változással jár: az írásbeliség uralta időszak lineáris (egymást követő lépésekből álló) gondolkodásmódja után itt a strukturális (vagyis szerkezetek mentén történő) gondolkodás.

Ugye Te is elhűlve nézed, amikor valami vadonás új technikai kütyü leírását Te 3 óra hossza után is még mindig csak silabizálod, mire jön a gyereked, aki kicsit pötyög a távszabályzón, és két perc alatt gyakorlatilag kompletten képes kezelni a masinát? Mindez azért, mert Te a leírásban szépen sorban haladsz, a gyerek meg a menürendszer struktúráját keresi, és abban nem csak látja, hanem ÉRZI is a logikát…

foto: freedigitalphotos.net

Hogy jön a vizualitás a pénzügyekhez?

Többféleképpen:

  • a pénzügyek, így a Te saját, személyes pénzügyeid is, ha jól vannak felépítve, rendszert alkotnak. Ebben nem árt eligazodni, gyorsan megtalálni, vagy éppen gyorsan átrendezni valamit, különben sok pénzed bánhatja.
  • az okostelefonok, számítógépek, internet korában egyre több mindent intézünk a kibertérben – és ez alól nem kivételek a pénzügyeink sem. Itt tuttira számíthatsz gráfalapú szerkezetekre (pl. a menürendszerekben), ahol bár szövegesek a menüpontok, a logika mégis „vizuális”.
  • menj be egy bankba, és számold össze, hogy amíg egy sima ügyintézést lebonyolítasz, hány képbe, piktogrammba, egyéb képi jelzésbe futsz bele! Ugyanezeket megtalálhatod a neten is.

Szóval ha az iskolai rajzórákról mindig a dögunalom és a kínlódás jut eszedbe, akkor nézd az egészet a gondolkodásod szemszögéből! És kezdj el képekben gondolkodni… 🙂

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube